Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Witam kupię czarny przycisk rozrusznika z napisem ELESTER. Szukam już długo może ktoś ma?
Re: Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Czarny służy do uruchamiania rozrusznika a brązowy do klaksonu. Oprócz wyglądu różnią się one także budową. Czarny dużo ciężej się wciska gdyż ma wewnątrz zabezpieczenie przeciwko pompowaniu tzn, żeby nie można było go wciskać z dużą częstotliwością ze względu na jego przeznaczenie. Może dlatego wydaję ci się że się zacina, aczkolwiek może też być uszkodzony.
-
Zgadza się, przycisk rozrusznika miał w środku taki dodatkowy mechanizm, może nie tyle co zapobiegał częstemu wciskaniu, tylko podczas wciskania napinała się do pewnego stopnia sprężynka, gdy osiągnęła odpowiednie napięcie, puszczały w środku takie kuleczki i styki "wystrzeliwały" energicznie i załączały elektromagnes rozrusznika. Nie wiem dokładnie w jakim celu to było, ale na pewno zapobiegało to iskrzeniu na stykach włącznika podczas włączania rozruchu, bo ta sprężyna załączała styki bardzo szybko i dociskała bardzo silnie do siebie zawsze z jednakową siłą, niezależnie od naszego "gniecenia" na przycisk... Czasami niektórzy zakładali w to miejsce ten przycisk od klaksonu, ale długo tam nie posłużył, wiem na pewno, że bardzo szybko wypalały się jego styki...
A gumowa osłona na przycisk rozrusznika była długo stosowana, czy to wynalazek z końca produkcji? Pamiętam że w ojca 3p była od nowości, ale nie utrzymała się zbyt długo.
Dziękuję kolego Muran001 za informację, ale ja szukam działającego. Temat nadal aktualny.
-
Poszukać u handlarzy cześci do bizona, albo na olx popatrzeć czy ktoś w okolicy nie rozbiera, w motopompach też były, w kosiarkach spalinowych mesko.