Ursus C451 - remont -wciąż trwa

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
cobraxx

RE: Ursus C451 - remont -wciąż trwa

Post autor: cobraxx »

Ciągnik nabiera tępa i oto moje tego tygodniowe poczynania. Wreszcie założony na gotowo zbiornik i zalany płynami by już nie rdzewiał.

Podłączyłem pompkę paliwową, jak na razie wtrysku jeszcze nie ale w weekend na pewno podłączę. Nie wiem jak z jej wydajnością czy będzie działać dobrze, ale jak na razie niby coś tam pompuje. Mam nadzieję że jak podłączę wtrysk to dostanie ciśnienia, czy się mylę?

Głowica także już założona na gotowo nowe podkładki gumowe i pierścień uszczelniający.
Teraz w planach postawić go na przednim zawieszeniu. Myślę że w weekend się uda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potrzebuję wzór, wymiary korbki do oleju bo muszę sobie dorobić a chciałbym żeby była jak najbliżej oryginału. Także potrzebuję wzór linki zegara jej długość i jakie końcówki by musiała mieć.
Chyba że ktoś ma zbędne na sprzedaż lub ma możliwość dać komuś by dorobili.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

mam linkę - właściwie 3 szt nowe , trzeba tylko do zegara przedłużkę (do środka zrobić tulejkę z kwadratem wewnątrz i spiłowac po 2 stronie )

korbkę mam gdzieś oryginał jak znajdę to zmierzę
Awatar użytkownika
cobraxx

Napotkałem problem, ponieważ mój wtrysk leje, a na rzut oka wtrysk wygląda ładnie. Czy może być to wina zbyt niskiego ciśnienia? czy to tylko ewidentnie wtrysk wadliwy?
Awatar użytkownika
drandrzej

sprawdzaj szybkimi gwałtownymi i krótkimi pociągnięciami dźwigni - żeby ciśnienie gwałtownie narastało , albo zawieź wtrysk do sprawdzenia , powinien rozpryskiwać w całym zakresie regulacji konta przy ok 60-70 atm

jak leje to trzeba zmienić komplet tulejka-końcowka-zawirowywacz
żadne klepania i otworki nie dadzą nic
rozpocząłem pracę nad regeneracją wtryskiwaczy bo mam pewien pomysł , jak wypali to dam znać
Awatar użytkownika
cobraxx

Oto moje kolejne poczynania z traktorkiem.

W końcu stoi na kołach. Pozostało mi do złożenia sprzęgło, chociaż ono mnie przeraża bo już nie pamiętam gdzie co i jak i zobaczymy co wyjdzie z tego.

Obrazek

Obrazek

Okazało się także że pompka olejowa przecieka. Olej wycieka od środka widoczne za zdjęciu. Nie wiem co teraz czy pozostaje mi rozbierać wszystko, a jest przy tym dużo pracy żeby wyciągnąć tą pompkę. A może da się jakoś tak ją rozebrać bez ruszania pokrywy od wału, albo zostawić to tak jak jest ?!
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Cobrax czy możesz mi powiedzieć skąd na widelcu znalazła się poprzeczka? Czy była jak go kupiłes, czy ty ja wstawiłeś?
Awatar użytkownika
cobraxx

Cobrax czy możesz mi powiedzieć skąd na widelcu znalazła się poprzeczka? Czy była jak go kupiłes, czy ty ja wstawiłeś?
Miałem ją tak oryginalnie przy ciągniku jak kupiłem, możę ktoś to przyspawał kiedyś, ale ja tego nie ruszałem, bo myślę że dodaje to trochę więcej stabilizacji.
Awatar użytkownika
drandrzej

pompka przeważnie cieknie i na ośce i z sekcji i z klina

rozpocząłem regenerację tej pompki ale cięzko i długo idzie - no i co tu kryć tanie to nie będzie , jak założę u siebie i bedzie OK to wówczas pogadamy

wydaje m i się że za mocną spręzynę tam dałeś - chyba ze to tylko tak masywnie wyglada
Awatar użytkownika
cobraxx

To chyba najlepsze rozwiązanie to pozostawić tą pomkę tak jak jest i niech powoli sobie cieknie;) Jak na mój pierwszy ciągnik to i tak chyba źle to nie wygląda wszsytko.
A ta sprężyna to tylko tak masywnie wygląda, bo ogólnie to słaba jest :)
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Pompke oleju mozna bardzo latwo zregenerowac-w komorze tloczenia oleju na cylinder silnika znajduje sie tloczek poruszany mechanizmem sprzezonym z dzwignia gazu-ma za zadanie zmniejszac dawke oleju na tlok silnika przy wolnych obrotach.Nieszczelnosc tego tloczka (luzy pasowania,zuzycie powoduje wyciek oleju)
Nalezy go wymontowac(ma scieta ,skosna powierzchnie denka) i na tokarce naciac rowek pod oring ok.1,5-2 mm szeroki.Zabieg ten da 100% szczelnosc.problem tylko ze tloczek jest dosc twardy,ja nacinalem tarcza diamentowa ,szlifierka katowa zamocowana w imaku nozowym w tokarce.
Wtryskiwac tez mialem regenerowany na wlasny sposob,wytoczylem w korpusie oryginalnego wtryskiwacza gniazdo na koncowke wtryskiwacza Bosch od silnika wysokopreznego(ksztaltem podobna do c-360 ale ciensza,zastosowalem slabsza sprezyne iglicy,wrzeciono wtryskiwacza-pokretlo sluzylo do napinania tej sprezyny.Uklad pracowal poprawnie, bardzo dobrze rozpylal,nie bylo ,,kroplenia,,z koncowki wtryskiwacza co powoduje rozbiegiwanie sie silnika i jego nieregularna prace.ale w przypadku powrotu do oryginalu taki ,,customizing,,troche nie pasuje ,mimo ze bez demontazu nie mozna rozpoznac.
Dzis bez problemu mozna zakupic kompletny wtrysiwacz lub nowe jego czesci.
Awatar użytkownika
drandrzej

no tam jest 6 czy 7 miejsc z których cieknie niestety - wszystkie powierzchnie utwardzane w tłoczkach , przynajmniej w moich pompach tak jest że leci i z wałka i z sekcji i z regulacji

co gorsza leci i do przodu i do tyłu do napędu pompy

a czy wydajność patentu w końcówką była zbliżona do oryginału ?
bo bombajowy rozpylacz potrafi dość dużo paliwa przepuścić przez siebie

słyszałem o próbach zastosowania przeróbek końcówki od DT chyba , ale za mała wydajnośc była
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No też pierwszy raz widzę w widłach rozporowych taką poprzeczkę. Ciekawe.
Widzę, że jakiś nowszy bo już nie ma otworów pod rogi na lampy :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
cobraxx

Wreszcie wygląda jak traktor :)

Polwoli składam już go całego do kupy.
zostały mi jeszcze koło zamachowe oraz złożenie sprzęgła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I czekam cały czas z niecierpliwością na jego pierwsze odpalenie po latach. Chyba już nie dużo zostało. Jak myślicie ?!:)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Świetnie, że kolejny URSUS będzie "żył" :)
Widząc zdjęcia to naprawde już dużo nie zostało.
No niedługo będziesz śmigał bombajem B)
Nic tylko pogratulować "maszynki"
Facebook. old URSUS tractor
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Trzymam kciuki !:)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Podziwiam Was Panowie. Wiem ile to trzeba czasu i kasy, więc tym bardziej szacunek. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w tym co robicie.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No jestem pod wrażeniem!!!
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Marcin125p

Post autor: Marcin125p »

Szacunek!
RATUJMY LEGENDY NASZYCH PÓL I DRÓG
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

No cóż - dołączam się do gratulacji i wyrazów szacunku. Aż serce rośnie widząc jak powstaje kolejny Bombowiec :)
Awatar użytkownika
cobraxx

Dzięki Wam wszsytkim, tylko na gratulacje jeszcze za wcześnie, bo ciągnik jeszcze się nie odezwał :) Dążę do tego jak najszybciej :)))
ODPOWIEDZ