W Otrębusach

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Deleted_User

W Otrębusach

Post autor: Deleted_User »

Cześć, nie którzy mówią że w Otrębusach w muzeum jest ciągnik TITAN, ale ja chcę zaprzeczyć zobaczcie to jest w ich galerii http://www.muzeum-motoryzacji.com.pl/photo/29.jpeg
Obrazek
Podyskutujmy bo warto
oldtimer

RE: W Otrębusach

Post autor: oldtimer »

Titan i ciągówka Ursus były bliźniaczo do siebie podobne.... To wygląda bardziej na Titan z napisem Ursus, ale...
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

może ktos ma niedaleko do Otrebus? Warto było by przyjrzec się bliżej temu eksponatowi. Nie chciałbym oceniac czy to jest aby Ursus. Jesli tak to na niektórych odlewanych elementach powinien byc znak :
Obrazek
jesli zas bedzie litera I wpisana w H to na pewno jest Titan
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Post autor: klusek-rolnik »

Titan a Ursus nie różniły sie zbytni no moze troche
Awatar użytkownika
rafal

trzeba go pomacac reką i dokładnie obejrzec, zatem kto się wybiera do Otrebus?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Ja może nie długo się wybiorę popatrzeć co oni tam mają za ciągniki.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Ja mam niedaleko, ale on chyba nie jest na wystawie, (widać że nie jest odnowiony), jest przecież napisane URSUS, ale wydaje mi się że komputerowo
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

A to chamy:upset: jak tak dalej będzie maszyna zardzewiała to zardzewieje na amen:upset:
Awatar użytkownika
rafal

może czeka na swoją kolej , przypuszczam, że w samych Otrebusach jest bardzo wiele pojazdów które czekają cierpliwie na odnowienie a sami wiecie jakie to kosztowne.
oldtimer

Post autor: oldtimer »

Odnawianie jest kosztowne, ale i przy takiej ilości pojazdów jaką oni posiadają i czasochłonne....
A przecież nie mają takich cen biletów, trochę ze ślubów i filmów, żeby pozwolić sobie na zatrudnianie nie wiadomo ilu mechaników.... A jednak przede wszystkim to bawią się samochodami... A wiadomo, że jeśli pojazd ma jeździć, to nie wystarczy raz na 5 lat go odmalować :)
Pozdrawiam Retro Traktorzystów ;)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Produkcja na licencji Titana odbywała się w warunkach małoseryjnych i prawdopodobnie każda jedna sztuka Ursusa - "Ciągówki" jest nieco inna. Ponadto pewnie te pierwsze były montowane ze sprowadzonych cześci więc nie zdziwiłbym się jak by w Ursusie były części "made in USA".
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

To tak samo jak z pierwszymi ursusami licencyjnymi. Też mozna znaleźć część oznaczoną "Made in UK" lub "Made in MF"
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Jeśli chodzi o napis URSUS to namalować pędzlem każdy potrafi. O muzeum w Otrębusach słyszałem wiele, ale nie potwierdziłem osobiście tych informacji więc nie chce się wypowiadać. Ale napewno nie mają zrobionych pojazdów w oryginale. Moim zdaniem jest to TITAN.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
rafal

Bolszewik, polska ciągówka nie była licencją a raczej kopią, możliwe, że niektóre czesci mogły byc wykorzystywane ale tego nie wiemy na pewno choc równiez skłaniałbym się do takiej teorii.
Uwazam podobnie jak Paweł raczej jest to Titan.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

http://pl.youtube.com/watch?v=V34X9gPEWnY

Mniejsza o to czy nazwiemy to licencją czy kopią bo to dla sprawy jest de facto bez znaczenia. Możliwe zresztą jest i cos odwrotnego, a mianowicie to Polskiego Ursusa ktoś załozył cześci od orginalnego amerykańskiego Titana bo akurat byłą awaria, a takie maił pod ręką. Jednoznaczne określenie czy jest to Polskie czy USA, a co gorsza w jakim procencie jest chyba tak skrajnie trudne że wręcz niemożliwe.
No chyba że znana jest dokładna historia tego pojazdu, ale jak jest to okaz wykopany w jakiejś stodole i przeszedł on przez ilus tam właścicieli to sprawa jest chyba beznadziejna.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Czy ktoś już sprawdził czy to Tytan lub Ursus? Interesujące.
Awatar użytkownika
agrotechnik

To chyba titan, któremu zrobiono zdjęcie, potem wstawili do programu PhotoMaker, i dorobili napis Ursus. Wiem bo się takim czymś bawiłem z kolegami, i robiliśmy sobie jaja na zdjęciach przez dostawianie 2 głowy itp.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Agrotechnik pisałem już wyżej, że to jest normalnie namalowany napis:

KLIK

Moim zdaniem to nie jest Ursus - porównajcie sobie z tym:

http://www.retrotraktor.pl/artykuly/archiwum/1922.jpg
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
agrotechnik

Ja proponuję sie spytać kierownictwa ZM ursus, co zrobili z kalkomanią i innymi rzeczami, gdy odrestaurowywali ciągówkę. Przecież w muzeum ursusa jest ciągówka, która ma identyczny napis, więc mi się zdaje że po prostu malowali go przez taką płachtę z wyciętą nazwą.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nie jest identyczny ten napis. Przyjrzyj się.
ODPOWIEDZ