Modele kartonowe i aluminiowe

Czyli ciągniki i maszyny w małych rozmiarach
Awatar użytkownika
rafal

Modele kartonowe i aluminiowe

Post autor: rafal »

Modele rolnicze są dośc egzotyczną w naszym kraju dziedziną. Cieszą jednak przykłady kolegów którzy prezentują swoje ciekawe i nie powtarzalne dzieła na forum.
W nawiązaniu do tego chciałbym zaprezentować trzy modele. Wykonane ze skarjnie róznych materiałów. Aluminiowy Zetor 25 i Zetor Super 50 wraz z zawieszanym pługiem trzy skibowym. Oraz kartonowy John Deere 3010. W zasadzie z braku innych materiałów można nawet posługując się zwykłym blokiem technicznm , nożyczkami i klejem do drewna zbudowac fajny model. Model Supra wraz z pługiem został osadzony na makiecie w której wykorzystano prawdziwą ziemię. Dzieki temu wszystko wygląda tak jak by ciągnik naprawdę wykonywał orkę.
Ograniczenia daje tylko wyobraźnia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Modele kartonowe i aluminiowe

Post autor: Ursus »

Świetne modele - na żywo widziałem tylko Supre i naprawdę robi wrażenie. A nic Ci w tej ziemi nie urosło ? :lol: Pamiętam jak w Wilkowicach parowało akwarium.
Podoba mi się w nim to, że nie jest taki "czysty i ładny". Sam zastanawiałem się nad kupnem specjalnego preparatu dla modelarzy, który imituje rdzę - nakłada się go pędzelkiem. Ty Rafał jak robiłeś "makijaż" temu Zetorowi 50 ?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
rafal

No własnie w tym cała naturalność modelu. Rzeczywiście akwarium zaparowało co dodatkowo przyczyniło się do tego słońce. Na wiosne sprawdzę, jesli wyrosną jakieś chwasty to trzeba będzie skultywatorować . A kultywator trzeba będzie wykonac.
Rdzę robiłem z pomiesznia kolorów żółtego i czerwonego, trzeba dobierać metodą prób i błędów. Natomiast ślady błota ( ziemia gliniasta) z farb modelarskich do malowania pojazdów wojskowych.
Awatar użytkownika
felek

Post autor: felek »

Znalazłem fotkę pięknego modelu Lanza chyba w skali 1:2

http://rcforum.ru/modules.php?name=Foru ... d&id=64638
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Post autor: Mateusz Rogowski »

Ja do patynowania proponuje pastele z firmy Kohi-Nor... sójrzcie na mój model przyczepy objetościowej jak wyglada. To jeszcze nie jest dobry efekt ale patynowałem pierwszy raz taki model, wczesniej to tylko modele kolejowe....:) Polecam.

P.S- Rafał swietne modele, dawaj jeszcze :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ja muszę swojego Ursusa czymś ubrudzić :) Bo Zetorek to musi być piękny i gładki :) I może jakieś snopki mu doczepie do maski z przodu (tak jak Rafał zrobił na IV Festiwalu) - będzie jak z defilady 1-majowej.
A tą atrapkę w Zetorkach jak zrobiłeś?? I jeszcze jedno - masz model Zetora 25K ?? :D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
rafal

Ta atrapa jest zrobiona dość czasochłonnym sposobem. Po prostu została wykonana z jednego kawałka bloku aluminiowego. Najpierw wycieta na kanty , a potem zaokraglana pilnikiem do metalu. Na końcu naciąłem te żeberka. Pasek na środku został już doklejony.
Nie za bardzo polecam tą metodę ze wzgledu na trudne wykonanie w bloku. Lepiej użyć coś bardziej miekkiego np. jakiś klocek.
K-25 mam choc jest to model jeszcze wykonany z błędami. po prostu wtedy jeszcze nie dysponowałem szczegółowymi rysunkami nie mówiąc o posiadaniu Zetorka.
Nawiasem mówiąc niezły tan Lanz , to taki model - zabawka dla dzieci?

Paweł to chcesz żeby Zetorek się obijał na defialadach a Ursus za niego robił czarną robotę ? :D
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No niestety taka jego rola :smilewinkgrin: Swoją drogą to też myślałem czy nie dorobić do mojego Ursusa pług 3-skibowy ciągany i zrobić podobną dioramkę do Twojej, ale nie chce "odgapiać" pomysłu :)
Awatar użytkownika
rafal

Nawet gdyby było to wg pomysłu to i tak każdy robi to samo ale inaczej. W tych budowanych jednostkowo modelach nigdy nic się nie powtarza.
A swoja droga fajnie by wyglądał z takim pługiem jak ma Jacek czyli Pesakiem. Dokładnie tak pomalowanym.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No muszę coś pomyśleć. Teraz walczę z maską do Zetorka i dopiero teraz widzę w co się "wpakowałem" :uhoh: Ale mam nadzieję, że wytrwam - a najwyżej jak nie wyjdzie za bardzo ta maska to się zamieni Zetorka rolami z Ursusem i to Zetor będzie "ten gorszy" :lol:
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Rafał, z czego robisz koła w kartonowych modelach? :confused:
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nie przypadkiem z kartonu ?? :p
Awatar użytkownika
Marcin125p

Post autor: Marcin125p »

Rafał a ten model Warmianki z czego zrobiłeś ? I może wystawiłbyś tą młocarnie z prasa we Wilkowicach ?
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
Awatar użytkownika
rafal

Już odpowiadam. wiec koła w kartonowych modelach są wykonane z kartonu, jedynie bieznik wykonałem z plasteliny. Model Warmianki jest oparty na aluminiowej ramie, takich kątownikach , ceownikach i płaskownikach . Wszystko to jest poskręcane. Do tego doszły boczne blachy poszycia. Natomiast cała góra podobnie jak w dużej Warmiance jest z drewna. Po odkręceniu dwóch śrub można górę zdjąć i łatwy jest dostęp do środka np. w celu przesmarowania łożysk lub ślizgów korbowodów.
Warmianka z prasą już była wystawiana. Teraz myslę żeby prasę zastąpić przenośnikiem stogowym bądź dmuchawą.
Poniżej dwa: modele Zetor z obsypnikiem i Schluter obydwa z aluminium.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Czy to jest ręczna robota Zatkało mnie normalnie Rafal może masz takie modele na sprzedąż :) Próbowałem sam coś robić ale nic mi się nie kleji mam do modlerastwa chyba 2 lewe ręce :uhoh:
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Mnie również zatkało jak zobaczyłem Zetorka :bigeek: Normalnie mi się odechciało mojego robić - nie wiem czy uda mi się tak pięknie silnik wykonać. Bardzo ciekawe malowanie ponadto :p
Awatar użytkownika
rafal

słuchajcie spróbuję wam wkrótce puścić moje pierwsze modele. Zobaczycie róznicę w myśl zasady nie od razu Rzym zbudowano. Poprostu satysfakcję powienien dawać każdy nowo zbudowany model, przy okazji dokładamy cegiełke doswiadczeń. Tak ,że proponuje Tomek zaczynac od prostrzych modeli a stopniowo dojdziesz do bardziej finezyjnych. Mój pierwszy model to był własnie Bozon Z056 zbudowany 20 lat temu i jescze mam go. Jest bardzo prymitywny ale pamiętam jak byłem dumny gdy powstał. Stosunkowo łatwo go zbudować gdyż jest dość kanciasty i wieie elementów ma zakrytych.
Paweł masz doskonały pierwszy model Ursusa , mi się nigdy takiego nie udało wykonać , a po za tym moim pierwszym modelom dużo brakowało w przeciwieństwie do świetnie zrobionego Twojego Ursusa :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dzięki za miłe słowa, ale jeszcze dużo mi brakuje do takiego profesjonalizmu jaki Ty prezentujesz. Czekamy na fotki Bizona.
Awatar użytkownika
rafal

no to muszę go wydobyc z głębokich kartonów
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Post autor: Mateusz Rogowski »

Hej Rafał a masz cos bardziej współczesnego???

P.S- Fajne modele, aż dziw ze niezrobiłeś Ursusa :)
ODPOWIEDZ