Jestem szczęśliwym posiadaczem RJS 1 Mesko z silnikiem 155.1 dwusuwowy, który nadaje się tylko do remontu. Przeglądając Youtube trafiłem na takie wideo https://youtu.be/G_kQU6X9p4s .
Czy ktoś był by mi wstanie pomóc z adapterem na taki sam silnik OHV do moje RJS ?
Bolszewik pisze: ↑15 sie 2020, 13:01
To jest "żółta" zrzynka z Hondy GX 160.
Do tego parszywa zagrywka z olejem Briks & Stratton sugeruje związek z wyrobami tej znanej i cenionej firmy.
Proponuję zakup oryginalnego silnika Hondy GX 160 cena ok 1000 - 1300 PLN.
Wówczas jest gwarancja że to będzie pracować bezawaryjnie.
Zgadzam się z tym że to podróbka hondy a dodatek w postaci oleju briggs'a ma uśpić kupującego.
Jednak co do jakości to wszystko zależy od szczęścia. Kolega mający firmę brukarska kiedyś sam się dał nabrać i kupił taki silnik z aukcji do zagęszczarki w której kiedyś byl właśnie silnik hondy. Cztery lata pracowało to po parę godzin w tygodniu i jedyną awaria był szarpak który był słaby jakościowo. Poza tym regularna wymiana oleju i filtra na dobry jakościowo i wszystko świetnie hulało. Przy takich zakupach wszystko zależy od szczęścia i od zasobności portfela.
Też miałem taki silnik w traktorku jednoosiowym samoróbce. Problem z zrywającą się linką od szarpaka, był spowodowany źle wykonanym otworem w osłonie metalowej, trochę pomogło podpiłowanie ostrej krawędzi.
Olej wymieniłem raz do roku a filtr powietrza tylko raz w ciągu paru lat. Do tego dwa razy wymieniłem świece.
Z innych wad, to u mnie odkręcały się śruby mocujące osłonę tłumika. Kolejną wadą był przewód od świecy, wymieniłem go na używany przewód od samochodu.
Ogólnie silnik dość trwały jak za taką cenę.