Witam, może temat nie dotyczy fabrycznych maszyn i ciągników ale być może kogoś zainteresuje Po 6 miesiącach udało się zakończyć projekt.
Zapraszam: https://youtu.be/z6Mq-N3L1PI
Fajna i misterna robota, ale do użytkowania tylko raczej amatorskiego. Mimo wszystko gratuluję cierpliwości i pomysłowości.
Ile kosztowały materiały na całą ta przystawkę?
Nie jest to sprzęt profesjonalny do użytku zarobkowego ale na mojej prywatnej budowie już zaczyna na siebie zarabiać i licząc ceny usług koparko-ładowarek (120-160zł/h) czy koparek (110zł/h) w jeden dzień potrafi zarobić (nie wydać) 300-450zł. W poprzednią sobotę, bez awarii załadowała 9 przyczep po 1,5T łyżka mimo że to 3/4 szerokości łyżki z Białorusi nie ma większego problemu z zebraniem darni i kopania w ziemi - nie myślałem że w hydraulice drzemie aż taka siła
Tak, troszkę chyba za delikatny, ale skoro tylko dla siebie żeby zrobić koło domu to nie ma co zmieniać.
Pytanie, dlaczego panel jest tak zrobiony jak w hds`ach, a nie jak podwiesznych koparkach ?
Chodzi mi czemu nie siedzisz na siedzeniu tylko stoisz obok.
Ciągnik to robi tylko za przeciwwagę i napęd pompy, nie ma potrzeby ani powodu go zmieniać - nawet hamulca nie ma zaciągniętego. Fakt, że po pierwszych próbach strzeliły śruby od mocowania podnośnika. Śruby 8.8 M10 ścięło jakby były z papieru. Teraz są śruby M12, drobnozwojowy o twardości 10.9, w ciasnym pasowaniu i z ramą pomocniczą podwoziową więc nic się tam nie ugina. Ogólnie to jeśli wystąpią słabe strony to na bieżąco będę to wzmacniał bo z założenia konstrukcja miała być lekka i wzmocniona tylko w miejscach, w których występują odpowiednie siły.
Nie rozumiem natomiast pytania o porównanie do HDSu. Są HDSy gdzie siedzisz, są takie gdzie stoisz. Budując to urządzenie nie sugerowałem się gotowymi rozwiązaniami a tym, jak mi wygodniej do użytkowania, zaprojektowania i zrobienia. Być może, jak znajdę jakieś odpowiednie siedzisko to się nad tym zastanowię w co jednak wątpię.
Dobra robota. Najważniejsze, że Ci odpowiada i spisuje się w zadaniach, które są do zrobienia. Osobiście jednak w temacie koparki ciągnikowej wolałbym chyba kupić Trolla niż budować samemu. Ale i tak dla Ciebie brawo!!