Rozsiewacz RS1

Widziałeś jakąś starą nieużywaną maszynę lub traktor? Może jest na sprzedaż?? Pisz - może uda się ją uratować
Awatar użytkownika
piotr31

Rozsiewacz RS1

Post autor: piotr31 »

Poszukuje wszelkich danych na ten temat. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agrotechnik

RE: Rozsiewacz RS1

Post autor: agrotechnik »

Cytat z książki "maszyny rolnicze" 1970 rok Marian Mazański i Zdzisław Wójcicki:
Rozsiewacz RS-1 przeznaczony jest do tyłu wozu lub przyczepy ciagnikowej naładowanej wapnem lub marglem. Przyrządem wysiewajacym rozsiewacza jest obracająca się tarcza zaopatrzona w ustawione promieniowo żebra. Tarcza otrzymuje napęd od kół jezdnych za pośrednictwej przekładni kątowej. Ilość wysiewu jest regulowana przez zmianę wielkości szczeliny znajdującej się między gardzieląlejowatego kosza zasypowego a tarczą wysiewającą. Ilość wysiewanego wapna zależy również od prędkości jazdy wozu lub przyczepy. Im większa prędkosć jazdy, tym szybciej obraca sietarcza, a przez to działa większa siła odśrodkowa , rozrzucająca wapno na większej szerokosci, ale cieńszą warstwą.
I jescze dane techniczne z tablicy:
Szerokość robocza w cm- do 1000
Liczba osób obsługi: 1 lub 2
Siła pociągowa- ciagnik o mocy 25 KM lub 2 konie
Orientacyjna wydajność w ha/godz- 2-3
Ilość wysiewanego nawozu w kg/ha- 4000- 10000
Ciężar maszyny w kg- 140
Mam nadzieje ze to coś pomoże.
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

Na początek dobre i to .Dzięki agrotechnik .Moja maszynka jest z 1963r numer seryjny 526 .Kiedy ruszyła produkcja i ile sztuk wyprodukowano .Oto jest pytanie :confused:
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Dzięki Piotr za te fotki, to jest na razie jedyny egzemplarz, który widziałem na żywo. Natomiast ciągle jest zbyt mało informacji o tych rozsiewaczach.
Awatar użytkownika
ZIDAN

Post autor: ZIDAN »

Ja wiedziałem że różne rzeczy robili polaccy ale taki prawdziwy unikat jestem pod wrażeniem tej maszyny
ODPOWIEDZ