Zetor 3011

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Ryszard01

Zetor 3011

Post autor: Ryszard01 »

Witam. Mam pewien problem i nie za bardzo wiem jak go ruszyć.
Dostałem w spadku majorka w nawet dobrym stanie lecz po dłuższym postoju..
Powymieniałem filtry, oleje itd itp i dorobilem wyjscia hydrauliczne żeby były 2 bo jedno było zaślepione, sprawdziłem cisnienie hydrauliki z ciekowści i wyszlo 40 bar na wolnych i 100 na gazie, mówie słabo. Rozebrałem pokrywe z dołu - pieknosci zaciety zawór! ciekawostka - caly dół miał plompy ze znaczkiem Z :). poskładałem - ciśnienie 100 na wolnych a 140 na lekkim gazie (zawór fabrycznie warynski 140bar). No to pomyślałem zrobione, jedziemy po orac coś. Podpinam pług, nie ma siły podnieść... na gazie podnosi ale momentalnie leci w dół... nie powoli tylko na raz,podnosnik nawet z e mną na belce opada jak tylko ustawie go z podnoszenia na pozycje..
I teraz pytanie - celowac silownik - zawór czy raczej rozdzielacz?
Mi to wygląda na zaciety zawór ten w plecaku ale nie jestem pewien..
Pozdrawiam
Martek

Re: Zetor 3011

Post autor: Martek »

Sprawdzaj po koleji co nie trzyma. Zacznij od uszczelnień na tłoku i zaworu za jedną robotą.
Jak to zrobisz i dalej będzie opadał to zostaje rozdzielacz do naprawy.
Ryszard01

ale takie cisnienie 100 na wolnych i na 1400obr 140+bar to jest juz raczej dobre?
Martek

Ryszard01 pisze: 30 gru 2025, 10:20 ale takie cisnienie 100 na wolnych i na 1400obr 140+bar to jest juz raczej dobre?
Nie jest idealne bo na wolnych też powinno dobić do tych 140b gdzie otwiera sie zawór. Po rozgrzaniu oleju jeszcze bardziej spadnie.
ale nie jest tez tragicznie, powinno chodzić dalej. Najczęściej po prostu zużyta pompa. (rzadziej nieszczelności jak uszkodzony dolny zawór który już dolny wymieniłeś, czy inne defekty pęknięta rurka, uszkodzone oringi, czy nieszczelny rozdzielacz).
Ryszard01

Martek pisze: 30 gru 2025, 11:25
Ryszard01 pisze: 30 gru 2025, 10:20 ale takie cisnienie 100 na wolnych i na 1400obr 140+bar to jest juz raczej dobre?
Nie jest idealne bo na wolnych też powinno dobić do tych 140b gdzie otwiera sie zawór. Po rozgrzaniu oleju jeszcze bardziej spadnie.
ale nie jest tez tragicznie, powinno chodzić dalej. Najczęściej po prostu zużyta pompa. (rzadziej nieszczelności jak uszkodzony dolny zawór który już dolny wymieniłeś, czy inne defekty pęknięta rurka, uszkodzone oringi, czy nieszczelny rozdzielacz).
właśnie pompe też miałem zamiar wymienić bo tez miała plompy.. wymieniłem tylko filtr na nowy, zawór sprawdziłem rurke i skręciłem wszystko na nowych oringach.
Ryszard01

Wymieniłem tłok faktycznie bo byly pękniete uszczelnienia tłoka ale teraz znowu pojawił sie kolejny problem dziwny..
Podnośnik podnosi, daję na pozycje a on troche opada i sam znowu sie dzwiga i tak faluje... co to moze być? :) A i jak mu olej rozgrzałem to juz na hydraulice na gazie jest max 80+- barów i trzeba dodawac gazu żeby dzwignął podnośnik.. Tutaj obstawiam chyba pompe, zaraz biore się za wymiane lecz martwi mnie to falowanie tego podnosnika bo nie moze utrzymać w pozycji..
Martek

Niestety tak jest ze starymi traktorami, jak trzeba je doprowadzic do ladu po latach zaniedban. Nie jest to jedna usterka a czesto naklada sie kilka z wielu lat, a wlasciwie t
wszystkeo jest zuzyte jesli na biezaco czesci nie byly wymieniane tylko maszyna dojechana do konca i odstawiona.
No jak wymieniles uszczelniacze na tloku to moze opadac teraz jedynie przez nieszczelnosc na zaworze przy tloku i rozdzielacz.
Ryszard01

Martek pisze: 03 sty 2026, 14:12 Niestety tak jest ze starymi traktorami, jak trzeba je doprowadzic do ladu po latach zaniedban. Nie jest to jedna usterka a czesto naklada sie kilka z wielu lat, a wlasciwie t
wszystkeo jest zuzyte jesli na biezaco czesci nie byly wymieniane tylko maszyna dojechana do konca i odstawiona.
No jak wymieniles uszczelniacze na tloku to moze opadac teraz jedynie przez nieszczelnosc na zaworze przy tloku i rozdzielacz.
zawór przy tłoku tez dałem nowy Hylmet na 19 mpa ;), pompa by miała z tym coś wspolnego ?
Martek

Nie, pompa tylko napelnia cylinder olejem. Rozdzielacz odcina ruch oleju, aby ramiona zostaly na stalym poziomie.
Moze sprawdz jeszcze regulacje silowa, pozycyjna.
Ryszard01

Martek pisze: 03 sty 2026, 21:53 Nie, pompa tylko napelnia cylinder olejem. Rozdzielacz odcina ruch oleju, aby ramiona zostaly na stalym poziomie.
Moze sprawdz jeszcze regulacje silowa, pozycyjna.
Aktualizacja.
Wymieniłem pompe bo mialem jeszcze ze starych zapasów POM Tyczyn, zmodyfikowałem troche zawór przy niej zeby miec lepsze cisnienie do kiprowania i wyglada sprawa tak. niecałe 17 MPa mam na wolych obrotach na hydraulice, podnosnik momentalnie dzwiga ale lekko opada, opada kawałek i sam sobie rozdzielacz dobija oleju do pozycji ktora byla. Reasumujac brakuje mu trzymania oleju na pozycji ale opada tylko kawałek w dół po czym sam sie dzwiga do danej pozyji. Zastanawiam sie czy to nie wina wyjechanego cylindra, bo tylko tłok zmieniłem a mogło byc juz jajo faktycznie.. a jak zgasze ciagnik to podnosnik opada do 0 nawet gdy wajcha jest na podnoszeniu
mali26

Post autor: mali26 »

U mnie w Zetorku 4718 też "szarpał" podnośnik, wymiana uszczelniaczy rozdzielacza i wszystko działa prawidłowo.
ODPOWIEDZ