Mam taki problem mtz zapięty z brona wahadlową ,gdy maszyna opuszczona wszystko ok ale jak podniosę to wtedy zaczyna coś stukać łomotać, dźwięk pochodzi raczej że skrzyni pośredniej traktora a nie na tyle, dziwne bo na początku jak pracowałem tym zestawem w polu to nic takiego się nie działo .
PS.walek jest nowy
Stukanie walka wom pod kątem
Re: Stukanie walka wom pod kątem
Pokazał byś w końcu tego klasyka.
Jak poszło z jego odbudową, odnową?
Jak poszło z jego odbudową, odnową?
A to na pewno nie puka wałek jak krzyżaki pracują pod dużym kątem? Takie rzeczy się dzieją nawet z oryginalnym Walterscheidem po podniesieniu brony wirnikowej. Dlatego współczesne traktory mają system, który wyłącza WOM po podniesieniu maszyny. W MTZ zostaje ci wyłączanie ręczne, albo nie podnosić na maxa, o ile nie będziesz wtedy haczył redlicami przy nawracaniu. Możesz też spróbować założyć cięgło niżej przy ciągniku, to kąt się lekko zmniejszy.
Sam już zgłupiałem bo na początku tego nie było jak przerobiłem 0,5ha,czy wałek może przenosić takie drgania że było by słychać pukanie w skrzyni pośredniej
Tak jak pisałem, jeśli dzieje się to tylko przy podniesionej maszynie, a przy opuszczonej, nawet pod obciążeniem nie, to ja obstawiam wałek.
A jak już wali wałek to pewnie może się to nieść również dalej, tym bardziej jeśli np. w skrzyni są luzy i być może z kabiny to bardziej słychać.
Tylko piszesz, że wcześniej w tych samych warunkach tak nie było, a nagle zaczęło? To jest dziwne, chyba że ten nowy wałek jakością nie grzeszy i się wyrobił?
A jak już wali wałek to pewnie może się to nieść również dalej, tym bardziej jeśli np. w skrzyni są luzy i być może z kabiny to bardziej słychać.
Tylko piszesz, że wcześniej w tych samych warunkach tak nie było, a nagle zaczęło? To jest dziwne, chyba że ten nowy wałek jakością nie grzeszy i się wyrobił?
Wziąłem drugi wałek od opryskiwacza i to samo a jak ten drugi wałek współpracuje z 360 i opryskiwaczem i też jak jest np.do końca opuszczony przy mieszaniu to nie ma takich odgłosów a kąt skrzywienia bardzo mocny
A może ten łomot pochodzi od przekładni w bronie wahadłowej?
Ja bym założył opryskiwacz do MTZ, włączył wom i nasłuchiwał co się dzieje przy różnych położeniach ramion podnośnika. Jak dalej będą te odgłosy, to problem będzie w traktorze.
Ja bym założył opryskiwacz do MTZ, włączył wom i nasłuchiwał co się dzieje przy różnych położeniach ramion podnośnika. Jak dalej będą te odgłosy, to problem będzie w traktorze.
Idąc tym tropem to można również dla pewności bronę założyć do C-360 i zrobić to samo, chyba że jest z siewnikiem i nie podniesie jej.