Brak możliwości ustawienia początku wtrysku .

Wszystko o naszych Ursusach
Trans7

Brak możliwości ustawienia początku wtrysku .

Post autor: Trans7 »

Witam .Kupiłem c360 które po tygodniu okazało się bez ciśnienia oleju .Po remoncie generalnym silnika, brak możliwości ustawiania początku wtrysku na pompie która była z tym silnikiem .Stwierdziłem ,że trzeba zregenerować pompę .Znalazłem gościa który ma zregenerowane pompy na wymianę . Pierwszą którą wymieniłem, dało się ustawić idealnie początek wtrysku gdy pompa była w pionie ,lecz traktor nie trzymał równo obrotów .Stwierdziłem ,że pompa jest źle zregenerowana i wymieniłem na kolejną na której znowu nie dało się ustawić początku wtrysku, jak również traktor nie trzymał równych obrotów . Myślę sobie ,gość nie potrafi zregenerować, więc pompę zawiozłem do innego szpeca który stwierdził ,że pompa w środku jest brudna połowę części jest do wymiany .Po regeneracji tej pompy oraz montażu znowu nie da się ustawić początku wtrysku .Na maksymalnym opóźnieniu jej ,dochodzi do kreski na kole zamachowym i to jest koniec regulacji .W silniku wymieniany był wałek napędu pompy wtryskowej .Wina leży po stronie źle złożonego rozrządu ,czy może złego wykonania walka napędu pompy wtryskowej .Ogólnie traktor pracuje średnio .Twarda praca przy dodawaniu gazu oraz nie trzyma równych obrotów .Na 3 głowicach zostały stare klawiatury .Na jednej została wymieniona na nową z powodu dużego zużycia .Panowie co może być powodem braku możliwości ustawienia początku wtrysku .Wiem ,że luzy zaworowe są do ponownej regulacji .Ale męczy mnie brak możliwości ustawienia tego początku wtrysku .Pomocy
Awatar użytkownika
marek

Re: Brak możliwości ustawienia początku wtrysku .

Post autor: marek »

Zachowanie fachowców to typowe ,, kto panu to tak spi...lił ,,A wracając do tematu trzeba nie kierując się znaczkami na kołach przestawić o jeden ząbek pod obroty na kole napędzającym pompę wtryskową. Wtedy wtrysk nastąpi wcześniej Bo znaczki jak to znaczki czasami nie oznaczają prawidłowo. Na kilku pompach to samo to znaczy że problem w napędzie pompy. Jeżeli wtrysk jest za wczesny to jeden ząbek z obrotami Wtedy wtrysk się opóźni.
Celownik07

Re: Brak możliwości ustawienia początku wtrysku .

Post autor: Celownik07 »

najprawdopodobniej źle ustawiony rozrząd - mialem tak na starych kołach zebatych i mechanik x lat temu zalozyl pod znaki, cale lata tesc sie męczył, ciągnik zamulony fest, c355 a z pługiem 2skibowym UG nie mógł robić, krew zalewała człowieka. Przejąłem ciagnik, pierwsze co regeneracja pompy w dwóch miejscach, juz mnie kleli ze pompa dobra a cos z ciagnikiem jest nie tak. zmieniałem nawet to kółko zebate co jest we sprzegiełku pompy wtryskowej z serii c38x (tam jest inny rozstaw zabków), nie pomagało, szlifowałem stare kółko zeby przestawić o te pare stopni, szlifowałem nawet otwory fasolkowe co pompe sie na nich reguluje względem silnika. nic nie dawało. Finalnie poszedł remont w postaci wymiany rozrządu. Nowe koła tez miały ponabijane złe znaki (tak jak te poprzednie x lat temu zakładane) ale znając juz temat, znalazłem w necie jak prawidłowo powinno to wyglądać (nawet chyba na retrotraktor Pan FRANEK /specjalnie z dużej/ pokazuje i objaśnia jak powinno to wyglądac względem rowka pod wpust - ten rowek tez moze być źle wyfrezowany!). Jak bedziesz robił rozrząd zajrzyj koniecznie do wałka rozrządu czy krzywki za bardzo nie powycierane.

sorry za jakość foto ale tylko takie mi sie ostało. Problem leży na znakach koła po prawej stronie (tego od pompy)
Obrazek
ODPOWIEDZ