Alternatywny silnik do dzika
-
Alternatywny silnik do dzika
Dzień dobry,
Czy któryś z Was rozpatrywał możliwość montażu tego typu silnika w dziku?
https://allegro.pl/oferta/silnik-diesel ... 1405824009
Moc zbliżona, jedynie moment obrotowy może być różny.
Pytam bo u mnie dzik będzie użytkowy. Gdy wezmę pod uwagę koszty remontu silnika, zapłonu CDI, to być może taki silnik jest rozsądną inwestycją.
Pytam bo u mnie dzik będzie użytkowy. Gdy wezmę pod uwagę koszty remontu silnika, zapłonu CDI, to być może taki silnik jest rozsądną inwestycją.
Re: Alternatywny silnik do dzika
Chinoleum ....
Przez parę lat użytkowałem traktorek jednoosiowy SAM z silnikiem benzynowym 6,5KM produkcji chińskiej, kopia Hondy GX. Po za często zrywającą się linką szarpaka, nie było z silnikiem żadnych problemów.
-
Mam loncina w kosiarce i chodzi jak złoto. Wiele zależy na jaki egzemplarz się trafi.
Raczej chodzi mi o to jak dzik by współpracował z innym silnikiem, np Andoria
.
Raczej chodzi mi o to jak dzik by współpracował z innym silnikiem, np Andoria
.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2022, 11:01 przez BartoszHejduk, łącznie zmieniany 2 razy.
Andoria s301 lub 1ca90 taki mógłbyś zamontowaś, ewentualnis ruggeri albo sasch. Te chińkie a benajmniej bęzynowa kopia hondy ma rozrząd na plastikowych kołach jest filmik porównawczy budowy tych silników na yutubie
Jeśli silnik będący kopią Hondy wytrzymał 5 lat w traktorku przy uprawie ogródka o powierzchni 2a i pracę w lesie, to chyba nie jest źle? Zresztą nowy silnik wówczas kosztował tylko 400zł.
Michał ze Stowarzyszenia Retro-Traktor z Golubia-Dobrzynia zamontował w Ursusie C-308 silnik wysokoprężny Lombardini LDW502. W czasopiśmie RPT z marca 2016 roku był artykuł o tym traktorze.
Michał ze Stowarzyszenia Retro-Traktor z Golubia-Dobrzynia zamontował w Ursusie C-308 silnik wysokoprężny Lombardini LDW502. W czasopiśmie RPT z marca 2016 roku był artykuł o tym traktorze.
-
A jak wygląda kwestia kierunku obrotów silnika? W którą stronę obraca się wał korbowy?
W tym silniku https://allegro.pl/oferta/silnik-grunwe ... 0632107639 wał obraca się w lewo, rozumiem że patrząc od strony gdzie podłączam sprzęgło
W tym silniku https://allegro.pl/oferta/silnik-grunwe ... 0632107639 wał obraca się w lewo, rozumiem że patrząc od strony gdzie podłączam sprzęgło
Ten silnik z linku, kręci się w prawo patrząc od strony szarpaka, czyli w lewo patrząc od strony końcówki wału gdzie odbiera się napęd. Jest to typowe rozwiązanie jak w większości silników.
Jeszcze miesiąc temu byłem zagorzałym przeciwnikiem plastiku w silnikach tzn rozrząd, smarowanie itp, ale... Opiszę pewną historię
W zeszłym roku kosiarka którą przejęli po mnie rodzice zaczęła się zacierać - jak się zagrzała silnik dostawał takich oporów że pomimo maks otwarcia przepustnicy aż go dusiło. Kosiarka to "Husqvarna dla ubogich" tzn Electrolux 553cm made in usa z silnikiem Briggs&Stratton seria 650. Rozebrałem go ostatnio z ciekawości - zatarty tłok cylinder, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wałek rozrządu, krzywki, zębatka - wszystko plastikowe i bez widocznych objawów zużycia
Kosiarka o szerokości roboczej 52cm pracowała 15 lat na 40 arach trawnika i plastik w rozrządzie dał radę - dla mnie to był taki trochę szok...
Nadal nie uważam że plastiki lepsze, ale na własnej skórze przekonałem się że jednak dają radę
A co do samego przeszczepu, zwróć też uwagę na zakres użytecznych obrotów w obu silnikach - ropniak z ogłoszenia na pewno będzie miał niższy niż oryginalny silnik Dzikowski.

Kosiarka o szerokości roboczej 52cm pracowała 15 lat na 40 arach trawnika i plastik w rozrządzie dał radę - dla mnie to był taki trochę szok...
Nadal nie uważam że plastiki lepsze, ale na własnej skórze przekonałem się że jednak dają radę

A co do samego przeszczepu, zwróć też uwagę na zakres użytecznych obrotów w obu silnikach - ropniak z ogłoszenia na pewno będzie miał niższy niż oryginalny silnik Dzikowski.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Plastikowe krzywki na wałkach,koła itp.to standart nie tylko w silnikach Brigsa i generalnie przeżywają pozostałe metalowe części silników.
Andoria S-301d na pewno się nie nadaję bo nie ma jak zamocować do korpusu. Trzeba by robić jakiś szkaradny stelaż który i tak nie wytrzyma, a sam silnik ciężki.
Andoria 1CA90 też chyba nie może być zamocowana od strony koła zamachowego do skrzyni biegów bez jakiejś podtrzymki ?
Na youtube był za to filmik z Ursusem 308 sparowanym z silnikiem Hatz E75.
https://www.youtube.com/watch?v=e_d9MZ2f2Vc
Bardzo ładnie to chodziło. Ten silnik można "zmotać" ze skrzynią. Od siebie dodam że miałem styczność z tym silnikiem w zagęszczarce i jest to dobra maszyna.
Dla mnie decydujące było by czy silnik da się łatwo i solidnie zmocować ze skrzynią.
Andoria 1CA90 też chyba nie może być zamocowana od strony koła zamachowego do skrzyni biegów bez jakiejś podtrzymki ?
Na youtube był za to filmik z Ursusem 308 sparowanym z silnikiem Hatz E75.
https://www.youtube.com/watch?v=e_d9MZ2f2Vc
Bardzo ładnie to chodziło. Ten silnik można "zmotać" ze skrzynią. Od siebie dodam że miałem styczność z tym silnikiem w zagęszczarce i jest to dobra maszyna.
Dla mnie decydujące było by czy silnik da się łatwo i solidnie zmocować ze skrzynią.
Tak, silnik hatz moim zdaniem to też jeden z fajniejszych do tego typu ciągników jeśli ktoś chce się bawić w przeróbki. Sam mam taki silnik i myślę czy jednej skrzyni na koniec nie poskładać z tego co mi zostanie do Dzika i zrobić właśnie taką modyfikację.
https://www.youtube.com/watch?v=wLlj87IbM-I
Widywałem też w Internecie Dziki właśnie z jakimiś chińskimi benzyniakami i raczej było sporo pozytywnych opinii.
Michał wspomniał o istotnej rzeczy - obroty. Nie wiem generalnie do jakich obrotów kręci się np. Hatz, ale silnik Dzika w zależności od wersji kręci się do 2400 lub 3000 obrotów. To sporo wbrew pozorom jak na Diesla.
Znam przypadek, gdzie Pan miał traktorek SAM na bazie skrzyni z koleby i silnika właśnie Dzika - zapożyczony komplet z małej koleby Bumar - zmienił silnik na Puck, który kręci się do jak dobrze pamiętam 1100 albo 1200 obrotów. Wspominał, że na drugi koniec pola szybciej było mu przejść
I w zasadzie tylko dlatego ten silnik udało mi się pozyskać, bo miał iść na złom.

https://www.youtube.com/watch?v=wLlj87IbM-I
Widywałem też w Internecie Dziki właśnie z jakimiś chińskimi benzyniakami i raczej było sporo pozytywnych opinii.
Michał wspomniał o istotnej rzeczy - obroty. Nie wiem generalnie do jakich obrotów kręci się np. Hatz, ale silnik Dzika w zależności od wersji kręci się do 2400 lub 3000 obrotów. To sporo wbrew pozorom jak na Diesla.
Znam przypadek, gdzie Pan miał traktorek SAM na bazie skrzyni z koleby i silnika właśnie Dzika - zapożyczony komplet z małej koleby Bumar - zmienił silnik na Puck, który kręci się do jak dobrze pamiętam 1100 albo 1200 obrotów. Wspominał, że na drugi koniec pola szybciej było mu przejść

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Źle zacząłem temat, wstawiłem silnik diesla, chodziło mi bardziej o zobrazowanie kształtu, typu, konstrukcji silnika. Przeglądałem ogłoszenia, znalazłem silniki 12 - 16 km benzynowe. Pomyślałem o takim 16 km, jest to raczej produkt chiński i najprawdopodobniej ma zawyżoną moc.
Z tą zawyżoną mocą to nie jestem taki pewny. W moim traktorku był silnik o mocy 6,5KM i napewno tyle miał zważywszy na prace jakie robiłem tym ciągnikiem.
Mam taki wlasnie załozony. Ale kupiłem najtańszy z rozrusznikiem za ok 1800zl chyba 186FA kod. Miesci sie pod maską ale jest za wysoki i trzeba go wysunać przed oryginalne mocowanieBartoszHejduk pisze: ↑08 sty 2022, 20:12 Dzień dobry,
Zdjecie przejsciowki. Zrobilem duzą obudowe bo w planie mały hamulec bębnowy weń
A jak się sprawuje silniczek ? Nie grzeje się ? Podłączenie do skrzyni wymagało dużo pomysłowości, czy poszło w miarę gładko ? Pozdrawiam
Cześć. Zero problemów drugi rok. Trochę orki było, trochę jeżdżenia z przyczepą. Już palony z rozrusznika jest. Największym problemem było zrobić tuleję na wał -> musi być na tyle ciasny żeby nie było luzu, bo na nim wisi całe sprzęgło.