witam i tak sobie myślę może by wreszcie założyć napęd bo czasami przy orce trochę uciągu brakuje,jak sobie liczyłem to wyniosło by mnie to ok 5tys.
chyba że udało by mi się wykonać przystawkę samemu to koszty by spadły,most raczej bym zakładał od uaza chociaż podobną też od land rovera zakładają,ale może lepiej założyć szersze opony na tył i zamknąć temat napędu, jak szerokie bym musiał zastosować aby miały taki uciąg by zastąpiły przedni napęd.
PS:jeśli ktoś wykonał sam przystawkę niech się podzieli jak to wykonać wymiary itp...
oraz jak obliczyć jaką ilość zębów zastosować do danego napędu oraz rozmiaru opon
Już chciałem napisać, że na 5k nie ma szans, ale na moście z Uaza może jakoś by się zamknęło. Tylko, że most z Uaza to najgorsze co można założyć a ludzie nawet w Starowskich półosie ukręcają (szczególnie jak nie mają za wiele w głowie). Także Uaza bym w życiu nie założył. Landrovera ma dużo osób i większość chwali, ale jaki konkretnie model itd. to nie mam pojęcia. Na pewno THERolnicy ma od wielu lat.
Zrobienie przystawki to raczej nie łatwa sprawa, a jak nie masz do tego maszyn to nie wiem czy wiele oszczędzisz. Jeszcze dodam, co niewielu zdradza, że trzeba wycinać w skrzyni większy otwór, aby duże koło się zmieściło, na YT to pokazywał ostatnio użytkownik Jak to zrobić.
Opony szersze z tyłu pewnie dadzą dużo, ale 4x4 nigdy nie zastąpią. A czy warto zakładać napęd to temat rzeka. (Chyba już zakładałeś temat, gdzie chciałeś Zetora kupić?) Opony na 100% wchodzą 16.9 jak w Zetorze 7211, tylko do wielu kabin muszą być z niższym profilem, bo kolidują z błotnikami lub/i drzwiami. Szersze też zakładają, ale wtedy chyba trzeba felgi zmieniać. Na Agrofoto rekordzistą jest chyba użytkownik Dziki Zetor, który już kilka coraz większych rozmiarów miał w Zetorze 4011.