RE: Maszyna

Widziałeś jakąś starą nieużywaną maszynę lub traktor? Może jest na sprzedaż?? Pisz - może uda się ją uratować
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Ale co ona kruszyła ?

Może trochę więcej fotografii dało by radę zrobić ?

Bardzo ciekawa maszyna i chyba również dość stara.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Jest to maszyna do kruszenia kamieni mlynskich tzw. ,,Francuzow,,.Kamienie te pozniej byly sklejane ,,magnezja,,i ostrzone (dodam ze dosc ciekawym watkiem bylby dzial mlynarstwa-dawnego)
Wsrod mlynarzy jest takie powiedzenie ze:dla mlynarza najgorsze sa dwie rzeczy-spowiedz wielkanocna i ostrzenie kamiena ,,lezaka,,
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

To mnie zaskoczyłeś teraz. Nie wiedziałem, że był taki recykling kamieni młyńskich :)

Szacunek za wiedzę, którą posiadasz.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Dobrze powiedziane -recykling
wlasciwie to taka forma regeneracji kamienia-,,bieznikowanie,,
kamienie mlynskie we wiatraku np. sa dwa:gorny napedzany z walu smigla poprzez kolo paleczne i wrzeciono to ,,biegus,, a dolny to ,,lezak,,
Kiedys byly kamienie wykonywane z jednej sztuki piaskowca-tzw,,slazaki,,(nie mam polskiej klawiatury-3 litera to samogloska dzwieczna).Co do wiedzy-moim przodkiem byl Antoni Pralat (senior)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Skansen w Tokarni koło Kielc ma taki wiatrak, kto będzie w okolicy może sobie zrobić przerwę w trasie (obok drogi DK , 7 ładny parking) i obejrzeć.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ