Ciekawa opcja na line.Był podobnie dżwigany lemiesz w małym spychaczu DEcie.Lina plus jakieś zblocze albo dwa.Ale ja jestem zwolennikiem hydrauliki ,bo jak będziesz często dżwigał i opuszczał to wykończysz baterie której nie doładuje w krótkim czasie alternator
Co do udźwigu to łatwo policzyć bo masz dane o udźwigu wciągarki (z zbloczem lub bez)podzielić to przez długość ramienia i masz
RE: wyciagarka zamiast pompy
Może zrób coś takiego jak mam ja.Potrzebna sprężarka i dwa siłowniki od hamulca przy przyczepie.Udźwig tego jest znaczny.Jeden tłok siłownika ma 100cm.kw. co przy 5 atm daje nacisk 500 kgx2 czyli ok 1 t.Oczywiście trzeba odliczyć dźwignię to i tak zostaje kilkaset kg.Z boku siedzenia zamocowany jest zawór do sterowania siłownikami .Jest on stosowany do blokowania hamulców przyczepy na postoju a znajduje się tuż przy przewodzie łączącym przyczepę z ciągnikiem i nim spuszcza się powietrze z przewodu.Podnośnik ten służył mi bez zarzutu przez kilka lat i dalej jest sprawny,ale SAM ,,na emeryturze".Podnosiłem nim np. to co na ostatniej fotce.Waży ponad 100kg bo rury grubościenne i ma 2 m szerokości.Zasuwałem z tym po polu z prędkością taką że bryły były rozbijane w ,,drobny mak"Na jednej z fotografii widać też przekładnię od cyklopa zastosowaną jako zwolnica.Na 3 fotce widać też betonowy obciążnik przy kole.Jak było trzeba to koła jeszcze były napełniane wodą i zakładane łańcuchy.Jest jeszcze mały zbiornik powietrza.Sprężarka nie zawsze była potrzebna to odłączało się ją poprzez zdjęcie paska.

fajny kultywator
mozesz zrobic osobny temat o tym samie i troszceczke go opisać?

Chyba teraz nie zdążę bo we wtorek jadę na tydzień ale jak wrócę to postaram się go opisać.
Jakbyś zdecydował się jednak na hydraulikę, to mam do sprzedania 2 pompy, z których jedną z powodzeniem mógłbyś wykorzystać do celu budowy podnośnika.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- jarek11144
W najbliższym czasie będę robił podnośnik do swojego sama na wyciągarkę . Wrzucę fotki i powiem czy warto *yes*
-
w sumie ciekawe rozwiązanie z tą pneumatyką ale wydaje mi się że za sprężarkę i siłowniki przyczepy kupisz pompę i siłownik hydro. Z droższych rzeczy jeszcze tylko rozdzielacz. Co do wyciągarki to kilka razy widziałem pług do śniegu tym podnoszony.