Zetor 25K - przebieg remontu

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Zetor 25K - przebieg remontu

Post autor: Ursus »

I pech i trochę urwanie głowy. No niedopatrzenie poprostu. Ale to nie problem, samą skrzynkę się zdejmie i tak i tak bo trzeba jakoś rozsądnie tam poprowadzić rurkę z przewodem, m.in. do rozrusznika. Więc zrobimy ;)

Filmik zmontowany i wrzucony na YT. Idę spać ;) (godz. 1:54)

http://www.youtube.com/watch?v=-_d_EshXayE
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

Gratuluję !! Bardzo ładny Zetorek wyjdzie!! A pozostały widać źmudne prace wykończeniowe. Byle do przodu!!

A co do koloru to ładny ten szary kolor wyszedł, też mam w planach na taki podobny kolor teraz malować.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dzięki.
Nie wiem czy już wspominałem, ale to RAL 7015. Na początku się wystraszyłem, że będzie za ciemny, ale wyszedł taki jak miał być. Po wyschnięciu inaczej wyglada no i na powietrzu a nie na hali.

Dziś kolejne prace:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Już nie moge się doczekać końca remontu :)
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

damber napisał/a:
Już nie moge się doczekać końca remontu :)
Ja też hehe :)

Oto dzisiejsze rezultaty. Takie przymiarki już :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pawel3324

Post autor: pawel3324 »

Jednym słowem: piękny!
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Kurcze, ale się błyszczy...
Czemu tak jakoś mało powietrza w prawym przednim kole?
Nie boisz się, że tak kłódka przy skrzynce narzędziowej przy pierwszej przejażdżce porysuje Ci lakier?
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
drax

Post autor: drax »

To butla w zetorach była montowana z prawej strony patrząc z siedzenia kierowcy ? Ja widziałem na YT na filmikach z Czech, to wszystkie mają z prawej i ja sam tak dlatego zamontowałem.
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

drax ja zawsze z lewej widywałem i u siebie też tak mam.
Paweł gdzieś w literaturze takie rozwiązanie znalazłeś???
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

SEBRIGHT napisał/a:
Kurcze, ale się błyszczy...
Czemu tak jakoś mało powietrza w prawym przednim kole?
Nie boisz się, że tak kłódka przy skrzynce narzędziowej przy pierwszej przejażdżce porysuje Ci lakier?
W przednim kole mało powietrza, zgadza się, dopompuje jutro, na razie podparty jest. Może go odpalimy to się sam podpompuje ;)
drax napisał/a:
To butla w zetorach była montowana z prawej strony patrząc z siedzenia kierowcy ? Ja widziałem na YT na filmikach z Czech, to wszystkie mają z prawej i ja sam tak dlatego zamontowałem.
Butla była montowana po lewej, ale wysoko. Raz, że wsiadanie niewygodne, trzeba było z prawej wsiadać, a dwa, że mi się to nie podobało tak wysoko. Zapadła decyzja, że robimy z prawej strony, gdyż moim zdaniem jest ładniej i wszystko co na powietrze jest po jednej stronie - sprężarka, odolejacz, regulator ciśnienia, butla i zawór hamulcowy.
Spotkałem jednak podobne rozwiązanie w kilku sztukach. Wkleję fotki jak znajdę.
SEBRIGHT napisał/a:
drax ja zawsze z lewej widywałem i u siebie też tak mam.
Paweł gdzieś w literaturze takie rozwiązanie znalazłeś???
W literaturze nigdzie.
SEBRIGHT napisał/a:
Kłódka zahaczona jest tylko do zdjęć, bo mi się skrzynka otwiera sama... ;) Później będzie jakaś inna, taka mniej wahliwa - ale dzięki, bo wcześniej nie brałem pod uwagę tego, że może mi się porysować.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Co tu dużo pisać - jak z fabryki!
A co do kłódki to możesz przylepić na jej tylną część kawałek gumy i po sprawie.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nom, to dobry pomysł.

Zaczynam się jednak powoli wkurzać, bo kolega obiecał mi maskę tą środkową, już sprawa ciągnie się 2 miesiąc, niby we wtorek ubiegły wysłana, a do dziś nie dotarła... Sam nie wiem co o tym myśleć.
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Post autor: klusek-rolnik »

Pawle! Zetor wygląda super. Jest na czym oko zawiesić. Mam nadzieje że na skromną przejażdżke w Wilkowicach będzie można sie załapać? Bo przejechać sie takim ciągnikiem to zaszczyt *yes*
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

Śliczny kolor ten niebieski robi wielkie wrażenie z połączeniem szarego. IDEALNIE PASUJE!! A co to jest za kolor ten niebieski ? bardzo podobny do niebieskiego w volkswagenach.

A co do wysyłania paczek to z mojego doświadczenia to:

- Albo paczka nie wysłana
- albo paczka tak długo idzie ( paczki z Anglii docierały do mnie w 5 dni :))
- paczka wysłana kurierem dochodzi na drugi dzień nieważne z jakiego rejonu polski wysłana. ( chyba że paczka została uszkodzona i żaden kurier nie chce dostarczyć uszkodzonej przesyłki i przesyłka leży gdzieś w najbliższej sortowni. Ja właśnie miałem taki przypadek z kurierem 77777777. Lecz oby to nie było to)
- zaginięcie przesyłki ? może gdzieś pracuje jakiś maniak zetora to mu się taka osłona w sam raz przydała....
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Kolor niebieskiego jest z palety Volvo, nr 745.

A paczkę wysyłał ktoś z klubu, kto też ma Zetory 25, trochę go znam już więc bardzo bym się zdziwił jeśli paczki by rzeczywiście nie wysłał, a mimo to twierdził, że została wysłana ;)

Podejrzewam póki co że to wina poczty polskiej - bo tym została wysłana. Mam nadzieję, że nie przepadła i dojdzie, bo na dorobienie ewentualnej następnej będę czekał znowu nie wiadomo ile ...
klusek-rolnik napisał/a:
Pawle! Zetor wygląda super. Jest na czym oko zawiesić. Mam nadzieje że na skromną przejażdżke w Wilkowicach będzie można sie załapać? Bo przejechać sie takim ciągnikiem to zaszczyt *yes*
Coś pomyślimy ;) Co prawda należę do tych co wyznają powiedzienie "Żony i samo... traktora się nie pożycza" ale na razie martwić się trzeba oby tylko miał debiut na tegorocznych Wilkowicach :D
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Ursus napisał:
(...) Butla była montowana po lewej, ale wysoko. Raz, że wsiadanie niewygodne, trzeba było z prawej wsiadać, a dwa, że mi się to nie podobało tak wysoko. (...)
Chyba bez względu na technikę wsiadania, przy butli trzeba się nagimnastykować.
Poprzedni właściciel mojego bociana, ze względu na butlę wsiadał od tyłu przeciskając się między lewym błotnikiem a siedzeniem. Ja preferuję przy wsiadaniu: prawa noga na półośkę, lewa na butlę i prawa do "kabiny". Przy wysiadaniu wchodzę obydwom nogami na butlę i hop...
Raz przy wysiadaniu w zabłoconych butach poślizgnąłem się na butli i zanim połapałem się co się dzieje, siedziałem na ziemi w jakiejś kałuży :@

Ja tam zupełni nie mam zaufania do poczty.Raz nawet 1,5 tygodnia paczka mi szła, a polecony priorytet rekordowo 8 dni. Wolę już dopłacić i niech idzie kurierem. Przynajmniej wiem że na drugi, trzeci dzień będzie.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

SEBRIGHT napisał/a:
Ja tam zupełni nie mam zaufania do poczty.Raz nawet 1,5 tygodnia paczka mi szła, a polecony priorytet rekordowo 8 dni. Wolę już dopłacić i niech idzie kurierem. Przynajmniej wiem że na drugi, trzeci dzień będzie.
Wiem wiem, ale tak już wysłana została więc trudno...
Poczekamy, zobaczymy.

Dziś znaczek został pomalowany i trafił na swoje miejsce. Jutro stanie się to też z siatką, która już pomalowana jest również.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Nie wypowiadam się.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Jacek ze Skansena napisał/a:
Nie wypowiadam się.
A dlaczego? ;)
Awatar użytkownika
drax

Post autor: drax »

SEBRIGHT napisał/a:
Poprzedni właściciel mojego bociana, ze względu na butlę wsiadał od tyłu przeciskając się między lewym błotnikiem a siedzeniem. Ja preferuję przy wsiadaniu: prawa noga na półośkę, lewa na butlę i prawa do "kabiny". Przy wysiadaniu wchodzę obydwom nogami na butlę i hop...
Raz przy wysiadaniu w zabłoconych butach poślizgnąłem się na butli i zanim połapałem się co się dzieje, siedziałem na ziemi w jakiejś kałuży :@
Ja podobnie jak poprzedni właściciel Twojego bociana wsiadam przez podnośnik, przeciskam się miedzy siedzeniem, a błotnikiem i tak schodzę gdy jest mokro, gdy jest sucho, podobnie jak Ty zeskakuję z butli, pod warunkiem, że wiem, że nie wpadnę nagle w bagno po kolana :)
Niestety wsiadanie na Zetora nie jest jego najlepszą stroną.

Wracając do tematu, maska jeszcze pełnego swojego wyrazu nie osiągnęła z powodu braku siatki, ale znaczek Zetora już nadaje jej odpowiedni efekt ;)
ODPOWIEDZ