POLDEK 1CA90

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
olowaty

RE: POLDEK 1CA90

Post autor: olowaty »

Mogę tyle powiedzieć:
Do pierwszej skrzyni mocowane jest zamiast obudowy napędu prędkościomierza a do drugiej jak standardowy dzwon skrzyni biegów.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Obudowa z "bulwą" może być od UAZa.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

witam jestem pierwszy raz na tym forum mam traktor samoróbke
silnik ANDORIA skrzynia biegów koła i tylni most z żuka zastanawiam się tylko czy jest możliwe zrobienie podnośnika hydrałlicznego??
piotrbpm

Post autor: piotrbpm »

Witam ja mam pytanie ,może ktoś zna odp .. jakie testy przeprowadzali konstruktorzy ?
Ja jak budowałem od podstaw traktorek z rodzinnych komponentów podałem moją maszynę różnym testom ,od siły uciągu po zdolność wywrotu czy wytrzymałości podzespołów ,zawieszenia itp ,a nawet ile tylni podnośnik zdoła podnieść na max :) dzięki za odp
Awatar użytkownika
olowaty

Konstruktorzy przeprowadzali testy praktyczne na prototypie (w sumie to był SAM). Po prostu znalazł się chętny co wyłożył kasę na produkcję.
piotrbpm

Post autor: piotrbpm »

A wiadomo jaki jest rozkład mas na osie ? ile konstrukcja może uciągnąć? widziałem parametry traktorka tur-10D i wiem że np po polu jest w stanie uciągnąć 200kg.
Pytam tylko z ciekawości, ja w swoim zaciszu stworzyłem traktorek który potem rzetelnie testowałem jak tylko mogłem ,myślę że produkowany z homologacją miał chyba bardziej profesjonalne testy od mojego :)
Awatar użytkownika
olowaty

Zapomnij. Testy były na polu z truskawkami i kapustą. Co do uciągu i innych parametrów, to parę stron wcześniej jest wklejona ulotka od Poldka.
Awatar użytkownika
olowaty

Witam kolegę ze Świdnicy. A znasz może pana Jurka, syna konstruktora?
Może kiedyś jakieś spotkanie na piwie? Ale to już PW. :p
Awatar użytkownika
olowaty

Niestety przedprodukcyjny Poldek wczoraj został sprzedany. Mijałem go jak wyjeżdżałem z pracy. Jednak znajomy w końcu się zdecydował.

http://tablica.pl/oferta/traktorek-z-pl ... 8ab4debdd0
Krzysztof4746

Post autor: Krzysztof4746 »

Posiadam w pełni sprawny traktorek poldek-s-301d. mogę udzielić informacji pod numerem telefonu 669628201. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fragokov

Post autor: Fragokov »

Czy w temacie coś się zmieniło ?
zoltaszek76

Re: POLDEK 1CA90

Post autor: zoltaszek76 »

Witam Pana który jest zalogowany jako olowaty.Mam pytanie...kto Panu udostepnił zdjęcia prywatne i rysunki techniczne POLDKA
traktorkisam

Post autor: traktorkisam »

Temat widzę bardzo stary ale może ktoś mi odpowie. Ile mogło powstać sztuk z silnikiem S301D? Właśnie takiego posiadam i jestem ciekaw czy mam jakąś wersję początkową czy końcówka produkcji
Kujus

Post autor: Kujus »

Jak masz z S301D to masz sam początek produkcji lub może nawet jeden z prototypów. Porób zdjęcia jak możesz :D
Muran001

Post autor: Muran001 »

Właścicielem jednego z Poldków S-301D niedawno został pan Wojciech Bury z Muzeum Motoryzacji Motonostalgia. Proszę śledzić jego fanpage na Facebooku. Z komentarzy użytkowników wyczytałem, że mogły powstać 3 prototypowe z tą jednostką.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Silnik S-301d nie nadaje się zupełnie do napędu pojazdów w standartach nawet połowy XX wieku. Brak tam możliwości połączenia kielichem sprzęgła, a zatem brak współosiowości wał silnika - sprzęgło - skrzynia biegów.
To silnik do betoniarek, pomp, młockarni itp.

Inna sprawa że był wykorzystywany do budowy pojazdów, sam takiego miałem ....
I zawsze miałem tarczę sprzęgłową na zapas. Prawie wszystkie awarie to było właśnie sprzęgło. Raz naprawiałem skrzynie, na początku remont/przegląd silnika, docieranie zaworów, potem raz kapitalka silnika i ze dwa razy regulacja / renowacja pompy wtryskowej.
Natomiast sprzęgło .... 5-7 razy między 1994, a 2007.

Musi być to więc albo prototyp, albo Poldek w którym zepsuł się oryginalny silnik i z "braku laku" ktoś zmotał dostępny S-301d.
Sprawdź rok produkcji silnika, jeśli jest dużo starszy od pojazdu to jest zapewne tak jak wyżej napisałem.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
traktorkisam

Post autor: traktorkisam »

To właśnie mój traktorek został sprzedany Panu Wojciechowi do muzeum. Co do ostatniego komentarza na temat połączenia tego silnika ze sprzęgłem to może po prostu brak było panu umiejętności żeby zgrać ten silnik ze skrzynią bo u mnie w poldku wszystko było w porządku.
ODPOWIEDZ