W Otrębusach
- Deleted_User
RE: W Otrębusach
Aha, jednak jest to Titan ale niech ktoś inny się wypowie....
- Janusz1959
Jest to Titan składany w fabryce P7p.
No, jedna ma błotniki a druga nie:)Ursus napisał/a:
Agrotechnik pisałem już wyżej, że to jest normalnie namalowany napis:
KLIK
Moim zdaniem to nie jest Ursus - porównajcie sobie z tym:
http://www.retrotraktor.pl/artykuly/archiwum/1922.jpg
- agrotechnik
A czy poza titanem jest coś jeszcze wartego do obejrzenia??
- Deleted_User
Samochody, i chyba coś mi się zdaje że tam jest mały Lanz
No na zdjęciach widziałem małą HL-kę, więc chyba jest 

Jest jeszcze kilka różnic. Trzeba się przyjrzeć.z_daro napisał/a:
No, jedna ma błotniki a druga nie:)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
byłem w tym muzeum (warto tam pojechać)
oglądałem ten eksponat dokładnie i na tabliczce znaminowej jast napisane ze to jest TITAN
oglądałem ten eksponat dokładnie i na tabliczce znaminowej jast napisane ze to jest TITAN
- wujekcinek
witam.
Dawno nie odwiedzałem forum. Ale skoro jestem to wtrącę swe 3 grosze.
Możliwe że na tabliczce ma napisane Titan, nie pamiętam bo ostatnio nie byłem bo i nie ma po co. Napis ursus jest rzeczywiście. Nie jest to fotomontaż. Jest to ściągnięty skąś stary amerykański ciągnik z namalowanym pędzlem dla picu napisem ursus, a ten który pisał nie zastanawiał sie czy i na ile jest on w ogóle do ursusa podobny. Po prostu napisał. Oprócz tego stało jeszcze coś co było podobne do małego Lanza takiego jak pan Peda odlewa w gostyniu, w każdym razie niekompletne i zadbane jak ten titan. Z ciągników to wszystko. Remontu nie ma się co spodziewać, zachowania stanu obecnego też nie. Są w muzeum eksponaty które mogą wystąpić w filmie i one są ważniejsze i dla nich jest miejsce pod dachem.
Taka jest smutna rzeczywistość.
Jeszcze jedno. Ostatnio to ten silnik kręcił się pewnie ze 60 lat temu.
Dawno nie odwiedzałem forum. Ale skoro jestem to wtrącę swe 3 grosze.
Możliwe że na tabliczce ma napisane Titan, nie pamiętam bo ostatnio nie byłem bo i nie ma po co. Napis ursus jest rzeczywiście. Nie jest to fotomontaż. Jest to ściągnięty skąś stary amerykański ciągnik z namalowanym pędzlem dla picu napisem ursus, a ten który pisał nie zastanawiał sie czy i na ile jest on w ogóle do ursusa podobny. Po prostu napisał. Oprócz tego stało jeszcze coś co było podobne do małego Lanza takiego jak pan Peda odlewa w gostyniu, w każdym razie niekompletne i zadbane jak ten titan. Z ciągników to wszystko. Remontu nie ma się co spodziewać, zachowania stanu obecnego też nie. Są w muzeum eksponaty które mogą wystąpić w filmie i one są ważniejsze i dla nich jest miejsce pod dachem.
Taka jest smutna rzeczywistość.
Jeszcze jedno. Ostatnio to ten silnik kręcił się pewnie ze 60 lat temu.
Rozmawiałem z Patrykiem Mikiciukiem i wyjaśniło się. Jest to ciągnik wyprodukowany w Ursusie z częsci IH. Ja też tak uważam, fakycznie tak mógł wyglądac początek produkcji tych ciągników w Ursusie. Potwierdzało by to jednoczesnie teorię, że nie była to licencja zwłaszcza, że skala produkcji była wręcz manufakturowa.