Witajcie
Gdzieś niedawno znalazłem taki ciągnik. Ciekawi mnie czy jest cokolwiek wart oraz czy ktoś z Was miał z tym czymś do czynienia i jakie są ewentualnie plusy i minusy . Nie ukrywam że jego wygląd jak dla mnie ma coś w sobie. Przyciąga mój wzrok
Mój tata pracował takimi ponad 20 lat temu, jako małolat zdarzało mi się jeździć jako pasażer. Z opowieści pamiętam, że pracodawca miał takie dwa. Jeden 150km drugi cos ok 200km. Ciągniki z silnikami mana bodajże, bardzo fajne ciągniki, Fendt 615 (150km) chował się pod każdym względem do swojego rówieśnika. Są to ciągniki mechaniczne bez zbędnej elektryki, lata 70 i 80, czasem widuje pracujący egzemplarz 15 km odemnie po dziś dzień. Ogólnie problemem są części, fabryka dawno nie istnieje, a ciągniki raczej dla kolekcjonerów. Te "tatowe" właśnie wyjechały wtedy do Niemiec spowrotem do kolekcjonera, w Polsce nikt nie chciał za bardzo wziąć, że wzgledu na małą popularność i nie znajomość marki. Najbardziej w pamięci utkwiły mi drzwi przesuwne. Jak masz jakieś konkretniejsze pytania pisz śmiało, mogę ojca podpytać co nie co.
Uff...przyznam szczerze, że piękna maszyna i sam bym chętnie czymś takim pośmigał Ale mnie kurde najwidoczniej nie stać xD
Swoją drogą, czy Schluter swojego czasu czyli koło lat 80-tych nie posiadał najmocniejszego ciągnika na świecie czyli Schlüter Profi Trac 5000 TVL? Mogę się mylić ale coś mi się zdaje, że zanim pojawił się BigBud i te wszelkie Case Quadtrac, Fendt Vario 1100 itp to za tamtych czasów chyba nie było nic mocniejszego C'nie?
Big Bud był pierwszym kołowym ciągnikiem rolniczym który osiągnął moc 500KM.
Schlüter Profi Trac 5000 był pierwszym ciągnikiem o mocy 500KM produkowanym w Europie i pierwszym na sztywnej ramie. Pojawił się w sprzedaży w 1978 roku.
Natomiast parę lat póžniej, najmocniejszym ciągnikiem w Europie został Jugosłowiański IMT 5500, o mocy 517KM. Był to traktor przegubowy.
Pewnie trochę zależy co uznawać za ciągnik i jak wielkoseryjna produkcja musi to być.
Steiger miał kilka ciekawych prototypów pt650, czy steiger Big Jack z 3 250 konnymi silnikami.
Nie wiadomo też jak patrzeć na ciągniki gąsienicowe. Niektórym wystarczyłoby założyć jakąś maszynę do uprawy pola i teoretycznie mamy ciągnik rolniczy.
Kolejne pytanie, czy największy ciagnik to ten o najwiekszej mocy, czy uciagu.
Taki ciągnik gąsienicowy Chetra T800 majacy "tylko" 820koni spokojnie przeciągnąłby 2 ciagniki BIG BUD. Tyle, że nikt go w polu nie używa.
Sam Schlueter-Super-1250-VL jest ciekawy i nie miałem jeszcze okazji o nim poczytać.