Pare dni temu wspolnie ze znajomymi mechanikami wzielismy sie za remont naszego domowego skarba czyli Zetora 50 Super z 1963roku.
NAjpierw troche historii.
Traktor jest w naszym posiadaniu ok 20 lat. Zostal zakupiony z okolic PGR-ow od prywatnego gospodarza. Stal poprzykrywany pod wiata i byla w nim chwycona panewka. Po przywiezieniu na plac dziadek szybko sobie z tym poradzil i odpalil naszego zetorka. Do 2001 roku nie bylo z nim praktycznie zadnych problemow poza tym, ze zakleszczal sie co jakis czas 2-gi bieg. Z tym problemem nie mial u nas nikt klopotu (zawsze w traktorze byl klucz nasadowy i breszka), nawet ja w wieku 12 lat potrafilem sam sobie poradzic. Jednak w 2001roku poszla jakas uszczelka i z zetora lecial olej. Starszy brat sam sie za to zabral i cos tam naprawil, niestety juz do konca nie poskladal naszej maszyny i do 2007 roku stal poprzykrywany pod wiata... Wiosna 2007 roku wkurzylem sie na maksa ze nasz traktor stoji pod wiata a za obrobienie naszego 1ha pola placimy grube pieniadze a wszystkie potrzebne maszyny tez sie niszcza na placu... Jako 22 latek wzialem sie sam za dokonczenie skladania traktora. Wszystko dalej na naszych oryginalnych czesciach. Po 2 tygodniach grzebania i odblokowaniu sekcji pompy przez znajomego traktor odpalil

Po znalezieniu mechanikow w czwartek zaczelismy rozbieranie zetorka w celu jego naprawy.
Niestety po wyciagnieciu waly mechanicy stwierdzili ze moze byc ciezko z jego przetoczeniem, bo jest juz po 2 szlifie, tak samo nie wiadomo co bedzie z korbowodami. Odpowiedni specjalista przyjedzie dopiero w poniedzialek. Stwierdzili takze ze moze lepszym i tanszym rozwiazaniem bedzie kupno walu i korbowodow lub nawet calego silnika.

Dlatego tez rozpoczalem ten temat i mam kilka pytan:
1. Czy ma moze ktos do sprzedania silnik do zetora super 50? ewentualnie panewki korbowodowe i wal silnika ??

2. Czy panwewki korbowodowe skladaja sie z 4 czy 2 czesci ?? Bo w naszym zetorku kpl panewki skladaly sie z 4 czesci i mechanik stwierdzil ze byc moze byly juz przerabiane ;/

Jesli ktos moze mnie poratowac czesciami, lub podzielic sie waznymi informacjami prosze o kontakt gg:2079709 lub mail: zdziaszek@o2.pl
Mam nadzieje ze moj zetorek jeszcze kolejny raz ozyje i bedzie w pelnej swietnosci

Z gory dziekuje i pozdrawiam