Tłuka czy rotacyjna do nieużytków?

Wszelkiego rodzaju kosiarki ciągnikowe
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Tłuka czy rotacyjna do nieużytków?

Post autor: SEBRIGHT »

Doradźcie Koledzy, mam kosiarkowy dylemat gdyż znajomy który dotychczas kosił mojej mamie i ciotce łąki raz do roku bez zbierania rezygnuje z gospodarzenia i będę musiał przejąć to zajęcie. Kosiarki żadnej nie mam i zastanawiam się czy na takie raz do roku koszone nieużytki lepsza tłuka na moście z samochodu czy rotacyjna? Ciągnik to Ursus C-355, koszenia łącznie jest ze 2-2,5 hektara w 6 kawałkach - największy 70 arów w prostokącie, najmniejszy 12 arów w kształcie trójkąta, i jeszcze stary sad z kilkunastoma drzewami na 20 arach więc manewrowania jest trochę. Największa odległość między polami to 30km w jedną stronę.
Ani z rotacyjną, ani z tłuką nie mam doświadczenia. Znajomy kosił rotacyjną, natomiast do najdalszego pola nie jeździł że za daleko. Więc dylemat bo rotacyjna tańsza i więcej używek jest w sprzedaży, natomiast obawiam się przy przejazdach po drogach czy nie będzie za bardzo odciążało przedniej osi. Tłuka za to droższa i trudniej dostępna. Rozdrabnianie raczej nie jest konieczne bo po pokosie z rotacyjnej po roku nawet śladu nie było.
Ew myślałem żeby na najdłuższej trasie rotacyjną przewozić na przyczepce za traktorem i zapinać dopiero w polu.
Ps. Na bijakową budżet mnie nie puszcza, więc ta opcja odpada ;)
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
pop

Re: Tłuka czy rotacyjna do nieużytków?

Post autor: pop »

Mam nieużytki,wykaszam tłuką Made in Darek :D .Z mego doświadczenia łańcuch zamiast noża daje lepszy efekt długotrwały w niszczeniu samosiejek.Tłuka znaczy wolno,bijakowa b.wolno,rotacyjną popylasz,ale sianko na pokosach gnije i robi się z każdym rokiem słabiej.
Awatar użytkownika
Rafallll360V1

Post autor: Rafallll360V1 »

Co roku koszę C-355 na usłudze rotacyjną jak i kosiarką sadowniczą i jak w okolicy na ugorach dziki robią spustoszenie to się nawet nie zastanawiają i kup kosiarkę sadowniczą ,,rotosan'' ,praktycznie wszystko zmieli na powierzchni ziemi co nie przekracza 10cm średnicy. Prędkość koszenia praktycznie taka sama jak rotacyjną jak łąka wygląda jak poligon po dzikach i nie idzie usiedzieć jadąc 2 biegiem.......

Kosiarkę co posiadam ma 180cm szerokości koszenia na dużych nożach przekładnia z rozrzutnika o przełożeniu 1:1,75 koszę 1-2-3 szosową kwestia jak duża i gęsta jest trawa lub zarośla.
Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Robiłem sąsiadowi do wykaszania łęty i zielska w ziemniakach oraz rozbijania słomy po kombajnie ,, kosiarkę,, z przystawki do pasa transmisyjnego od C 360 Przystawka była zamocowana w ramie w odpowiedniej odległości od kół. Do niej były zamocowane dwa łańcuchy od rozrzutnika. Szerokość niszczenia wszystkiego co znalazło się na drodze łańcuchów to jakieś metr może 1,2 m. Pamiętaj o tym by zrobić solidną najlepiej drewnianą osłonę od góry. Nie zrobiliśmy od razu i kamień odbity prawdopodobnie od opony wybił mu tylną i przednią szybę tak że nawet nie zdążył go zobaczyć , To był ,,pocisk,,. Po tym wydarzeniu położył na ramie paletę ( potrzeba matką wynalazku) i ..ostrzał,, się skończył. Działało to baaardzo długo.Pewnie ją jeszcze ma choć już nie gospodarzy. Łańcuchy były przykręcone do koła pasowego przystawki śrubami, bodajże 14 mm.Przystawkę można było szybko rozmontować i dalej napędzać jakąś maszynę.Więc to ,, kosiarka,, wielokrotnego użytku Czegoś podobnego używają wiosną do rozbijania kretowisk.
Grigs

Post autor: Grigs »

Skoro usługowo było rotacyjną koszone i zadowalało to Weź rotacyjne 1.65m dla c355 to będzie pryszcz.
Były rotacyjny w wersji z rozdrabniaczem ale mało tego bo podobno sie zapychały i bardzo trzeba było uważać przy cofaniu z opuszczoną kosiarką by nie rozwalić rozdrabniacza.
Ewentualnie wziąć na raty rozdrabniacz 1.6m czy mulczer bez przesuwu 1.75m młotkowy.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Używam od lat C-355 z rozdrabniaczem sadowniczym 1,6m. Efekty są niezłe, ale po pierwsze od lat teren jest koszony sumiennie. Po drugie koszę 2 - 3 razy do roku, a czasami nawet 4 razy (wyjątkowo wilgotne lata). W roku 2024 kosiłem dwa razy, tylko jeden fragment 3 razy. Jeśli trawy się nie sprząta to robi się taki muł .... W sumie mam tego gdzieś 2 ha.

Koniecznie trzeba mieć wałek ze sprzęgłem zrywalnym.

Maszyna nie jest moja i nigdy bym tego nie kupił. Uważam że jest bardzo niebezpieczna, a do tego przy uderzeniach w coś tam rozwala całą skrzynie biegów. Osobiście gdybym miał kupować to bijakową.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Post autor: Pronar 82A »

Bierz mulczer do 2 m aby się nie stresować gałęziami czy zrytą darnią, najlepiej z nożami typu Y (lżej idą, dobrze rozdrabniają)
Awatar użytkownika
pop

Bijakowa jest bezpieczniejsza i dla traktora i wszystkich dookoła,ale to już inne koszty,no i młotki na gęste wysokie trawy są do bani,jeśli już to od razu z kompletem noży "Y".

Pronar 82 mnie wyprzedził :)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2025, 22:07 przez pop, łącznie zmieniany 1 raz.
mati95

Post autor: mati95 »

Mam bijakową,sam zrobiłem. Współpracuje z C335,do skoszenia mam jakieś 45arów działki. Przy "zapuszczeniu" chwastów na 50cm skoszenie zajmuje jakąś 1-1.5h ,przy dokładnym skoszeniu i jazdą 2 polowa przy 1600-1700obr.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
https://www.youtube.com/shorts/L552tTEDPW0
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Dzięki za odpowiedzi :)

Bijakowa niestety przekracza mój budżet, tym bardziej że po rodzinie nie wypada za wiele kasować :lol:
Obczajam lokalny rynek, jak się tłuka w dobrych pieniądzach nie trafi to trzeba będzie wziąć rotacyjną - jedno i drugie obowiązkowo z osłonami bo szyb w orzeszku szkoda, kamieniem dostać też bym nie chciał ;)
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Zawsze możesz kupić starego Orkana, wyrzucić wszystko co zbędne, górę zamknąć blachą, powiesić na TUZ lekko z prawej i masz mulczer gotowy za małe pieniądze.
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Masz na myśli takie ustrojstwo jak na zdjęciu?
Obrazek

Pomysł wydaje się zacny, jeśli Orkan działał by podobnie jak tłuka. No i posiada własne koła więc był by mniej kłopotliwy przy przejazdach niż maszyna zawieszana :)
mati95

Post autor: mati95 »

Ciekawie to wygląda,ale zapotrzebowanie na moc będzie ogromne.
https://www.youtube.com/watch?v=ix_noQtCcmQ
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Znalazłem taką tabelkę:
Obrazek

Faktycznie, jak na szerokość roboczą 123cm zapotrzebowanie mocy 35kW to dużo. Mój C-355 ma 38kW czyli niewiele ponad wymagane minimum :shock:
Grigs

Też mam znajomego co sie tym męczy 30 ale jakoś daje rade
Awatar użytkownika
pop

Jak zdejmiesz tę wieżę będzie śmigać.Konstrukcja podobna do bijakowej.
Awatar użytkownika
Albercik

Post autor: Albercik »

latam siuntką z takim sprzętem
https://www.youtube.com/watch?v=ihmNF-fdAj4

Kosze tym i trawnik za domem i nieużytki. Roczne czereśnie mieli bez problemu. Dodatkowo rowy i żywopłoty w pionie obetnę tym. Kupowałem w słabych czasach jeśli chodzi o cenę ale podobne konstrukcje zagraniczne bez wychylenia czy pochylenia można dobrze trafić a nie przejmujesz się kretowinami, dzikami czy mniejszymi krzakami. Bije to kamieniami do przodu przed maszynę wiec też dość bezpiecznie się pracuje.
Awatar użytkownika
pop

Oj,panie tylko pozazdrościć takiego sprzętu,ale tutaj mowa o taniej alternatywie dla rotacyjnej i jedyna rozsądna w moim odczuciu to tłuka,bo nawet ten Orkan 2 to więcej niedogodności niż zalet.
Awatar użytkownika
Pronar 82A

SEBRIGHT pisze: 07 sty 2025, 17:57 Masz na myśli takie ustrojstwo jak na zdjęciu?
Obrazek

Pomysł wydaje się zacny, jeśli Orkan działał by podobnie jak tłuka. No i posiada własne koła więc był by mniej kłopotliwy przy przejazdach niż maszyna zawieszana :)
Tak. Oczywiście bez rury, no i wg mnie lepszym rozwiązaniem byłoby powieszenie tego na TUZ, lepsza zwrotność, możliwość podnoszenia itp. Co do
zapotrzebowania mocy to bez rury będzie miał mniejszą, no i można dać noże typu Y wtedy jeszcze spadnie.
Można też poszukać starego zachodniego, są bardziej praktyczne, takiego jak ten poniżej
https://www.korbanek.pl/producent/unia/ ... rnie/orkan
Grigs

Dla mnie jeżeli bym to miał to wyrzucił bym rurę, zrobił tylny wyrzut i dojechał to do końca, ponieważ nie widzę dalszych z tym perspektyw, poza złomowaniem i kupnem jakiegoś fabrycznie zawieszanego mulczera.
ODPOWIEDZ