Zetor 50 Super

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
kipketer1

RE: Zetor 50 Super

Post autor: kipketer1 »

zetorsam

Post autor: zetorsam »

dzięki kolego.
Ale mam pytanie czy nie podeszło by łożysko od c 360 bo u mnie właśnie od ursusa jest silnik wstawiony
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Awaria. Dziś podczas podorywki w pewnym momencie przestał podnosić podnośnik (co do tego momentu działało idealnie). Tzn podnieść podniesie przy wielkiej ilości gazu a wtedy wręcz i nawet szarpie ciągnikiem, jednak po puszczeniu gazu opada ;/
Koledzy drodzy, gdzie szukać winy ?
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Siema kolego a oleju ty stan masz bo jak szarpie ciągnikiem to może pompa nie zasysa oleju pod dostatkiem i i tak przerywa i może dlatego tak słabo podnosi:)
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Albo pompa w dupie...u mnie w Majorku olej jest i cylinder z tłokiem OK ,rozdzielacz nowy i podrzuca...pompa bez dwóch zdań...
Zetor50

Post autor: Zetor50 »

Może wszedł jakiś śmieć czy opiłek pod zawór przeciążeniowy. Ja bym odkręcił przy rozdzielaczu zawór przeciążeniowy i zawór regulacyjny i sprawdził czy czyste są. Kiedyś miałem właśnie coś takiego.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Kolega dał 800zł za naprawę podnośnika do Supra.
Awatar użytkownika
zdziaszek

Dolałem oleju,kilka prób z pługiem a tu dalej podnośnik nie chciał podnosić, tzn podniósł na gazie i opadł. Kilka dni później spróbowałem jeszcze raz pod obciążeniem pługa a tu niespodzianka i podnośnik pierw powoli do góry, później już w normalnym tempie i żadnego opadania :) Teraz już po orce czeka jeszcze gruntowne mycie i zimowanie w garażu. Na wiosnę muszę "rozpoławiać" superka i zmienić uszczelnienie wału od strony skrzyni biegów bo tamtędy na sprzęgło puszcza mi olej. Swoją drogą mam nadzieję, że dopasuję jakieś uszczelnienie. Dzięki wszystkim za porady :)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Fajnie, że wszystko jest już OK. :)
To jeśli po czasie się wszystko unormowało po dolaniu, to pewnie był zapowietrzony układ.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

Wychodzi na to, że było za mało oleju i układ się zapowietrzył.
Do @zdziaszka. Z uszczelnieniem wałka przekaźnikowego nie ma problemu, gorzej z wałkiem sprzęgłowym. Między nimi jest uszczelniacz, ale bardzo cienki/wąski (?) i mała różnica średnic. Wałek mając nawet niewielki ruch poprzeczny nie będzie dobrze uszczelniony. Przerabiałem to. Zmieniłem uszczelniacz, ale nie łożysko i g..no (za przeproszeniem) to dało. Opatentowałem inną metodę. Od środka reduktora dorobiłem z teflonu coś na wzór reperturki pompy wodnej i dociśnięte jest to sprężyną opierającą się o tryb. Uszczelnia to przestrzeń między wałkami od środka. Jest tam trochę miejsca. Już z dziesięć lat to trzyma, a łożysko dalej czeka na wymianę. :)
Planuję zimową porą za to się zabrać i za podnośnik (nie trzyma).
Awatar użytkownika
zdziaszek

Dzięki @papiszon za cenne info, na pewno się przyda :)
Niestety w zeszłym sezonie nie zdążyłem rozpołowić ciągnika bo miałem jeszcze na głowie hanomaga. Superek dopiero w lato miał wyjechać na pole po zboże, jednak wiekowy już kolektor wodny po zalaniu chłodnicy wodą wolał "sikać" poza silnik ;/ Z racji wieku i tego że już kilkakrotnie był spawany musiał zostać wymieniony na inny (wybór padł na nowy z danrola). Okres żniw zamiast supra jeździł w pole hanomag a po żniwach dopiero był czas na wymianę kolektora w suprze i wyjazd w pole.
Wszystko byłoby idealnie, gdyby na sam koniec orki nie poszło cięgno z podnośnika gdzieś w skrzyni. Już kiedyś przerabiałem ten problem, jednak poszło zaraz obok bolca zabezpieczającego pod klapką pod fotelem. Z tym szybko sobie poradziłem. Tym razem na wiosnę czeka mnie pewna naprawa - czyli wyjęcie "plecaka" i szukanie usterki. Do tego od razu mając już spuszczony olej trzeba by pomyśleć by uszczelnić wspomnianą już skrzynię od strony sprzęgła.
Tak więc roboty masa, czas na jej wykonanie jest bo pole jesienią obsiane, teraz tylko czekać na lepszą pogodę.
parafianin

Post autor: parafianin »

Albo pompa w dupie...u mnie w Majorku olej jest i cylinder z tłokiem OK ,rozdzielacz nowy i podrzuca...pompa bez dwóch zdań...

sławek

Dokopem się tutaj do wypowiedzi osoby jaknajbardziej kompetentnej, bo mam podobny problem w moim Majorku rozdzielacz po regenaracji, uszczelnienia na tłoku nowe,olej świeży pelny stan a po podniesieniu wajchą w dól podnosi buja się, wajchą w góre podnosi po chwili opada troche i sam podnosi.... co to za objawy? może to być wina pompy? Ogólnie to rozdzielacz działa jakby ospale, z opóźnieniem
Awatar użytkownika
zdziaszek

Po roku od usterki, superek w końcu doczekał się naprawy podnośnika. Przyczyną jego niedziałania okazał się wypadnięty sworzeń z cięgna podnośnika (jakimś cudem jego zabezpieczenie zostało przypiłowane przez wałek WOM). Wszystkie elementy leżały sobie w misce olejowej po spuszczeniu oleju. Dodatkowo miejsce w które wchodzi ten sworzeń lekko przygiąłem by już zapobiec styczności z wałkiem a nawet dzięki temu wydaje mi się że teraz cięgno lepiej pracuje.
Obrazek
Po całej robocie i poskładaniu wszystkiego, pojeździł ze 2h z kultywatorem i wałkiem i już myślę że do przyszłego roku będzie sobie zimował w garażu.

W międzyczasie od jakichś 3 miesięcy jestem już posiadaczem własnego zetora 50 super. Przede mną bardzo dużo pracy, ale w miarę możliwości staram się dać mu drugie życie. Póki co udało mi się naprawić i uruchomić silnik a to była karta przetargowa czy będzie na części do zetora ojca czy naprawiam. Padła druga opcja i teraz powoli się "bawię".
Obrazek
To by było na tyle w takim mega skrócie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

No, to masz na utrzymaniu 2 supry :)
Na zdjęciu widać jakieś "autorskie" rozwiązania sterowania podnośnikiem ;)
Poza tym, masz odłączone cięgło od wału podnośnika do rozdzielacza (drugi pręt), które jest konieczne do prawidłowej pracy, pozycyjnej i siłowej.
Tutaj możesz sobie pooglądać robotę przy podnosniku.
https://www.youtube.com/channel/UCcSwWq ... 2mg/videos
Awatar użytkownika
zdziaszek

NIe wiedziałem że masz tak rozbudowany kanał na youtube, szkoda że dopiero po robocie oglądam filmy jej dotyczące - ale na przyszłość na pewno się przyda :)
Co do drugiego cięgna, to sam się domyśliłem gdzie ma ono być (bo właśnie tego sworznia z tego cięgna nie było). Zdjęcia po poskładaniu już niestety nie zrobiłem, ale podnośnik działa jak należy.
Co do sterowania podnośnikiem, to takie było od kiedy pamiętam. Dopiero po zakupie drugiego ciągnika widzę jakie powinno być oryginalne sterowanie. Myślę nawet, żeby dorobić tę blokadę do rączki.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Pięknie, że temat Suprów się rozwija, bo mnie to teraz też bardzo dotyczy :)

Fajny materiał ten drugi Super - a co tam było z silnikiem?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
zdziaszek

Po dość długiej przerwie udało mi się znów wejść na dłuższą chwilę na forum RT.
Ursus napisał/a:
Pięknie, że temat Suprów się rozwija, bo mnie to teraz też bardzo dotyczy :)

Fajny materiał ten drugi Super - a co tam było z silnikiem?
Poprzedni właściciel po zrobieniu ponoć jakiegoś remontu nie zachował odpowiedniego czasu docierania, do tego jeszcze chłodnica nieoryginalna i wg mnie zbyt mała do tego ciągnika i suma sumarum przy jeździe z kultywatorem panewka się odezwała.

Na dzień dzisiejszy przerwa zimowa, jak będzie cieplej będę dalej kombinował. W międzyczasie rozglądam się po chłodnicy do nowego supra.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ