Silnik ANDORIA 4C90

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

Silnik ANDORIA 4C90

Post autor: S 60 bombaj »

*saycheese*Witam mam takie pytanie czy może mi ktoś przesłać dane tego silnika lub jakieś informacje na temat spalania tego silnika Silnik ANDORIA 4C90 :D

Dodam jeszcze iż miałbym zamiar założyć taki Silnik ANDORIA 4C90 do Sama w którym był by on połączony z mostem tylnym samochodu Star i czy ten silnik i skrzynia biegów z żuka wytrzyma takie połączenie z mostem Stara?Podpowiedzcie coś?Zdało by to egzamin?*helpless*
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: Silnik ANDORIA 4C90

Post autor: Bolszewik »

Mogę mam sporo danych posiadałem taki silnik w swoim Aro.

Pierwsze co to wymień w nim świece żarowe na nowe.
Jak go nie zagrzejesz min. 30 sek. to nie zapali za nic na świecie.
Zima grzałem go prawie minutę i zawsze odpalał za pierwszym razem.
Dodam że ponieważ nie chciało mi się płacić za czasowy automat to świecę żarowe były uruchamiane z przycisku (oczywiście poprzez przekaźnik, bodaj 70 A)

Wyślę dane na e-maila
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

To prosił bym o np;dane na temat spalania tego silnika i o jakąś podpowiedz do mego pomysłu?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Pali sporo 10 teoretyczne na prostej długiej trasie, ale to raczej bajka.

Mnie palił 12 litrów przy normalnej jeździe (dojazd do pracy) jak poszedł w teren z obciążeniem 15 litrów i więcej, jak się szalało .... .*flower*

Co do wytrzymałości to ja kręciłem nim "młynki" na ściernisku (na asfalcie mokrym lub zapiaszczonym czy szutrze normalna sprawa) na skrzyni żuka i moście Aro (jak wiadomo jest on atomowy).
T-25
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

No ok ale czy z mostem Stara wytrzyma silnik i skrzynia biegów z żuka?Most staro-wski jest bardzo mocny i na pewno mocniejszy od Aro wskiego.Ciekawi mnie czy to wytrzyma?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Wytrzyma, chyba, tylko czy to ma sens taki kloc metalu wozić ?
Czy da to dobre prędkości ?

Zresztą chyba po drodze jakiś reduktor by się przydał, no chyba że starowski most jest tak wolny, ale wtedy skrzynię może zmielić za duże obciążenie.

Ogólnie jeśli tak duży silnik i tak duży most to po środku aż się prosi o coś sensowniejszego ....
T-25
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

No właśnie i tu jest problem z tym obciążeniem,most skrzynie z żuka to raczej by ją zmielił a z czego by taki reduktor zamontować ?Mi nie chodzi tu o żadne jakieś tam duże prędkości mi chodzi o siłę żeby miał taki Sam?
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

a moze zrobić redukcję na 3 paskach klinowych do kola zamachowego 4ca90 dorobić szajbkę odpowiedniej wielkości polączyć to z jakimś kolem pasowym na dole odpowiednio większym i mozę by coś z tego wyszło troszke zbiło by to owe predkosci obrotowe? Albo skrzynkę starowską zaadoptować? a skrzynkę z brzuka jako np reduktor?
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

Ja tam raczej pasków nie chciał bym zakładać ja chciałbym ten Silnik ANDORIA 4C90 zamontować go cały kompletny z skrzynią biegów żuka tylko problem tkwi w połączeniu z mostem stara
ODPOWIEDZ