Ursus c-308

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
Deleted_User

Ursus c-308

Post autor: Deleted_User »

Witam. Potrzebuje troszkę części do c-308, a mianowicie potrzebuje oryginalnego baku, przedniej obudowy wraz z lampa i filtr powietrza.
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: Ursus c-308

Post autor: Jacek ze Skansena »

A jaki filtr u ciebie występował tak przy okazji??
Awatar użytkownika
Deleted_User

Nie do końca wiem jaki powinien być oryginalny, ponieważ gdy kupiłem ciągniczek nie maił w ogóle filtra. W książce przeczytałem ze powinien być filtr mokry, ze stalową siatka filtrującą

Takiego błędu jeszcze nie widziałem...hehe...uważaj na ortografie Szczepan1990
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

To znaczy puszka i druciaki takie jak do mycia kiedyś się używało. (no podobne bo stalowe).
Maskę trudno dostać a lampa powinna pasować od 330 jeśli jest to maska nowsza. Starsze miały specjalny reflektor o bardzo płaskim odblasku. Jaka maska cię interesuje? Czy wiesz jaka powinna być.???
Awatar użytkownika
Deleted_User

Niestety nie wiem, tych części brakowało gdy go kupiłem, a wcześniej nie interesowałem się tym. Ciągnik chciałbym zrobić jak najbardziej oryginalny
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Ja mogę ci załatwić taką maskę ale ile to bedzie kosztować to musisz poczekać na odpowiedź. Filtr zobacze może mam u siebie a zbiornika niestety nie posiadam.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Był bym bardzo wdzięczny, nie spieszy mi się za bardzo
Awatar użytkownika
Deleted_User

Wiciu napisał/a:
Nie do końca wiem jaki powinien być oryginalny, po nie wasz gdy kupiłem ciągniczek nie maił w ogóle filtra. W książce przeczytałem ze powinien być filtr mokry, ze stalową siatka filtrującą
Uważaj na błędy.
Awatar użytkownika
zmenczony

Post autor: zmenczony »

Od jakiegoś czasu "chodzi za mną" jakiś polski ciągniczek. W ramach edukacji naprawiałem, a właściwie regulowałem, dzisiaj C 308. I właśnie gość stwierdził żeu znajomego jest taki sam tylko ropniak. Na dowód pokazał mi zdjęcie. Prawdopodobnie w ciągu 2-uch. tygodni będę w stanie zobaczyć go osobiście to zrobię więcej fotek.
Obrazek
Ze zdjęcia skrzynia podobna, ale silnik jakiś duży.
Tak na marginesie, dla wielu osób wszystko co ma jedną oś, to Dzik, nawet tego Simara z 36r nazywali "małym Dzikiem".
Cz jest to możliwe, czy raczej to Sam ze skrzynią Ursusa?
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Też mi to wygląda na 7-kę .
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

To Andrychowski silnik S-301D w tej starszej wersji baku. Nr seryjny tego silnika to poniżej 35530.

Jeśli chcesz to mogę ci wysłać wszekie dane tego silnika.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Deleted_User

Możesz mi na PW Bolszewik?
Awatar użytkownika
zmenczony

Dziękuję za odpowiedzi i identyfikację motoru. Z lat dziecinnych niewiele pamiętam a w Wilkowicach zbyt wiele się działo żeby ogarnąć wszystko w szczegółach. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy między skrzynią Dzika i C308 są istotne różnice widoczne na zewnątrz?
O tym że dłubałem przy C 308, zorientowałem się po sprzęgle odśrodkowym, i braku drugiej "klamki" na kierownicy. Jeżeli chodzi o ten sprzęt, to jestem zupełnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość.:shy:
Adamus007

Post autor: Adamus007 »

Witam właściciela Ursusa C-308:) Zwracam się DO Ciebie z pytaniem czy posiadasz może do niego jakąś literaturę hm??? a mianowicie katalog części zamiennych ??? Ja osobiście mam instrukcje moge Ci poskanować pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz:)
Awatar użytkownika
zmenczony

Adamus007 napisał/a:
Witam właściciela Ursusa C-308:) Zwracam się DO Ciebie z pytaniem czy posiadasz może do niego jakąś literaturę hm??? a mianowicie katalog części zamiennych ??? Ja osobiście mam instrukcje moge Ci poskanować pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz:)
Niestety jeszcze nie jestem posiadaczem, ale mam nadzieję zdobyć "kumpla" dla Simara. Wychowałem się na Komarkach, IŻ-ach, WSK i Panoniach, więc mam jakieś pojęcie o dwusuwach. Natomiast nic nie wiem o ciągnikach, stąd moje głupie pytanie.
W C308 byłao czyszczenie i reg. układu zapłonowego, cały ukł. paliwowy z gaźnikiem od Panoni, ( ten z pompką), i całość odpaliła bez problemu.
Literatury niestety nie mam, jest tylko katalog do Dzika2 w temacie C308 Dzik2
ODPOWIEDZ