RE: SIMAR- mikrociągnik.
-
No Simarek fajny jeszcze pomalować czy jest jeszcze coś do zrobienia.
Do zrobienia to zawsze coś jest. Malowanie będzie wiosną, ale trzeba rozszyfrować prawą dźwignię na czepigach:o poprostować blachy glebogryzarki, a przede wszystkim dorobić pazury. Liczę jeszcze na kolegę z Niemiec, bo w Polsce zrobienie 5 szt.wyceniali na około 1000PLN:upset:
-
To bardzo drogo.
Biorąc pod uwagę gr drutu 9mm, skomplikowany kształt i małe zamówienie, to w sumie dość adekwatna cena. Gdybym miał to robić dla kogoś mniej bym nie wziął. Szkoda że mam tak mało czasu.Uzbierałem garść danych o Simarku. Mam skany instrukcji z 1956r, więc, ten model, prawdopodobnie był jeszcze produkowany w tych latach. Opony Dunlop o roz. 4.00-8 są z kwietnia 1965r.
Silnik dwusów 200cm3 5KM lub 8KM przy 3000obr.
zużycie 1,5 do 2 l/h mieszanki od 4% do 6% tj. 1/25 lub 1/17
zbiornik 6l.
Cewka prądowa 10w/6v
Prędkość 17km/h , masa załadunku 400kg.Dostałem właśnie skan rachunku kupna Simara z 1961r. Jest starszy od mojego o jakieś 600szt. Jak sądzicie ile szt. mogli w tych latach sprzedać rocznie? Określiłoby to w miarę dokładnie rocznik mojego.:yes:Kilka dni temu zacząłem robić przyczepkę do Simarka, będzie czym pojeździć
Silnik dwusów 200cm3 5KM lub 8KM przy 3000obr.
zużycie 1,5 do 2 l/h mieszanki od 4% do 6% tj. 1/25 lub 1/17
zbiornik 6l.
Cewka prądowa 10w/6v
Prędkość 17km/h , masa załadunku 400kg.Dostałem właśnie skan rachunku kupna Simara z 1961r. Jest starszy od mojego o jakieś 600szt. Jak sądzicie ile szt. mogli w tych latach sprzedać rocznie? Określiłoby to w miarę dokładnie rocznik mojego.:yes:Kilka dni temu zacząłem robić przyczepkę do Simarka, będzie czym pojeździć

- agrotechnik
Panie ~zmenczony, a może dorobiłby pan taki wózek z siedzeniem od kosiarki. Taki jak był zakładany w dziku, jak kosiło się taką kosiarką listwową zakładaną z tyłu na prawym boku. Nie trzeba by wtedy ganiać go z wielkim wózkiem, tylko by się doczepiło takie małe, zwinne z zaczepem.
" Panowie na wojnie wygineli".B)
Dzik ma inne mocowanie przyczepki, a Miro chciał się przejechać na paradzie, choćby jako balast na przyczepce. To zrobiłem.:sleep:Nie jest wcale taka duża. Za to jest inny problem. Nie wytrzymałem, i przejechałem się trochę. Na trzecim biegu jest dość szybki, a na dwójce chyba za wolny na paradę.
Dzik ma inne mocowanie przyczepki, a Miro chciał się przejechać na paradzie, choćby jako balast na przyczepce. To zrobiłem.:sleep:Nie jest wcale taka duża. Za to jest inny problem. Nie wytrzymałem, i przejechałem się trochę. Na trzecim biegu jest dość szybki, a na dwójce chyba za wolny na paradę.
- Marcin125p
Jechałem tym ciągniczkiem na paradzie
- jako pasażer na przyczepce. Fajna maszynka.

RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
- agrotechnik
Musieli dużo, bo wtedy było wielkie zapotrzebowanie na takie coś.Dostałem właśnie skan rachunku kupna Simara z 1961r. Jest starszy od mojego o jakieś 600szt. Jak sądzicie ile szt. mogli w tych latach sprzedać rocznie? Określiłoby to w miarę dokładnie rocznik mojego. [Yes]
Oj polało polało. To była jazda jak na pokładzie statku.
To pierwsze zdjęcie jest artysytczne, szkoda że Miro nie wysłał go na konkurs:)
To pierwsze zdjęcie jest artysytczne, szkoda że Miro nie wysłał go na konkurs:)
- Jacek ze Skansena
Fajna fotka fajna. Marcin jechałeś nim na paradzie?
Tak Marcin jechał , mijalismy się w czasie parady i wówczas przyszedł " biały szkwał" 

- Marcin125p
Nie pamiętasz- ja z zmenczonym czekaliśmy na paradę a Ty w tym czasie odpalałeś Ursusa i potem zamieniliśmy kilka słów. Później w czasie parady Rafał nas wyminął- do Zetorka miał zaczepiony konny kultywator i wówczas zaczęło lać na dobre. Fotka fajna, chyba wstawię ją sobie na naszej klasie :bigrazz:;).Jacek ze Skansena napisał/a:
Fajna fotka fajna. Marcin jechałeś nim na paradzie?
Odpowiem za Miro. Miały być przedewszystkim maszyny, a tu widać tylko kontury i postać.
Marcin powinieneś chyba Miro o zgodę zapytać:yes:
Marcin powinieneś chyba Miro o zgodę zapytać:yes:
- Marcin125p
miro napisał/a:
Marcin - możesz użyć tej fotki do własnych celów. :yes:
PS. Przepraszam za brak polskich liter, ale nie mam w domu netu i korzystam tylko w pracy.
Mam ją na nk od wczorajszego wieczora. Troszkę teraz mi głupio że Cię wcześnie nie spytałem czy mogę za co przepraszam. Ale dzięki że się zgodziłeś.
Jakby co to popoprawiam;).-agrotechnik
Troszkę po Wilkowicach spadło ciśnienie, do następnych jeszcze tak daleko i nic się nie chce:sleep:. Ale zaświtała iskierka nadziei, że będzie ciekawie:lol:

Nowy jeszcze starszy Simar. Aparat zapłonowy Auto Union?
Jeszcze niestety nie mój, ale wszystko na (pewnie długiej), ale dobrej drodze. Rocznik wg. właściciela(78 lat) prawdopodobnie 1934 lub 1938.Brak gaźnika:(. Ale za to ma kompletną glebogryzarkę(szer38 cm) i pług obrotowy. Jeszcze tylko ten nieszczęsny szary lakier:upset:.
Znów chce się coś robić, chociaż stary jestem, zmęczony.B)

Nowy jeszcze starszy Simar. Aparat zapłonowy Auto Union?
Jeszcze niestety nie mój, ale wszystko na (pewnie długiej), ale dobrej drodze. Rocznik wg. właściciela(78 lat) prawdopodobnie 1934 lub 1938.Brak gaźnika:(. Ale za to ma kompletną glebogryzarkę(szer38 cm) i pług obrotowy. Jeszcze tylko ten nieszczęsny szary lakier:upset:.
Znów chce się coś robić, chociaż stary jestem, zmęczony.B)
- agrotechnik
Ale perełka. Znasz właściciela i czy go sprzedaje??
Zmęczony co za cudeńko, no teraz to mnie zaskoczyłeś:). Maszynka warta grzechu i pokazania nawet w takim stanie jak jest
- agrotechnik
Ja bym nawet nic nie robił nim. Jak uszczelka by poszła to za nic oryginała nie kupisz.
Zgrzeszył bym nie raz, gdyby to coś przyspieszyło.Starszy, bardzo sympatyczny pan, ale twardy negocjator, może po kilku spotkaniach wspomni coś o cenie:mad:. W sumie to się nie dziwię, pracował tym sprzętem ze 30lat, a teraz oddać w obce ręce?rafal napisał/a:
Zmęczony co za cudeńko, no teraz to mnie zaskoczyłeś:). Maszynka warta grzechu i pokazania nawet w takim stanie jak jest
Wybacz Rafał, ale w tym stanie to w Wilkowicach np. bym go nie pokazał.:bigeek:
Trzeba się powoli zabierać za starego Simara żeby mieć ew. rezerwę czasu.<br><br><br><br>Dokładnie takie same pazury jak w moim.

Do tych kół można dokręcić jeszcze większe obręcze. Trochę inne jest mocowanie, być może można zwiększać rozstaw kół, albo tzw. szybkie mocowanie jak u mnie.

Jak myślicie, czy możliwe jest żeby oryginalnie był montowany aparat zapłonowy Audi (wtedy Auto Union) ?<br><br><br><br>Niedawno kolega z pracy przetłumaczył spory kawałek instrukcji Simara, są dwie ciekawe rzeczy. Prawa dźwignia na czepigach to hamulec, a nie sprzęgło glebogryzarki, jak wcześniej myślałem.Obecnie wyregulowany i działa jak należy. Druga informacja jest taka że zmiana z 2go na 3ci bieg, wg instrukcji, odbywa się bez sprzęgła.
Teraz mam wielkiego "zgryza" przez ten hamulec. W czasie jazdy, po wciśnięciu lewej dźwigni, normalnie wyprzęgało silnik, i jednocześnie dosyć zdecydowanie hamowało. Nie rozumie po co, jeżeli właściwy hamulec jest po prawej? A może coś jest źle z tym sprzęgłem.
Może ktoś zna odpowiedź, lub ma jakiś pomysł, co jest nie tak?