Zagadkowy Ursus

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Zagadkowy Ursus

Post autor: Ursus »

Ogólnie wiadomo, że na paradę 1 majową w 1947 roku pojechały 3 Ursusy C45. Pierwszy zepsuł się w bramie, drugi w drodze na paradę a ostatni dojechał szczęśliwie i pomimo małej awarii podczas pochodu chodził jeszcze długo później. No dobrze, zastanawiamy się jak on wyglądał...

Mamy fotki :)

Obrazek

Obrazek

Wydawałoby się, że historia już jest nam znana. Mi też się tak wydawało do momentu jak trafiłem na te fotki :)

Podpis pod nimi widniejący to "Warszawa, 1947-05-01. Pochód pierwszomajowy ul. Nowy Świat. Nz. pierwszy ciągnik rolniczy wyprodukowany w Zakładach Mechanicznych Ursus k. Warszawy."

I tutaj zagadka. Czy to pomylony podpis? Czy może... No właśnie co? Ja nie mam pomysłów. Widać dużo różnic pomiędzy dwoma ciągnikami - na pierwszy rzut widać inne koła, ale nie tylko. A za to propagandowy sztandar jest jakby ten sam.

Co o tym sądzicie?

Obrazek

Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
agrotechnik

RE: Zagadkowy Ursus

Post autor: agrotechnik »

Ja myślę że jedno z nich to albo fałsz historyczny, albo C45 oparty na częściach od LB... Ale ten pierwszy wydaje się bardziej wiarygodny, choć temu drugiemu mogli założyc koła od LB.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Transparenty przechowuje się z roku na rok bo po co robić takie same co roku. Jeszcze nie dawno w zatęchłych magazynach widziałem takie z "pięknymi" tfu komunistycznymi hasłami.

Poza tym transparent ten nie jest tym samym co na zdjęciach wyżej.

Podpis błąd w druku lub zwykła pomyłka ot cała tajemnica.

Choć może istnieje nie zerowe prawdopodobieństwo ze .... ;)
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
73michal

Post autor: 73michal »

Ja zauważyłem że na sztandarach z pierwszych fotek jest jeden wykrzyknik, a na tych drugich są dwa wykrzykniki.....pan stojący na traktorze ma długi płaszcz, a na drugich fotkach pan stojący obok kierowcy ma kurtkę.....Czy ten motor to Sokół? :confused:
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

To sokół lecz 125
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

No niezła zagadka. Trochę się zastanawiałem nad tym i nawet rano przeprowadziliśmy z Pawłem dyskusję przez telefon.
Ze źródeł wiemy , że 30 kwietnia trzy ciągniki wyjechały z fabryki w stronę Warszawy. Jeden zepsuł się tuż za bramą , drugi w połowie drogi. Trzeci dotarł do Warszawy.
Teraz rodzi się pytanie, czy ten na gumowych kołach to egzemplarz z założonymi na szybko kołami od Lanza? Po bliższym przyjżeniu się trochę nie zgadza się przedni odlew znaczka i napis. Ten na stalowych kołach widac, że był przygotowany na szybko- odlewy są płaskie bez napisów. Wtedy jeszcze funkcjonowała przedwojenna nazwa zakładów PZiNŻ- Ursus.

Natomiast ten na gmowych kołach ma już późniejsze emblematy. Byc może jest to pierwwszy egzemplarz na oponach. Po początkowych skłonnościach , iż jest to jeden z tych trzech ciagników z maja, skłaniam się jednak, ku przypuszczeniu , że jest to późniejsze zdjęcie.

Taki podobny odlew napisu posiadały już traktory z serii 30 sztuk wypuszczone na 22 lipca 1947roku. Z tym , że na fotografii wszystkie jadą jeszcze na stalowych kołach. Zresztą i ta fotka była źle podpisana w firmowej broszurze Ursusa : 1 maja 1947roku.

Moim zdaniem to mogła byc defilada 1 majowa ale ...1948 roku - kiedy opanowana jako tako została produkcja i zaczęto eksperymantowac z ulepszeniem ciągnika. A sztandary rzeczywiście mogły byc ponownie wykorzystane. Zresztą poczatkowo one trochę namieszały w naszych domysłach, że to maj 1947.
Tyle mojej hipotezy.
Czekamy na inne pomysły
Awatar użytkownika
agrotechnik

Sztandary jednak są identyczne... Ewentualnie mogły być poprawiane, no bo jak wiadomo ktoś chciał dać 2 wykrzykniki dla lepszej propagandy, etc...

A co do tego drugiego zdjecia, to może to być ciagnik późniejszy, ale z eksperymentalnym ogumieniem od Lanza... Lub ciagnik który normalnei ma stalowe, ale zeby lepiej jechać po bruku, lub żeby robić mniej hałasu (no bo stal+ bruk nie idą w parze..) a że przemysł gumowy nie był jeszcze w siłach, to dano od Lanza...
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

A nie było czasem trzech wykrzykników ,widać kropkę na wysokości drzewca :confused:
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Nie są identyczne ledwie podobne:

1. Wykrzyknik
2. Inna litera M pierwsza ostra druga zaokrąglona
3. Napis Dar ... przesunięty margines
itd...

oj Sherlok Holmes z ciebie kiepski ;)

Nie pamiętasz bo za młody jesteś, ale na 1 Maja wszystko było, problemy przemysłu gumowego ani żadnego innego nie istniały.
Nawet krawężniki na biało malowali :)
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
73michal

Post autor: 73michal »

U mnie w miejscowości jak jest jakieś lecie straży to też dookoła Floriana krawężniki malują:smilewinkgrin:
Awatar użytkownika
agrotechnik

Hmm, czyli wychodzi na to co mówił Rafał, ten drugi to wersja z potem, jak je chcieli ulepszyć, a ten pierwszy to oryginał z 1947 roku.

A transparenty jak transparenty.. Mogą być podobne, ale po co robić nowe jak ma się gotowy wzór... Tak samo jak ciężarówka Żubr i włoskie fiaty z lat 50-tych.. niby identyczne, ale jednak to nie to samo.
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Napis URSUS i emblemat firmowy różnią się od tych znanych nam obecnie. Traktor był pewnie naprędce przygotowywany na pochód. Tylko dlaczego na obu umieszczono różne znaczki? Przydałaby się Polska Kronika Filmowa z 1947 roku.
Warto zwrócić uwagę również na to zdjęcie:
http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=61466
Awatar użytkownika
michciewicz23

Post autor: michciewicz23 »

Ja kiedyś słyszałem że na parade w '47 pojachał Lanz. Polacy po prostu nie wyrobili sie z budową ursusa, ale podkreślam że tak tylko słyszałem.;)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

To są jednak dwa różne ciągniki i napisy zdecydowanie inne.
Awatar użytkownika
michciewicz23

Dla mnie znacząca różnica lanza i ursusa jest odlew na napisem ursus/lanz bulldog. Jak widać na tej fotce odlew jest gładki czyli lanzoski
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf8 ... ee2a3.html
Awatar użytkownika
michciewicz23

No ten to jest prawdziwy POLSKI ursus :smilewinkgrin:

Zródźmy uwagę na napis URSUS na jakiej wysokości jest "normalnie" a na jakiej na 3 i 4 zdjęciu w pierwszym poście
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

jacekg6 napisał/a:

A na tym zdjeciu co Kolega Ursus-c-325 wynalazl to juz ewidentnie po oczach swieci Lanzowski dekiel z prostokatnymnadlewem na napis
Ale to zdjęcie najprawdopodobniej z parady 22 lipca.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Jesli nawet zaprezentowali troche spolszczonego Lanza , to moim zdaniem dobrze zrobili. wcale nie mam im tego za złe!To samo bym zrobił.
Ludziom należalo się troche otuchy i nadzieji na lepsze czasy. W końcu to był pierwszy polski traktor. Podziwiam ówczesnych inżynierow, techników i projektantów i wszystkich , którzy odbudowywali z takim zapałem nasz kraj. Trzeba było naprawdę mieć wizję, optymizm i chęć pójścia naprzód. Ech, gdyby współcześni decydenci mieli tyle wiary i zapału......
Awatar użytkownika
michciewicz23

Dopiero teraz zauważyłem, zobaczcie na pierwszej fotce tylną belkę jest długa-wystaje za koło, taką robił lanz.
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

Temat troche stary i zapomniany już pewnie, ale znalazłem na internecie takie zdjęcie. Może już je widzieliście. Pochodzi także jak widać z defilady 1 maja.

Obrazek

Wg. mnie jest to ten sam ciągnik co na zdjęciu nr. 1 oraz także ta sama osoba na nim stoi.
ODPOWIEDZ