FORD 3000 (brak podnośnika)

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
kawson1@o2.pl

FORD 3000 (brak podnośnika)

Post autor: kawson1@o2.pl »

Witam
ostatnio zaczął szwankować mi podnośnik w fordzie (podnosił ale po 15s) , dostałem się do filtra hydraulicznego i zauważyłem że jest bardzo zabity.
Próbowałem go czyścić ropą(zalałem go ropą 25L) i trochę jeszcze pochodził ale niestety znowu zrobiło się to samo.

Poniżej zdjęcie gdzie znajduje się ten filtr, a jest on za tym dekielkiem okrągłym na 4 śruby łapany i nie bezpośrednio za nim ale po skosie na prawo do dołu .
Obrazek

Obrazek
Jest sens dolewać tam jakąś chemię by może rozpuściła ten brud ?
Czy ktoś wie czy i jak można wyciągnąć ten filtr by go oczyścić ?

Dorzucam link do filmiku https://youtube.com/shorts/mZwjQa9SX2Y?feature=share
Awatar użytkownika
marek

Re: FORD 3000 (brak podnośnika)

Post autor: marek »

Filtr zabity opiłkami to tylko czyszczenie mechaniczne, Wygląda na to że trzeba zdjąć podest.Dobrze by było przefiltrować olej
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Ja nie bardzo widzę,co tam siada na filtr,ale jeśli tak się dzieje to jedną z pr,yczyn może być zmieszanie gatunków oleju,które się nie lubią i kluchy zatykają filtr.
kawson1@o2.pl

Podest był zdejmowany i niestety tam jest bardzo słabe dojście dlatego chciałem go wyciągnąć jakoś , ale to nie jest łatwe.

Co do mieszanki olejów to nie wykluczam i takiej ewentualności. Zdjęcie które zamieściłem jest po wstępnym czyszczeniu z zewnątrz
Grigs

Post autor: Grigs »

Jakoś specjalnie z wierchu zategowany to on nie jest poza łuszczącą się osadzona na nim farbą.
Cza zrzucić pokrywę podnośnika inaczej nie odkręcisz mocowania i nie wyjmiesz rurki z filtrem.
kawson1@o2.pl

Przepłukałem go jeszcze raz ropownikiem. Z wierzchu wygląda na czysty , przefiltrowałem olej i zalałem go . Póki co się poprawiło, bo podnośnik reaguje natychmiast. Tak więc widać że chyba tu był problem.
Pojeżdżę i zobaczymy czy dolegliwości powrócą. Ale oby nie ;)
Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ