To ten sam Ursus, którego zdjęcia wstawiłem na forum w 2022
Niestety nie udało mi się go kupić, a właściciel zmarł. Kupił go mój kuzyn i powoli przywraca do sprawności.

Na zdjęciu za Zetorem stoi mój Ursus 1012, widać kawałek kabiny.
To fabrycznie okrągłych nieresorowanych były 2 typy? Współczesne pewnie zależy od producenta, ale widziałem takie co od tura się zgięły zaraz za wyjściem z grubszej części osi. Widziałem też, że są zakończone kwadratem i owalem, ale owal to chyba współczesny twór.
U mnie w 72 jest ewidentnie ten co na tym zdjęciu - czyli z daszkiem i krótszymi uszami. Jak szukasz oryginału to może by ktoś mający alternator wymienił się za dedykowany do alternatora.
Widzę, że z kolegą mamy wiele wspólnego, łącznie z wiekiem... Wczoraj byłem u kogoś obejrzeć jakąś maszynę, obok stoi Ursus. On mówi 4011, a jak zacząłem obchodzić to wyszło na to, że tam z C-4011 nie było absolutnie nic. Na moje C-355, albo składak, może papiery z C-4011...Adam03 pisze: ↑19 cze 2025, 16:10 Dzięki!![]()
Pragnę zaznaczyć, że uwielbiam detal. Wszyscy wiemy co zazwyczaj stoi po gospodarstwach - niby C-360, ale silnik z C-4011, obciążniki tylne na 3 śruby i aluminiowa kierownica. Gdy byłem małym szczawikiem, co nie jest jakąś daleką przeszłością zważywszy na to że obecnie mam 22 lata, myślałem że C-360 od C-355 różni się tylko obciążnikami tylnymi i kolorem. Teraz, po przewertowaniu katalogów części, wielu własnych obserwacjach, przeglądnięciu tego forum i wielu dyskusjach z ludźmi, jestem w stanie patrząc po detalach określić z którego roku pochodzi dany ciągnik bez zerkania na tabliczkę znamionową. Oczywiście jak jest zachowany w dużej mierze w oryginale.
Puściłem ogłoszenie na jednej z grup na FB, może ktoś się odezwie. Przeczuwam, że z jego zdobyciem może być bardzo ciężko...U mnie w 72 jest ewidentnie ten co na tym zdjęciu - czyli z daszkiem i krótszymi uszami. Jak szukasz oryginału to może by ktoś mający alternator wymienił się za dedykowany do alternatora.