Vistula

Czyli ciągniki i maszyny w małych rozmiarach
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Vistula

Post autor: klusek-rolnik »

"Najsamwpierw" witam wszystkich. W tym temacie przedstawie krok po kroku budowe mojego 3 Retromodelu. W prawdzie prasa nie jest jeszcze skończona ale z inicjatywy kilku (pozwole sobie napisać) kolegów przerzuciłem się na Vistule. Będzie to model do C-328 czyli na makiete. Wersja oczywiście ze zbiornikiem na ziarno. Na dzisiaj mam niewiele no ale zawsze coś. Aha i przepraszam za jakość zdjęć ale nie mam chwilowo dostępu do aparatu wiec zdjecia robiłem telefonem. Ale mniej wiecej widać. No to tyle chciałem powiedzieć. Oto 3 zdjecia z początku modelu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrodziej103

RE: Vistula

Post autor: Dobrodziej103 »

Zapowiada się ciekawie.;)
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Na dzisiaj heder jest prawie skończony, brakuje tylko kosy tnącej. Motowidła są, ślimak jest. Motowidła oczywiscie sie podnoszą lecz bedą na stałe tylko w jednej pozycji... Vistula stoi o własnych siłach na przednich kołach póki co, a na tylnych lada dzień.
Obrazek

Obrazek

Heder w pozycji końcowej będzie mniej wiecej na takiej wysokości:
Obrazek

Mam nadzieje ze w Waszych oczach już powoli to "coś" zaczyna przypominać Vistulke.
Awatar użytkownika
ZIDAN

Post autor: ZIDAN »

nieżle super model a po tym 4011 czy plany się zmieniły?
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Po Vistuli skończe tylko prase Robot i zabieram sie za 4011

Dzisiaj zrobiłem gardziel i zbiornik na ziarno. Jutro Vistulka stanie na kołach tylnych i będzie miała przyczepiony na stałe heder. Następnie pójdzie silnik i pomost kierowcy. No niewiem co tu jeszcze napisać...:p No ogólnie mam już tak na oko 2/5 zrobione pozostaje jeszcze wiele do zrobienia ale nie mam zbyt dużo czasu więc robie tak na dorywki...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak to sie mniej wiecej prezentuje, troche tak dziwnie wygląda bez silnika ale już niedługo...

Fotki już są... Zamontowany choć jeszcze nieskończony zbiornik. Jak pisałem stoi na 4 kołach i zamontowany jest heder. Powoli powstaje pomost dla kierowcy. No i dzisiaj z nudów wyciągnąłem prase i zacząłem robić do niej drabinke do snopków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No to tak mój gniotek mniej więcej wygląda... ;)

Dawno nic nie dodawałem ale nie robiłem modelu z braku czasu... W końcu wziąłem sie za silnik. Nie jest jeszcze skończony choć większość "pierdół" jest już wykonana. Vistulka ma też nieskończone nowe (większe) motowidła. Kilka zdjęć przyłożonego silnika i nowych motowideł:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to tak to mniej więcej wygląda... silnik będzie przesunięty w tył o jakieś 1,5 cm.
Awatar użytkownika
Daniel93

Post autor: Daniel93 »

Piękna Vistula
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Niedługo jak prawdziwa :)
Awatar użytkownika
misio 3p

Post autor: misio 3p »

Ładna. Kiedy kolejne fotki z prac?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Klusek nie miał teraz czasu przez te testy !
Awatar użytkownika
skiet135

Post autor: skiet135 »

Spokojnie przyjdzie czas to będą nowe zdjęcia.
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Narazie o modelach musze zapomnieć... Stawiam z tatą płot i nie mam nawet czasu na komputer...
Awatar użytkownika
Deleted_User

heh ja już dawno tą Viste widziałem:smilewinkgrin::sourgrapes:
Awatar użytkownika
Deleted_User

To się nie musisz tym tak chwalić :|
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Dawno nic przy Vistuli nie robiłem ale teraz mam więcej czasu. Przez kilka dni zrobiłem rure wysypową, zbiornik paliwa, i kierownice od Stara. Odchudziłem też troszke silnik. Oto kilka zdjęć jak to sie prezentuje na dzisiaj:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Motowidła chwilowo zdjęte gdyż są w fazie przeróbek. Oceniać, mówić co jest nie tak, zgłaszać swoje sugestie.
Awatar użytkownika
skiet135

Post autor: skiet135 »

Ja nie mam żadnych sugestii po prostu świetnie;)
Pentax

Post autor: Pentax »

MOdelarstwo , piękne hobby . Możesz powiedzieć z jakich materiałów robisz te "cacka" ? . Ja kiedyś bawiłem sie w robienie samolotów napędzanych silniczkiem spalinowym . Teraz są inne zajęcia ( i trochę inne hobby) , do modelarstwa pewnie wróce jak doczekam emerytury .
Gratuluję .:)
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Materiały to przeważnie tektura.
Awatar użytkownika
URSUS c 328

Post autor: URSUS c 328 »

Ale żeby wstawić silnik do modelu to model musi być z metalu, bo pod wpływem ciepła papier, plastik, drewno itp. spalą lub stopią się. Cena takiego małego silniczka to około tesiąca złotych i robią tylko na benzyne bo na rope są tylko o pojemności więcej niż jeden litr.
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

na benzynę, 2 suwy, bo są najmniej skomplikowane, a na ropę by jeszcze potrzebował pompy paliwowej. Zresztą w małej skali jak robić to na elektryczny, ewentualnei kilka wstawić do środka.
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Przez ostatnie dni skonczyłem pomost kierowcy (bez barierek). Zamocowałem silnik, rure wysypową i zrobiłem koło pasowe do silnika. Powstała także drabinka (sorki za jakość lutowania ale dawno nic nie lutowałem i troszke mi nie wyszło ale to sie wyszlifuje i bedzie dobrze) Oto kilka zdjęć Vistuli:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na którymś zdjeciu jest też C-328 z przerobioną osią na skrętne koła. No to tak sie Vistula prezentuje.

Sorki że pisze post pod postem ale chciałem odświeżyć temat. Na moje oko to mam już zrobione jakieś 50%. Następnym etapem będzie łańcuch do rury i zaczynam zabawe z kołami pasowymi. No i musze zrobić jeszcze napis na drugiej stronie kombajnu bo wczoraj robiłem na szybko i zdążyłem tylko z jednej strony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnie zdjęcie troszke przerobiłem bo takie czarno-białe fajnie wygląda. Jak już skończe Vistule to zrobie więcej takich zdjęć tylko że w plenerze a nie w pokoju
ODPOWIEDZ