Ale co ona kruszyła ?
Może trochę więcej fotografii dało by radę zrobić ?
Bardzo ciekawa maszyna i chyba również dość stara.
RE: Maszyna
Jest to maszyna do kruszenia kamieni mlynskich tzw. ,,Francuzow,,.Kamienie te pozniej byly sklejane ,,magnezja,,i ostrzone (dodam ze dosc ciekawym watkiem bylby dzial mlynarstwa-dawnego)
Wsrod mlynarzy jest takie powiedzenie ze:dla mlynarza najgorsze sa dwie rzeczy-spowiedz wielkanocna i ostrzenie kamiena ,,lezaka,,
Wsrod mlynarzy jest takie powiedzenie ze:dla mlynarza najgorsze sa dwie rzeczy-spowiedz wielkanocna i ostrzenie kamiena ,,lezaka,,
To mnie zaskoczyłeś teraz. Nie wiedziałem, że był taki recykling kamieni młyńskich 
Szacunek za wiedzę, którą posiadasz.

Szacunek za wiedzę, którą posiadasz.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dobrze powiedziane -recykling
wlasciwie to taka forma regeneracji kamienia-,,bieznikowanie,,
kamienie mlynskie we wiatraku np. sa dwa:gorny napedzany z walu smigla poprzez kolo paleczne i wrzeciono to ,,biegus,, a dolny to ,,lezak,,
Kiedys byly kamienie wykonywane z jednej sztuki piaskowca-tzw,,slazaki,,(nie mam polskiej klawiatury-3 litera to samogloska dzwieczna).Co do wiedzy-moim przodkiem byl Antoni Pralat (senior)
wlasciwie to taka forma regeneracji kamienia-,,bieznikowanie,,
kamienie mlynskie we wiatraku np. sa dwa:gorny napedzany z walu smigla poprzez kolo paleczne i wrzeciono to ,,biegus,, a dolny to ,,lezak,,
Kiedys byly kamienie wykonywane z jednej sztuki piaskowca-tzw,,slazaki,,(nie mam polskiej klawiatury-3 litera to samogloska dzwieczna).Co do wiedzy-moim przodkiem byl Antoni Pralat (senior)
Skansen w Tokarni koło Kielc ma taki wiatrak, kto będzie w okolicy może sobie zrobić przerwę w trasie (obok drogi DK , 7 ładny parking) i obejrzeć.