Klosze świateł kierunkowskazów i pozycyjnych

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
AverageUrsusEnjoyer

Klosze świateł kierunkowskazów i pozycyjnych

Post autor: AverageUrsusEnjoyer »

Witam wszystkich miłośników starych maszyn i tym razem mam pytanie również nt. kloszy. Mianowicie znalazłem nowe oryginalne klosze do Ursusa C-355 jednakże parę chwil później nieco się zdziwiłem, gdyż zupełnie nie pasują one do mojego ciągnika (również Ursus C-355). Te w moim traktorku są prostokątne o zaokrąglonych kątach, natomiast te które chciałem podmienić (bo te obecne są nieco sfatygowane) mają lekko trapezowy kształt. Na forum znalazłem już coś podobnego (ktoś pisał o kloszach przy swoim odnawianym Ursusie również C-355), ale tam, owszem miały taki sam kształt, tyle że miały 4 otwory na śruby a nie 2 jak te moje. Wiem że temat wszelkich detali typu właśnie klosze jest równie obszerny jak np. w starych motorowerach Romet (a tu akurat miałem sporo do czynienia :) ), gdzie jednego roku produkowali część w ten sposób a już za pół roku inaczej, przez co często jedne rzeczy nie pasują do drugich mimo że wydaje się że to będzie jak zwyczajna część zamienna. Podsumowując, ktoś doradzi do jakiego typu lampy jest taki klosz, jak w załącznikach? Z góry dziękuje za wszelkie informacje
Załączniki
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Awatar użytkownika
Damian88

Re: Klosze świateł kierunkowskazów i pozycyjnych

Post autor: Damian88 »

Osobiście wydaje mi się, że są to klosze właśnie z pierwszych C-355M, C-360, być może i w jakimś okresie montowane w ciężkiej serii. Jeśli dobrze kojarzę obudowa tych lamp była metalowa.
Też mam dwa takie nowe klosze ale niestety obydwa na tę samą stronę
Obrazek
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
ODPOWIEDZ