Mikrociagnik URWIS 012
Mikrociagnik URWIS 012
Witam,zauważyłem ze wtym dziale poruszana jest tematyka ciągniczków ogrodniczych,nie koniecznie zabytkowych. Otóż kilka lat temu, podczas wystawy sprzetu rolniczego organizowanego w ramach Dni Otwatych Drzwi Ośrodka Doradztwa Roniczego, zaoważyłem wyżej wymienioną maszynę. Z tego co wtedy zauwazyłem byla to dość lekka konstrukcja,napędzana jak mi sie wtedy zdawało silnikiem malucha. W necie wygrzebałem taki opis:,,MINITRAKTOR URWIS - 012 DANE TECHNICZNE: Silnik 2 cylindrowy, 4-suwowy, Moc silnika -12KM, Wał odbioru mocy z tyłu i z przodu, Podnośnik przód i tył, Przełożenia - przód 4 biegi - tył 2 biegi, Możliwość doposażenia w kabinę. Przystosowany do odśnieżacza wirnikowego, glebogryzarki, kosiarki, opryskiwacza i innych narzędzi". Może kogoś zainteresuje ten sprzęt?
- Jacek ze Skansena
RE: Mikrociagnik URWIS 012
jacor Ty masz taki ciągnik czy tylko go widziałeś?
Jest taki ciągniczek . W Polsce nazywał się Urwis , a w rzeczywistowści do KMZ 012 produkowany w Kurganie w Rosji . Maiał silnik CK-12 dwucylindrowy benzynowy chłodzony powietrzem( ale nie od malucha ) o mocy 12 KM przy 3000 obr.mi, pojemność 490 ccm (72 mmx60mm ). Odpalany z rozrusznika lub korby .To ciągniczek klasy 0,2 T . Skonstruowany od podstaw - jak prawdziwy traktor . Ma 4 biegi do przodu , jeden wsteczny .Prędkości od 1,42 km/h do 15,18 km/h POdnośnik hydraulicznyu z tyłu i przodu . 2 WOM do tyłu i do przodu 1000 onr przy 3000 obr/min silnika. Jego wymiary :długość 1972 ( 2310 z przednim podnośnikiem), szerokość przy minimalnym rozstawie kół 960 mm , wysokość 1975 . Rozstaw kól regulowany w dwóch pozycjach : 700 mm i 900 mm .Prześwit 300 mm .
Ciężar od 697 do 745 ( w zależności czy z przednim podnośnikiem , czy bez).Obecnie montują go z silnikami : Hatz jednocylindrowy dizelek o mocy 14,3 KM , Vanguard 2 cyl w ukł V benzynowy 14,5 KM alko "ichni" dizelek B2Cz V2 12 KM .
Wstawię fotki , jak zgłebię tajenice tej procedury
Ciężar od 697 do 745 ( w zależności czy z przednim podnośnikiem , czy bez).Obecnie montują go z silnikami : Hatz jednocylindrowy dizelek o mocy 14,3 KM , Vanguard 2 cyl w ukł V benzynowy 14,5 KM alko "ichni" dizelek B2Cz V2 12 KM .
Wstawię fotki , jak zgłebię tajenice tej procedury
A to nie takie maleństwo co było w Wilkowicach? Takie wielkości traktorka kosiarki?
Nie mogę teraz znaleźć fotki, ale na 99% to się nazywało Urwis. Napis podobny do naklejanego na Ursusach np. C385 - tylko, że URWIS.
Nie mogę teraz znaleźć fotki, ale na 99% to się nazywało Urwis. Napis podobny do naklejanego na Ursusach np. C385 - tylko, że URWIS.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- agrotechnik
Czy ten URWIS jest podobny do tego??
Tak . Wyglądał prawie dokładnie tak jak ten na fotce. Miał tylko osłonę boczną silnika z otworami podłużnymi która sięgała do samego dołu , był na niej napis URWIS . Ten przedstawiony na zdjęciu ma inny silnik ,w układzie V dwucylindrowy .
Wstawiam fotki przekrojów silnika dwucylindrowego chłodzonego powietrzem montowanego w Urwisie i KMZ
Tak to wyglądało
a tak wyglądał silniczek
Wstawiam fotki przekrojów silnika dwucylindrowego chłodzonego powietrzem montowanego w Urwisie i KMZ
Tak to wyglądało
a tak wyglądał silniczek
Widze ze tamat sie troche rozwinął:)ja nie jestem włascicielem tej maszyny. Zaciekawiła mnie poprostu kiedyś i chciałem sie cos wiecej dowiedziec na ten temat. Więc to jednak konstrukcja rosyjs. nie polska jak myslałem.
- agrotechnik
To co pokazałem to jest akurat KMZ 012.
Wiecie może gdzietakie cacko kupić?
Dwa lata temu pokazywały się sporadycznie na Allegro . Ale potem jakoś "przepadły". Mnie osobiście taki "uciekł" sprzed nosa i to 35 kilometrów od miejsca zamieszkania . Ale najlepsza była jego cena 2000,- zł . To wzbudziło moje obawy , a właściciel chciał się go po prostu pozbyć , bo mial go dosyć ( kaprysił przy zapalaniu , raz zapalał , innym razem nie ).Tak czasami bywa , że trzeba podejmować decyzje szybko ( i ryzykownie) .
- klusek-rolnik
- Deleted_User
Witam
Mam KMZ 012 od około 9 lat. Sprowadzała go kiedyś firma Mitrospol z Gdańska, kupowałem tam kiedyś części do niego. Mam też oryginalną - rosyjską - książkę do tego modelu. Używam go głównie do odśnieżania zimą oraz uprawy przydomowego ogródka. Jego możliwości - mając na uwadze jego skromne gabaryty i wagę - są imponujące. Pozdrawiam wszystkich miłośników małych traktorów
Mam KMZ 012 od około 9 lat. Sprowadzała go kiedyś firma Mitrospol z Gdańska, kupowałem tam kiedyś części do niego. Mam też oryginalną - rosyjską - książkę do tego modelu. Używam go głównie do odśnieżania zimą oraz uprawy przydomowego ogródka. Jego możliwości - mając na uwadze jego skromne gabaryty i wagę - są imponujące. Pozdrawiam wszystkich miłośników małych traktorów
Books , a ta ksiązka to ma dużo stron ? Sa w niej przekroje konstrukcji ? Bo ja mam polską , ale to jest nędza . Mam rosyjska do jednoosiowego z silnikiem 1 cylindrowym i tam jest tak wszystko rozrysowane , że katalog nie jest potrzebny . Może do KMZ też zrobili podobnie ? Bardzo mnie interesuje konstrukcja tego ciągniczka .
pentax mozesz dac fotki tego nałego radzieckiego cuda jednoosiowego mam chyba do niego kosiarke o pług do sniegu ale nie wiem czy od takiego i ew jakie powinny byc obroty na wyjsciu do napedu tych uzadzen
- Deleted_User
Pentax, stron jest ok. 60 - w tym 22 z przekrojami traktorka, przekładni, hydrauliki, zawieszeń, cięgieł, schemat elektryczny - w zasadzie wszystkiego oprócz silnika. Mi bardzo ta książka pomogła - swój egzemplarz kupiłem z uszkodzonym silnikiem i przekładnią. Po przetoczeniu wału i dopasowaniu panewek działa idealnie od prawie 10 lat. Zmieniłem w nim jeszcze gaźnik na maluchowski (zupełnie inna praca, stabilna, bez jakichkolwiek kłopotów z odpalaniem) i dorobiłem nożny gaz - teraz da się nim normalnie jeździć, nie wspomnę o mniejszym spalaniu. Oryginalny gaźnik mimo swojej ogromnej prostoty był bardzo trudny do regulacji.
Dużo zdjęć, dodatkowego osprzętu: http://www.kmz-012.ru/kmz/
Dużo zdjęć, dodatkowego osprzętu: http://www.kmz-012.ru/kmz/
Books ,poszperam , bo miałem gdzieś ruską książeczkę dotyczącą silnika ( jedno i dwucylindrowego). zrobiłbym jej ksero i wysłał Ci . Może by sie Ci przydała . Ja w moim jednocylindrowcu tez przymierzam się do wymiany gażnika - ruski jest strasznie kapryśny , nie można go wyregulować - beznadziejna jakość wykonania - luzy .Cazsami zapali od pierwszego kopa , a czasami trzeba sie namordować cały kwadrans ( myslałem o gażniku od trabanta , bo jest boczno ssący ). Jak zainstalowałeś gażnik od malucha ?. Dałeś jakieś kolanko pod gaznikiem . Czy mógłbyś zrobić ksero ksiązki twojego traktorka i przesłac mi ( oczywiście zapłacę ) . I jeszcze jedno . W moim gaźniku jest dodatkowa dźwignia zwiekszająca obroty gdy wzrasta obciążenie silnika , napedzana od regulatora odśrodkowego . Czy w twoim tez było coś takiego , i czy po wymanie gaźnika na maluchowski nie przeszkadza brak tego regulatora .
- Deleted_User
Pentax, zamiast ksera mógłbyś zrobić skany, albo zdjęcia cyfrówką - było by dla potomnych Ja swoją zeskanuję w przyszłym tygodniu. U mnie z paleniem na oryginalnym gaźniku było tak samo - po przeróbce palę go nawet zimą "od pierwszego". Co do regulatora - szczerze - nie myślałem o tym, wcześniej dymił, zalewał się nie wchodził na obroty, gasł, po przeróbce nic tych rzeczy się nie dzieje. Pod gaźnik dokupiłem kolanko hydrauliczne (chyba się ono nazywa holenderskie, takie bez gwintu) o średnicy ok. 4 cm i dospawałem do niego po obydwu stronach odpowiednio dopasowane, nawiercone płaskowniki. Niezbyt dobrze mieści się to pod maską, ale traktor wreszcie działa jak powinien. W przyszłym tygodniu załączę zdjęcia.
Witam.
Kupiłem ostatnio taki ciągniczek. Mam pytanko może ktoś wie gdzie do niego można kupić części? Poszukuje instrukcji do niego. Z góry dzieki za informacje.
Pozdrawiam
Kupiłem ostatnio taki ciągniczek. Mam pytanko może ktoś wie gdzie do niego można kupić części? Poszukuje instrukcji do niego. Z góry dzieki za informacje.
Pozdrawiam
- Deleted_User
Jacor, Dzięki za założenie tego tematu
Zeskanowałem swoją instrukcję do KMZ-012. Nie bardzo wiem jak ją gdzieś zamieścić - więc jeśli ktoś mi w tym pomoże - proszę o wiadomość na PW. Pozdrawiam.are123, dzięki za pomoc. Link do instrukcji do KMZ-012: http://chomikuj.pl/KMZ-012/kmz+012/KMZ%20012.pdf
Pozdrawiam
Zeskanowałem swoją instrukcję do KMZ-012. Nie bardzo wiem jak ją gdzieś zamieścić - więc jeśli ktoś mi w tym pomoże - proszę o wiadomość na PW. Pozdrawiam.are123, dzięki za pomoc. Link do instrukcji do KMZ-012: http://chomikuj.pl/KMZ-012/kmz+012/KMZ%20012.pdf
Pozdrawiam