[T25] Jakie żarówki w desce rozdzielczej?

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
tomangelo

[T25] Jakie żarówki w desce rozdzielczej?

Post autor: tomangelo »

Hej,
szybkie pytanie - jakie żarówki siedzą w lampkach kontrolnych Władka? Jakieś typowe do dostania w motoryzacyjnym czy stacji benzynowej, czy szukać po specjalistycznych sklepach?
W internecie znalazłem tylko całe te obudowy, bez informacji o typie żarówki.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Re: [T25] Jakie żarówki w desce rozdzielczej?

Post autor: Bolszewik »

Wyjmij i weź do sklepu ....
Chybna 2W na dwa cycki ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
arekzkoparek

Post autor: arekzkoparek »

Kup sobie ledowe i załóż, lepsze jest światło, a i nie pobiera tak prądu i nie nagrzewa się tak szybko.
Ursus C-328 - 1967 rok.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Tylko że normalnie to żadna kontrolka się nie świeci, no chyba że jeździsz na długich w polu. Więc pieniądze wyrzucone w błoto.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
tomangelo

Post autor: tomangelo »

LED zamiast 2W to niewielka oszczędność, zwłaszcza że zwykle się nie świecą, a jedna żarówka kosztuje jak za komplet. Prędzej któreś z lamp przednich/tylnych, ale z tego co wiem retrofity nie są jeszcze do końca zalegalizowane.
Awatar użytkownika
BPC

Post autor: BPC »

Bolszewik pisze: wczoraj, 20:29 Tylko że normalnie to żadna kontrolka się nie świeci, no chyba że jeździsz na długich w polu. Więc pieniądze wyrzucone w błoto.
Nie wiem jak w ruskim ale jak masz podświetlone zegary to cały czas się palą bo dzisiaj trzeba na światłach po drodze w dzień jechać :) Bywa też, że traktor zostawia się na niskich obrotach żeby nie gasić, to jak ktoś ma prądnicę to trochę się poświeci lampka od ładowania. A i przejazdy nocą się zdarzają to i na długich się jeździ...powoli i długo, w końcu traktor a na wsi ruch mały, w szczególności nocą :D Ja tam wolę więcej wydać na żarówkę i mieć spokój, że mi się żaden plastik znowu w zegarze nie stopi. Jak ktoś ma oryginalne zegary to w ogóle, trzeba dbać :)

No i w teorii LED powinien dłużej wytrzymać od żarnikowej, w praktyce zależy to od wbudowanego obwodu zasilającego. Z tym bywa różnie ale też te żarówki nie kosztują jakichś zawrotnych pieniędzy. Jeżeli faktycznie wytrzymają dłużej to mogą wyjść nawet taniej niż żarnikowe.

Ja póki co z ledów jestem zadowolony tylko trzeba mieć na uwadze polaryzację. No i jak komuś białe światło nie pasuje to z tego co widziałem są różne opcje z kolorami.
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
ODPOWIEDZ