Zapytanie
- Deleted_User
Zapytanie
Witam ! Jestem pierwszy raz na forum Retro Traktor . Potrzebuję porad dotyczących zakupu traktorka. Mam jeden hektar do utrzymania, głównie do wykoszenia . Z upływem lat coraz więcej czasu i sił potrzebuję do wykonania tej pracy . Dlatego postanowiłem znależć traktorek, który za pomocą przystawki typu kosiarka rotacyjna lub listwowa dopomógłby mi w tym zadaniu . Oglądałem te małe kosiarki -traktorki, ale po oglądnięciu ich rozwiązań okazuje się ,że są stworzone do koszenia pól, ale golfowych. Takie, które są zbudowane na wzór rolniczego traktorka są b. drogie . Dlatego przypomniałem sobie o Ususie C-328 i Zetorze . Czytałem ogłoszenia o sprzedaży C-328,Zetora 25K i Zetora Majora .Proszę o pomoc : 1) Czym one się różnią ,2) dostępność części zamiennych ,3) niezawodność 4)jaką kosiarkę można podłączyć .
Pozdrawiam wszystkich, Mirosław
Pozdrawiam wszystkich, Mirosław
RE: Zapytanie
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy C328 a Zetorkiem to napewno konstrukcja C328 jest o wiele nowocześniejsza. Jednak Zetorek to też wdzięczna maszyna i jeśli się o niego zadba to będzie służył bezawaryjnie. Problem jednak może być z częściami do Zetorka. C328 jest bardziej dostępny jeśli chodzi o części ze względu na bliskie pokrewieństwo z C330. Jednak patrząc na cenę to C328 są trochę droższe od Zetorków. Wydaje mi się, że w Twoim wypadku jednak C328 byłby lepszym rozwiązaniem. Do tego kosiareczka listwowa Osa lub rotacyjna, w zależności od potrzeb i można ruszać 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
No tak, ale nie wiem jak z częściami do RSa ??
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Szczepan-1990
RS 09 jest idealny do takich robótek, gwarantuję to B)
Popieram kolegów, również doradzałbym RS-a. Na taką powierzchnie jest idealny. Po za tym możesz z nim kombinować co Ci się tylko marzy. Wałek odboru mocy z przodu, z tyłu. Przedni siłownik, tylny TUZ no i mnóstwo prędkości. Bardzo mało pali, częsci nie są trudniejsze do zdobycia od częsci do Zetora czy C-328.
No i najwazniejsze cena to chyba jeszcze jedyne ciągniki , które nie kosztują tak dużo. Zetory grubo poszły w cenę nie mówiąc o C-328 czy C-330. Przyzwoitego RS możesz jeszcze kupic za 3-4 tyś( jest to koszt tandetnej marketowej kosiarki samojezdnej , która rozpada się po 2 latach). Do tego jest sporo ofert sprzedazy a to silnika a to całego RSa bez silnika w cenach 800zł do 1500 zł.
Jesli chodzi o kosiarke to Osa -2 ,które sa już za 400-600 zł. Cześci robocze ( nozyki , stalki) są jeszcze dostepne w Agromach.
Na pewno bedziesz zadowolony z tego ciagnika , gdyż daje on wiele możiwości podwieszania na nim sprzetu.
Ja nawet myślałem żeby na zimę założyć mu pod belką spychacz sniezny coś na wzór równiarki.
Aletrnatywa dla RS-a jest też Władymirec T-25. Tu dostępnośc częsci jest na bieżaco w Agromach, lecz ceny zakupu ciągnika jużnie są takie niskie. To koszt miedzy 8-15 tyś zależy w jakim stanie.
No i najwazniejsze cena to chyba jeszcze jedyne ciągniki , które nie kosztują tak dużo. Zetory grubo poszły w cenę nie mówiąc o C-328 czy C-330. Przyzwoitego RS możesz jeszcze kupic za 3-4 tyś( jest to koszt tandetnej marketowej kosiarki samojezdnej , która rozpada się po 2 latach). Do tego jest sporo ofert sprzedazy a to silnika a to całego RSa bez silnika w cenach 800zł do 1500 zł.
Jesli chodzi o kosiarke to Osa -2 ,które sa już za 400-600 zł. Cześci robocze ( nozyki , stalki) są jeszcze dostepne w Agromach.
Na pewno bedziesz zadowolony z tego ciagnika , gdyż daje on wiele możiwości podwieszania na nim sprzetu.
Ja nawet myślałem żeby na zimę założyć mu pod belką spychacz sniezny coś na wzór równiarki.
Aletrnatywa dla RS-a jest też Władymirec T-25. Tu dostępnośc częsci jest na bieżaco w Agromach, lecz ceny zakupu ciągnika jużnie są takie niskie. To koszt miedzy 8-15 tyś zależy w jakim stanie.
- Marcin125p
W sprawach ciągników to możesz wybierać. A jeśli chodzi o kosiarkę to lepsza by była OSA lub konna. Z rotacyjną chyba RS nie dałby rady, natomiast Władymirec lub Bociek miały by za ciężko:uhoh:.
Za kosiarką listwową spróbuj się rozejrzeć na złomowisku. Może trafisz na jakąś w dobrym stanie lub do małego remontu :yes:
Za kosiarką listwową spróbuj się rozejrzeć na złomowisku. Może trafisz na jakąś w dobrym stanie lub do małego remontu :yes:
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
- Szczepan-1990
RS 09 da rade z rotacyjną ale na II biegu, zbyt wolno.
Ja mam do swojego RS-a Osę 2, zdobyłem ja w pokrzywach za przysłowiową flaszkę.W moim przypadku sprawuje sie wyśmienicie, mam kawałek sadu i 2ha łąki, wg. mnie bez zastrzeżeń.
RS 09,ta jak mówił Pan Rafał, pojazd ogólnego zastosowania, ceny nie są wysokie, podobnie jak i części, małe spalanie, duża wytrzymałość i ten skręt przedniej osi...miodzio
Poniżej zarzucam filmik mojego RS 09 z kosiarką Osa 2
http://pl.youtube.com/watch?v=1sUwhWguuis
Ja mam do swojego RS-a Osę 2, zdobyłem ja w pokrzywach za przysłowiową flaszkę.W moim przypadku sprawuje sie wyśmienicie, mam kawałek sadu i 2ha łąki, wg. mnie bez zastrzeżeń.
RS 09,ta jak mówił Pan Rafał, pojazd ogólnego zastosowania, ceny nie są wysokie, podobnie jak i części, małe spalanie, duża wytrzymałość i ten skręt przedniej osi...miodzio

Poniżej zarzucam filmik mojego RS 09 z kosiarką Osa 2
http://pl.youtube.com/watch?v=1sUwhWguuis
Szczepan miło popatrzeć na tą piękną kosiarkę w ruchu, jestem zachwycony. No i przyjemnie dla ucha posłuchac jak chodzi Twój RSik.
Suchaj musisz poważnie się zastanowić nad przyjazdem w przyszyłym roku tym zestawem na Wilkowice. Ja do swojego założę pielnik i pojadą dwa w parze na prezentacji
Acha w sumie wszsycy retrotraktorzyści to koledzy i spokojnie mów mi na ty. Tym bardziej , ze ja również ze starszymi od mnie kolegami jestem na Ty. A przypomniał mi się fragment komedi Pułkownik Kwiatkowski: " zapamietajcie Kwiatkowski że z panami raz na zawsze skończylismy w 45roku" - to tak odchodząc humorystycznie od tematu
Pozdrawiam
Suchaj musisz poważnie się zastanowić nad przyjazdem w przyszyłym roku tym zestawem na Wilkowice. Ja do swojego założę pielnik i pojadą dwa w parze na prezentacji

Acha w sumie wszsycy retrotraktorzyści to koledzy i spokojnie mów mi na ty. Tym bardziej , ze ja również ze starszymi od mnie kolegami jestem na Ty. A przypomniał mi się fragment komedi Pułkownik Kwiatkowski: " zapamietajcie Kwiatkowski że z panami raz na zawsze skończylismy w 45roku" - to tak odchodząc humorystycznie od tematu
Pozdrawiam
- Szczepan-1990
Dla mnie....Rafale jesteś Guru. Znasz się na tym co robisz, ja dopiero zaczynam ale mam tylko 17 lat
do czasu Wilkowic zrobię prawo jazdy i gwarantuję że przyjadę z RS 09 i Osą 2 na Wilkowice 2008. W tym roku los pokrzyżował mi plany
Gdybyście widzieli zdjęcia tej Osy jak ją kupiłem...niestety ktoś ja skrócił i teraz szerokość to zaledwie 120cm ale mi wystarcza. Dziękuję za wyrazy uznania.
P.S. Tej wsiwej tablicy MZ 126P już nie ma

P.S. Tej wsiwej tablicy MZ 126P już nie ma

Ale musisz taką samoróbkę sobie zrobić i wtedy wiesz co masz - albo kupić, ale wtedy już nie wiesz co tak naprawde kupiłeś.
Dzieki Szczepan , ja tez cały czas sie uczę , nierzadko na błędach. Miło mi , ale w sumie zaczałem przygode ze sprzetem jakieś 5 lat temu, czyli nie tak dawno.
Wracając do tematu kosiarki do RS-a, zarówno Marcin jak i Ty masz racje. Jest to oczywiście kwestia dopasowania maszyny do ciagnika. I rzeczyiście najlepiej w Rs bedzie pracować Osa. Kosiarka bębnowa ma spore zapotrzebowanie na moc. Taka popularna o szerokości 1,65 dodatkowo jeszcze stosunkowo dużo waży( 340 kg) . Ale są i maszyny 1,35m specjalnie dostosowane do pracy z C-330 i T25A lub jeszcze mniejsze 1,20do mikrociagników czeskich.
Zdecydowanie jednak do powierzchni 1 ha polecałbym Osę.
No oczywiście jesli koszt RS -a jest mimo to zbyt duzy to można rozważyc tak jak proponuje Władymirec samoróbke z konną kosiarką. Z czego najlepiej żeby to był traktorek na siliniku diesla ( np ES).
W sumie wywiązał się ciekawy temat dyskusji.
Wracając do tematu kosiarki do RS-a, zarówno Marcin jak i Ty masz racje. Jest to oczywiście kwestia dopasowania maszyny do ciagnika. I rzeczyiście najlepiej w Rs bedzie pracować Osa. Kosiarka bębnowa ma spore zapotrzebowanie na moc. Taka popularna o szerokości 1,65 dodatkowo jeszcze stosunkowo dużo waży( 340 kg) . Ale są i maszyny 1,35m specjalnie dostosowane do pracy z C-330 i T25A lub jeszcze mniejsze 1,20do mikrociagników czeskich.
Zdecydowanie jednak do powierzchni 1 ha polecałbym Osę.
No oczywiście jesli koszt RS -a jest mimo to zbyt duzy to można rozważyc tak jak proponuje Władymirec samoróbke z konną kosiarką. Z czego najlepiej żeby to był traktorek na siliniku diesla ( np ES).
W sumie wywiązał się ciekawy temat dyskusji.
- Szczepan-1990
Autor tematu zapewne już stracił orientacje co ma wkońcu kupić ale to się wytnie.
Wg mnie jak i Rafała RS będzie dobrym rozwiązaniem, mam zaufanie do tego sprzętu.Kosiarka OSA 2 świetnie sprawuje się w koszeniu trawy, szczególnie tej wysokiej i przerośniętej a ze względu na manewrowość RS 09 te dwie maszyny są dla siebie niczym "pisane". W konkluzji mogę powiedzieć że gdyby to ode mnie zależało to kupiłbym RS 09

No ale coś Mirosław się tutaj nie odzywa
A może już zakupił jakiś ciągniczek?

- Szczepan-1990
( Jakbym ja założył ten temat to długo bym myślał nad odpowiedzią, tyle zadalismy pytań że szok
) Mirosław, słuchamy cóż zadecydowałeś 

- Deleted_User
Witam ! Chcę podziękować za wszyskie odpowiedzi na moje zapytanie.
Faktycznie w sobotę lub niedzielę jestem umówiony na zakup sprzętu. Postaram się zrobić zdjęcia i zamieścić na forum , wszystko zależy czy sprzęt spodoba się mojej Żonie i Córce . Co do ciągników to po krótkich poszukiwaniach w domu znalazłem książeczkę z 1921 roku. Jej tytuł "Ciągówka " wydana nakładem Księgarni Rolniczej przy udziale Wydziału Rolnego T-wa Straży kresowej . Zawiera kilka zdjęć i rysunków starych ciągników oraz zasady gospodarcze zastosowania ciągnika w gospodarstwie , reklamy firm sprzedających sprzęt i wszelkie usługi dla rolnictwa .
Pozdrawiam Wszystkich Mirek
Faktycznie w sobotę lub niedzielę jestem umówiony na zakup sprzętu. Postaram się zrobić zdjęcia i zamieścić na forum , wszystko zależy czy sprzęt spodoba się mojej Żonie i Córce . Co do ciągników to po krótkich poszukiwaniach w domu znalazłem książeczkę z 1921 roku. Jej tytuł "Ciągówka " wydana nakładem Księgarni Rolniczej przy udziale Wydziału Rolnego T-wa Straży kresowej . Zawiera kilka zdjęć i rysunków starych ciągników oraz zasady gospodarcze zastosowania ciągnika w gospodarstwie , reklamy firm sprzedających sprzęt i wszelkie usługi dla rolnictwa .
Pozdrawiam Wszystkich Mirek
- Szczepan-1990
Mirku, uchyl nam choć rąbek tajemnicy i powiedz cóż zamierzasz kupić? 

Witam!
Miło się czytało waszą polemikę mozna sie było naprawde ciekawych rzeczy dowiedziec.
mam podobną sytuacje z koszeniem łąki i powiem wam ,że radzę sobie Władymircem z podczepionym rozdrabniaczem
zaleta tego jest to,ze trawa zostaje rozdrobniona i nie potrzeba jej zbierac jak po kosiarce rotacyjnej czy listwowej .
taka rozdrobniona trawa jest rowniez dobrym nawozem
Życze powodzenia Mirkowi w zakupie sprzetu
wiesiek
Miło się czytało waszą polemikę mozna sie było naprawde ciekawych rzeczy dowiedziec.
mam podobną sytuacje z koszeniem łąki i powiem wam ,że radzę sobie Władymircem z podczepionym rozdrabniaczem
zaleta tego jest to,ze trawa zostaje rozdrobniona i nie potrzeba jej zbierac jak po kosiarce rotacyjnej czy listwowej .
taka rozdrobniona trawa jest rowniez dobrym nawozem
Życze powodzenia Mirkowi w zakupie sprzetu
wiesiek
Mirek , róniez jestem w posiadaniu takowej ksiązeczki "Ciagówka" z 1921 roku. To rarytas , trzymaj ją i nie sprzedawaj. W moich zbiorach jest to najstarsza ksiązka poruszająca problematyke ciagników rolniczych.
Wiesiu mam pytanie jaki rozdrabniacz masz podłączony do T-25 ? Chodzi mi o szerokość roboczą ? Prawdopodobnie jest to maszyna z poziomym nożem mulczującym do szerokości 1,4-1,5m. Jak Ci się ona spisuje?
Wiesiu mam pytanie jaki rozdrabniacz masz podłączony do T-25 ? Chodzi mi o szerokość roboczą ? Prawdopodobnie jest to maszyna z poziomym nożem mulczującym do szerokości 1,4-1,5m. Jak Ci się ona spisuje?
- Deleted_User
Witam ! W dniu dzisiejszym byłem na zwiadzie w terenie( powiat miechowski) . Byliśmy (cała rodzina) oglądać Zetorka 25 małe koła .Wydaje mi się ,że ten model w moim przypadku byłby dobrym rozwiązaniem ,na drugim miejscu jest RS . Zetorek ma przewagę ze względu na cenę oraz urok i możliwość dłubania przy nim, ponieważ dysponuję dobrym zapleczem technicznym . Zaczynam szukać sprzętu jak najbliżej mojej działki, która leży koło Bochni , ze względu na koszta transportu oraz czasu poświęconego na przejazd do poszukiwanego obiektu.Dzisiejszy Zetorek według właściciela ma wtryskiwacze od C-330, wymienione sekcje w pompie wtryskowej ,alternator od dużego fiata, chłodnice od mercedesa itp.dlatego cena wynosi 3400 zł. Ja osobiście wolałbym ,aby było dużo oryginału i sam wykonałbym stopniowo remont , dlatego mam pytanie, w ktorej części naszego kraju jest najwięcej oryginalnych zetorków i ile waży taki Zetor 25 ? . Czytałem też oferty sprzedaży Zetora 25 z Czech i Słowacji , tamte wydają mi się w lepszym stanie technicznym oraz oryginalności . Czy ktoś z forum sprowadzł już taki sprzęt ;prosiłbym o jakąś informacje ? Ratunku,:( jak zamieścić zdjęcia dzisiejszego wypadu, aby poddać go ocenie grona starszych stażem Kolegów . Mojej Żonie i Córce podobał się Zetor 25 . :yes:
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Zdjęcia prześlij na [mail]ursus@retrotraktor.pl[/mail] to ja je zamieszczę tutaj