Chociaż czekaj, może po prostu Dzik 21 miał inny wał, a tu był uniwersalny? Bo katalog pokazuje jednak, że tu się trzpień przykręcało i zgłupiałem...
dzik96 napisał/a:
Tak. Te aluminiowe elementy są przykręcane, nie są częścią integralną bloku silnika. Na ww zdjęciu po prawej stronie jest wał z dzika. Na 5 śrub przykręcany do niego jest wałek pośredni sprzęgła, na którym z kolei jest osadzony cały kosz sprzęgłowy. Z lewej strony to wał z motopompy m400 lub p25. Przy czym ten wał NIE pasuje do dzika.
W ursusie c308 jest identyczny wał jak w dziku, tylko sprzęgło jest osadzone bezpośrednio na wale.
No ale w moim Dziku 21 jak rozbierałem - to pamiętam, że wał był jednolity - a przynajmniej jestem tego na 99% pewny.
Szukam fotki, żeby pokazać, ale nie mogę znaleźć takiej gdzie to widać
Może ktoś z Was ma katalog części do Dzika 21?
No jak na złość nie mam takiego zdjęcia, na którym byłoby to widać. Ale jutro idę grzebać w częściach, które dostałem do tego Dzika luzem - może tam jest taki łącznik z kołnierzem na 5 śrub.
Otrzymałem dziś wał z tym wałkiem do osadzenia sprzęgła. Odkręciłem go, żeby zaadaptować do swojego silnika. Problem w tym, że ktoś w niego walnął młotkiem i jest lekko zaklepana końcówka - przez to też uszkodzony gwint. Może ktoś ma taki wałek?
Dziś świątecznie działał jako ozdoba
https://www.youtube.com/watch?v=xHOPVNE1mBY
A teraz czeka na swoją kolej. W wolnej chwili zrobię mu chociaż skrzynię biegów
Kolejna aktualizacja

Co prawda nie dotyczy tego Dzika, ale za to otrzymał wczoraj kompana do oczekiwania na remont ;D
Jest to model 21, z 1971 roku, ale silnik wygląda jeszcze na S261C. Zatem w przyszłości raczej zamienię te silniki, bo w Dziku 2 mam silnik 160.
Dzik ten pojawił się już na forum za sprawą kolegi damian223311

Z tego co pamiętam zaczęło się od znalezienia go na złomie w Świerklanach
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... rowstart=0
Jak tylko się trochę obrobię to obcykam go dokładnie i założę mu osobny temat

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...