demontaż silnika
- Deleted_User
demontaż silnika
Mam stary c 328,chce z niego wyciagnac silnik.Czy ktos wie jak to zrobic domowym sposobem,jakie macie doswiadczenia Panowie ,na co nalezy uwazac?
- Szczepan-1990
RE: demontaż silnika
Na co uważać.... Hmm... Na pewno żeby nie spadł Ci na stopy <to boli
> Jeśli będziesz go wyciągał łańcuchami w garażu podwieszając go na krokwi sprawdź tę krokiew 

- Deleted_User
A chcesz z osią czy bez? Jak bez to podstawiasz coś pod silnik koło obudowy sprzęgła i z przodu,najlepiej jakiś wózek.Potem coś pod skrzynię.Odłanczasz wszystkie przewody itd.Na koniec odkręcasz śruby co łączą silnik z obudową sprzęgła i odjeżdżasz.A jak chcesz z osią to podstawiasz wózek tylko przu obudowie sprzęgła.
Myślę że pomogłem.
Myślę że pomogłem.

- Deleted_User
No tak stopy to podstawa..
A tak swoja droga ile wazy suchy silnik od c 328/330 te silniki o ile dobrze pamietam mialy oznaczenia c 312....
A tak swoja droga ile wazy suchy silnik od c 328/330 te silniki o ile dobrze pamietam mialy oznaczenia c 312....
Najlepiej odkręc cały przód i odjedż z nim gdzies dalej ,w ten sposób przygotujesz miejsce do nastepnych prac związanych z demontazem silnika.Silnik razem z przednią osią demontujemy tylko do remontu sprzęgła.Jesli nie posiadasz wózka do demontażu silnika, postaraj się o wciąg łańcuchowy /bączek/ umocuj nad silnikiem u DOBREGO!! zawieszenia /silnik wraz kołem zamachowym wazy ok 300kg/, naciąg lekko i dopiero wtedy odkręcaj śruby na obudowie sprzęgła.Uważaj by ci nię tąpnęło bo możesz uszkodzic wałek sprzęgłowy. Nie zapomnij dobrze podklinowac tylnych kół!!!!! , no i miej "oczy otwarte"!
- Deleted_User
Aha..a w przypadku wyciagania wału korbowego i w ogole naprawy głownej całego silnika np.wymiana tulei,panewki...nie trzeba zdejmowac całego silnika
-
Trzeba jak chcesz wał wyjąć.