alternator zetor 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
malutkipio

alternator zetor 25

Post autor: malutkipio »

Mam pradnice w zetorze i chcem ją zamienić na alternator. czy trzeba jakos przerabiać instalacjie? czy wystarczy ją podłączyc jak prądnice
Awatar użytkownika
hubert

RE: alternator zetor 25

Post autor: hubert »

Musisz dac na mase "-" a nie tak jak na prądnicy "+" (poprostu zamienić klemy na akumlatorze) no i jak alternator z regulatorem to regulator wyrzucić. Mała kosmetyka:P
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Reg. napiecia pradnicy jest z regóły trójstykowy ponieważ wraz z wyłaczeniem stacyjki musi nastapić rozłączenie wzbudzenia na komutator inaczej połynie prad który rozładuje akumulatory. W przypadku alternatora nie jest to konieczne bo wystarczy wył wzbudzenia dlatego reg. napiecia do alternatorów są zazwyczaj dwustykowe. Trzeba przy przeróbce połaczyć ze sobą na stałe dwa kabelki. Nie pamietam w tej chwili numerów oznaczeń.

Jak zmieniałem prądnice w C-360 na alternator to taka własnie była procedura. Najlepiej wziąć schemat i prawidłowo połączyć to bardzo prosty układ więc wystarczy tylko trochę uwagi.

Klemy na akumulatorze nie koniecznie zalerzy jaki był system w przypadku zetora to nie wiem, natomiast w C-360 nie było potrzeby zmiany biegunowości.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
malutkipio

Post autor: malutkipio »

To znaczy jak mam alternator z regulatorem to musze tylko wyrzucić regulator ten stary i podłączyć bezpośrednio? A jak to zobaczyć czy zmieniać klemy czy nie? a skad wziąść jakiś schemat??
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Tu dawałem schematy:
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ead_id=300

Na pierwszym jest prądnica drugi przedstawia układ z alternatorem.

Ilo stykowy masz stary ? i jakiego rodzaju masz ten nowy alternator, z wbudowanym reg. czy bez ?
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ