Witam, dziś zakupiłem nowy ciągnik. Pierw miałem C-328 i teraz także. Ale do rzeczy. Jest to C-328 z 1967 roku, zarejestrowane, opłacone. Silnik C-330 z 1977 roku, tył oryginał i skrzynia C-328, przód prawdopodobnie C-4011, bo miękki. Posiada pneumatykę, lecz niepodłączona, rzekomo sprężarka sprawna. Taki mix traktor, ale coś z tego powinienem zrobić i będzie jeździł, na moje potrzeby starczy. Szukałem czegoś z papierem i się trafił 50km od domu. Obejrzany rano, południem już był w domu. Co do poprawek to jak wiadomo są, trzeba zmienić z tyłu wieszak, przerobić zaczep polowy na normalną szynę, a nie hak, bo zaczep z T-25 przerobiony. Poprawić trochę elektrykę, pospawać resor od siedzenia, lub znaleźć drugi, zmienić oponki z przodu na rolniczy bieżnik, przejrzeć, poprawić co wyjdzie i przygotować do sezonu. Będę pokazywał na bieżąco co poprawiam i prosił o jakieś rady. Dziś zdjąłem filtr powietrza i w środku olej owszem jest, ale na spodzie wielki syf i błoto, więc do poprawy i filtr wstępny, bo nie skręcony i ten pręt gwintowany od niego krzywy i nie dokręca, musze zmienić kolektor ssący, bo mój ma na górze dziurę i wsadzonę coś ala typu osłona czujnika wody od C-330, czy co to? Zdjąłem także siedzenie dziś. Raczej w oryginał nie będę szedł, bo i tak nie jest nim, co do osi przedniej to tą na razie poprawię i pojeżdżę i będę szukał płaskiej z C-330. O więcej pytajcie, bo nie wiem co dopowiedzieć. Dorzucam fotki.

Tutaj ten kolektor z tą dziurą i tym elementem, który był wsadzony, nie miał uszczelki zamontowanej i nie dokręcony był przy szpilce od wtrysku, bo komuś się nie chciało, plus ma utrącone jedno skrzydełko, wiec kupie nowy. Świece żarowe odłączone całkiem, więc trzeba podłączyć, ale musze poszukać speca od elektryki, by ogarnął te świece, brak kierunków( brak jest przerywacza, ale nie wiem czy to 100% pewności w nim, kupie i podłącze i zobacze), ale i brakuje stopu bo odłączone kable i ogólnie do przejrzenia elektryka.

Tutaj zacząłem walkę z filtrem, do wymycia i czyszczenia, zdjąłem także pokrywe zaworów, olej spuszczony także, by zalać świeży, bo stary czarny jak smoła, zdejme także miskę olejową i wymyje ją od środka przed nowym olejem.

Ursus C-328 - 1967 rok.