Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Witam kupię czarny przycisk rozrusznika z napisem ELESTER. Szukam już długo może ktoś ma?
Re: Kupię przycisk rozrusznika ELESTER
Ja posiadam.
Niedawno kupiłem od użytkownika ProMot na Allegro. Nie wiem, ile chciałbym. Przycisk zacina się. Możliwa wysyłka.
Zdjęcia wrzucę.

Niedawno kupiłem od użytkownika ProMot na Allegro. Nie wiem, ile chciałbym. Przycisk zacina się. Możliwa wysyłka.
Zdjęcia wrzucę.

Ostatnio zmieniony 29 gru 2025, 15:34 przez Muran001, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny służy do uruchamiania rozrusznika a brązowy do klaksonu. Oprócz wyglądu różnią się one także budową. Czarny dużo ciężej się wciska gdyż ma wewnątrz zabezpieczenie przeciwko pompowaniu tzn, żeby nie można było go wciskać z dużą częstotliwością ze względu na jego przeznaczenie. Może dlatego wydaję ci się że się zacina, aczkolwiek może też być uszkodzony.
-
wojtek12321
Zgadza się, przycisk rozrusznika miał w środku taki dodatkowy mechanizm, może nie tyle co zapobiegał częstemu wciskaniu, tylko podczas wciskania napinała się do pewnego stopnia sprężynka, gdy osiągnęła odpowiednie napięcie, puszczały w środku takie kuleczki i styki "wystrzeliwały" energicznie i załączały elektromagnes rozrusznika. Nie wiem dokładnie w jakim celu to było, ale na pewno zapobiegało to iskrzeniu na stykach włącznika podczas włączania rozruchu, bo ta sprężyna załączała styki bardzo szybko i dociskała bardzo silnie do siebie zawsze z jednakową siłą, niezależnie od naszego "gniecenia" na przycisk... Czasami niektórzy zakładali w to miejsce ten przycisk od klaksonu, ale długo tam nie posłużył, wiem na pewno, że bardzo szybko wypalały się jego styki...
A gumowa osłona na przycisk rozrusznika była długo stosowana, czy to wynalazek z końca produkcji? Pamiętam że w ojca 3p była od nowości, ale nie utrzymała się zbyt długo.
Dziękuję kolego Muran001 za informację, ale ja szukam działającego. Temat nadal aktualny.
-
arturwietnamczyk
Poszukać u handlarzy cześci do bizona, albo na olx popatrzeć czy ktoś w okolicy nie rozbiera, w motopompach też były, w kosiarkach spalinowych mesko.
-
chudy64@onet.pl
@chudy64@onet.pl
Przedmiot mam, jest aktualny. Zapraszam do rozmowy na priv.
Przedmiot mam, jest aktualny. Zapraszam do rozmowy na priv.
Mi się jakiś czas temu urwała ta czapka i został tylko trzpień do wciskania. Wie ktoś czym to skleić?
W Bizonach jest taki sam? Nie wiem, bo u nas jest pod gumą.arturwietnamczyk pisze: ↑02 mar 2025, 18:59 Poszukać u handlarzy cześci do bizona, albo na olx popatrzeć czy ktoś w okolicy nie rozbiera, w motopompach też były, w kosiarkach spalinowych mesko.
-
arturwietnamczyk
Tak to samo