Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
-
Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
Witam ostatnio kupiłem. Dzika 2. Dziaj zacząłem go konkretnie przeglądać. Kierownik miałem ustawiony za wysoko. Kierownik był skręcony jak w oryginale. I dodatkowo na pałąku u który łączy kierownik z skrzynia. Miał 2 pręty przyspawane trzymające kierownik. Dziś chciałem opuścić kierownik. Pozbyłem się tych prętów i okazało się że kierownik ma luz góra dół. Odkręciłem i wybiłem stworzenie łączące kierownik z skrzynią. I prawdopodobnie jest wyrobiony wpust w skrzyni i ma luz. Podłożyłem cienkie blaszki pod klin. Luz trochę się zmniejszył ale ciągle jest według mnie dosyć mocny. Czy w dzikach to normalne? Ktoś ma jakieś pomysły jak pozbyć się tego luzu. Po za piłowaniem wpustu pilnikiem i wstawienie większego klina. Lub zrobienie podobnych mocowań jak miał zrobiony. I drugie pytanie jaki olej do skrzyni zalać? Niestety aktualnie mam kawę z mlekiem. I ile wchodzi do skrzyni. I gdzie mógł bym kupić gumy na dźwignie od biegów i blokad? Chodzi mi o mieszki..
-
Re: Dzik 2 problem z dużym luzem na kierownicy. I jaki olej i ile? Mieszki.
Ja w swoim Dziku pomierzyłem ile są wyrobione kliny w skrzyni biegów, na frezarce powiększyłem pusty w sworzniach i dorobiłem szersze kliny. Na drążek od skrzyni biegów pasuje guma od malucha do lewarka ta przydluzana a na drążek od blokad guma od pompy hamulcowej od Uaza.
Jeśli chodzi o olej, to pojemność olejowa skrzyni biegów wynosi: 7/8 litrów oleju przekładniowego SAE 90 latem, 50 zimą.Mati kombajn YT pisze: ↑18 lis 2024, 21:45 I drugie pytanie jaki olej do skrzyni zalać? Niestety aktualnie mam kawę z mlekiem. I ile wchodzi do skrzyni. I gdzie mógł bym kupić gumy na dźwignie od biegów i blokad? Chodzi mi o mieszki..
Mieszki próbuj eksperymantalnie podebrać w motoryzacyjnym, tam gdzie mają jakieś jeszcze stare części do Żuka itp, np. od osłon gumowych (zmierz górną i dolną część gdzie jest kołnierz osłony).
Przesyłam link do strony o Dziku, znajdziesz tam m.in. instrukcję obsługi (jeśli nie można umieszczać linku, proszę moderatorów o skasowanie go)
http://www.ciagnik-dzik.ct8.pl/historia.html
Pozdrawiam.
Dzik 2, WFM M06'1958, Mesko Olimp, Olimpa, ZZR Goplana, PREDOM ROMET Tosca, Opryskiwacz wózkowy100l PILMET, itp.
Dzik 2, WFM M06'1958, Mesko Olimp, Olimpa, ZZR Goplana, PREDOM ROMET Tosca, Opryskiwacz wózkowy100l PILMET, itp.
Te luzy kierownicy "góra-dół" są dość częstą przypadłością dzika, ale tak jak pisał Piorun można to wyeliminować. Podkładanie blaszek nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo ciężko tak ciasno spasować blaszkę i wbić sworzeń.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Ja jeszcze na dodatek odtłuścilem przed złożeniem i złożyłem na klej do łożysk.