Walka ze śniegiem

Ogólnie o ciągnikach
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: Walka ze śniegiem

Post autor: Bolszewik »

Minimalna szerokość dla każdego pojazdu to szerokość samego pojazdu plus minimum po 5 cm na każdą ze storn.

Mój ma szerokość 170 cm przy czym w położeniu skośnym (w którym jest obecnie ustawiony) od strony natarcia wystaje za obrys niespełna 5 cm zaś od strony spychania nieco ponad 10 cm.

Co do materiału to najtańszy i najłatwiej dostępny jest właśnie stary bojler byle nie za bardzo zgnity :lol: Jednak kawał grubościennej rury o odpowiedniej średnicy i grubości ok. 8 - 10 mm sprawi że i latem z niwelacją terenu można powalczyć.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

Taki mały OT. Jak zmniejszyć zdjęcie co wkleiłem do niego link. Przeglądarka się strasznie rozjeżdża.
A co do pancernego pługa, to możesz poszukać na złomie zbiornika 80 litrów lub lepiej 100. Tylko że setka ma małą średnicę a za to jest długa jak flaki węża. Tak więc 80 na pół i zespawać.
Awatar użytkownika
Mentos22

Post autor: Mentos22 »

Ja w moim pługu mam blachę 5mm z bojlera i jest wzmocniony kątownikami jak dla mnie to wystarcza i to bardzo konstrukcja jest solidna ale i nie ciążka :) Pług wystaje poza koła około 6cm w jedną i drugą stronę :)
Obrazek
Irus U600

Post autor: Irus U600 »

Wczoraj 2 godziny odśnieżałem łopatą a dzisiaj prawie nie było śladu po ciężkiej pracy. Tak mnie ta sytuacja zirytowała, że nie bacząc na minusową temperaturę panującą na hali i późny wieczór, wyciągnąłem zabawki i postanowiłem z marszu zrobić pług do Irusa. Znalazłem stary zbiornik powietrza ( chyba od lokomotywy) i szlifierki poszły w ruch.
Obrazek, Obrazek
Z tego co zostało po zbiorniku może zrobię pług wirnikowy albo glebogryzarkę. Przymiarka lemiesza do ciągniczka.
Obrazek
Jutro czeka mnie trochę spawania. Dorobię zaczep i zrobię próbę odśnieżania:)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Widzę że zima każdemu dokuczyła.

Irus U600 czekamy na dalsze zdjęcia, owocnej pracy.

Co planujesz na spodzie lemiesza gumę, kątownik czy coś innego ?

Olowaty - Zainstaluj Picasse
T-25
Awatar użytkownika
olowaty

Byłem dziś w Ciastoramie i oglądałem fabryczny pług za 800 pln do traktorka/kosiarki. Jest zrobiony z blachy 3 mm bez żadnych wzmocnień, tylko wywinięte wargi na dole i na górze.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Te pługi to czysta masówka, klepią je bo jest teraz na nie duży popyt, a przy tym nie zwracają na jakość. Ktoś bije na tym sporą kase, bo materiał + robocizna jak wyjdzie 400zł to dużo. Na takim pługu jest 100% zysku. Jak ktoś nie ma możliwości zrobienia samemu takiego pługa to dobre i to, ale osobiście uważam że cena jest za wysoka jak za taki pług.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Mentos22

Jeśli ma kostkę koło domu czy płytki tak jak ja to najlepiej gumę.Ja dałem gumę 2 cm i z drugiej strony kątownik także gumy mi nie wygnie a zdziera wszystko do spody a nie harata płytek :)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Co do gumy to wiadomo że są dość drogie.
Sprzedam wam prosty patent jak pozyskać taką gumę zupełnie za darmo nie licząc oczywiście pracy własnej.

Otóż wystarczy zdobyć oponę od TIR`a (uwzględniając powszechne w naszym kraju chamstwo można taką znaleźć po prostu w przydrożnym rowie) wyciąć boki tak żeby została sama bieżnia. Teraz wystarczy przeciąć wzdłuż na wymaganą szerokość. Wiem że to nie oryginał, ale darmowy i sprawdza się nie najgorzej. Tylko roboty przy cięciu ... :lol:
T-25
Awatar użytkownika
Mentos22

Ja miałem gumę z podłogi z melexa wystaje z 2 cm tylko jest zrobiona z 4 części :)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Bolszewik, możesz mi wierzyć albo i nie, ale miałem ten sam pomysł;)

Telepatia, czy co...

Ja planuje u siebie zrobić z takiej gumy 1 cm zbrojonej czymś w środku (sznurki, tkanina, nie potrafie określić) mam kilka takich płatów 5-10 m na 1 m.
Awatar użytkownika
Mentos22

Taka zbrojona guma to chyba pas parciany.......
kposy

Post autor: kposy »

A propo zimy - to tak u mnie pomagam autobusom http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf9 ... b976c.html
Awatar użytkownika
Bolszewik

Jutro znów czeka mnie akcja zimowa to już piąta w tym roku.
T-25
Awatar użytkownika
olowaty

A może przerobić dmuchawę do siana na pług wirnikowy? Co wy na to? Chodzi mi o typowy pług jednostopniowy, może być z nagarniaczem.
http://www.allegro.pl/item877513158_dmu ... zboza.html
Tutaj link do aukcji.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Kposy ładna 30-stka. Masz jakieś łańcuchy z tyłu założone, albo tak dajesz rade?
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

Nie mam takich problemów ze śniegiem bo mało go napadało jakieś 15 centymetrów . Wracając dzisiaj z zakupów zbaraniałem, :bigeek: cała wioska odśnieżała chodnik w granicach swojej posesji . Myślę pospolite ruszenie :smilewinkgrin: A to Strasz Gminna postraszyła mandatem . Całe 10 metrów chodnika łopatą oczyściłem :yes:
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Kolego ~kposy a Ty odśnieżasz 30?
kposy

Post autor: kposy »

Łańcuchy do 30tki mam aczkolwiek na zdjeciu nie sa jeszcze założone bo poprostu nie zdążyłem.
Co do odśnieżania odśnieżam 30 tka ale narazie mam tylko belke z tyłu...planuje własnie zrobić pług na przód.
Irus U600

Post autor: Irus U600 »

Po nocnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że lemiesz w moim pługu będzie zbyt wąski ( 70 cm ). Więc narobiłem sobie roboty i postanowiłem przedłużyć go do 105 cm. Miałem tylko arkusz blachy 4. Trochę zeszło mi z wycięciem szlifierką kątową pasków blachy, wygięciem ich i przyspawaniem:) .
Zrobienie zaczepu poszło dość łatwo, chociaż muszę jeszcze dopracować blokadę kąta lemiesza.
Obrazek, Obrazek, Obrazek
Teraz wielkość pługa jest odpowiednia w ustawieniu na wprost jak i pod kątem.
Na dole mam płaskownik gr. 5 mm i guma 5 mm. Guma jeszcze nie założona:)
Na górę mam przycięty kątownik hutniczy 30x3, ale jeszcze nie wiem czy będę go spawał. Konstrukcja jest dość masywna i sztywna ( 5mm) no i paski 4 mm, wzmocnione płaskownikiem 20 x4. Raczej będę musiał zaokrąglić narożniki górnej części lemiesza, bo można sobie zrobić auka.
Z ceną gumy nie jest tak źle. Dzisiaj kupiłem gumę o gr. 5 mm 10 cm 120 cm( szerokość rolki) i zapłaciłem 5, 49 zł.
Oczywiście nie obyło się bez próby odśnieżania :).Ale, że akcja toczyła się wieczorem, więc zdjęcia będą innym razem. Przypadkowo mi wyszło, że pług jest bardzo dobrze wyważony. Jest to bardzo istotne w tego typu pojazdach, bo bardzo łatwo się nim manewruje.
Obrazek
Ubity śnieg ok. 30 cm, a Irus nawet nie stęknął ( bez żadnych łańcuchów). Wyczyścił wszystko do płyt betonowych. Przy śniegu odkładanym też nie miał żadnych problemów. Pewnie pieszczoty nowej zabawki zostawię sobie na wiosnę ( szlifowanie, malowanie). Ale moje spostrzeżenie jest już takie, że warto za lemieszem zrobić ślizgi. Życzę wszystkim udanej walki z zimową aurą.
ODPOWIEDZ