Pompa Oleju C-328
- Patryk Augustyn
- Kontakt:
Pompa Oleju C-328
Cześć
od jakiegoś czasu walczę ze swoim c328, ciśnienie oleju 0.2 bar. (czujnik ciśnienia oleju, panewki, wał są ok) dziś rozebrałem zawór w środkowej podporze wału, wyczyściłem i wszystko jest z nim w porządku. Sama pompa wydaje się być sprawna, ale chciałbym poznać metody jak można ją sprawdzić, zanim utopię 500zł na nową. Podając jej olej i kręcąc wolno ręcznie kołem widać jak tłoczy olej, filtr oleju bąk pracuje lecz słabo, nie ma sił żeby przepchać olej do "powrotu" znajdującego się w bloku. Silnik pracował bardzo długo przed remontem i nie wykazywał objawów braku smarowania, teraz również pochodził łącznie z 1.5mtg, tuleje są smarowane lecz mam wrażenie że olej nie dociera już do klawiatury.

Re: Pompa Oleju C-328
Ciężko tak całkiem bez przyrządów sprawdzić pompę, można jedynie sprawdzić ją tworząc sobie przyrząd i patrzeć jakie ciśnienie jest w stanie wytworzyć pompa.
Co robiłeś dokładnie w silniku? Może gdzieś indziej też należy szukać przyczyny. Jakie było ciśnienie przed remontem?
Co robiłeś dokładnie w silniku? Może gdzieś indziej też należy szukać przyczyny. Jakie było ciśnienie przed remontem?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Patryk Augustyn
- Kontakt:
Re: Pompa Oleju C-328
Zrobiłem całą górę silnika + korbowody i panewki, ciśnienia przed remontem niestety nie mierzyłem. fakt, że wału nie ruszałem, ale naprawdę nie wiem jak musiałby być zajechany żeby wskazówka na zegarze nawet nie drgnęła. Dodam również, że ciśnienie się nie zmienia ze wzrostem lub spadkiem obrotów. Wydaje mi się że gdzieś może być jakaś nieszczelność? może przy bączku?