Ursus C-451 - reanimacja

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: Ursus C-451 - reanimacja

Post autor: drandrzej »

a jak z malowaniem ?
teraz przed montażem trzeba by pewnie jeszcze raz piaskować koła zam. + podkład + kolor , potem będzie ciężej - jedynie poprawki po montazu się porobi ,rdza dość chętnie działa z piaskowanym żeliwem jak jej się nie odetnie dostępu do tlenu - polecam podkłady reaktywne duxone firmy Dupont , przeszedłem na to po rezygnacji SIGMY produkcji gruntokoru (Wiadomość z dystrybucji w której się zaopatrywałem , nie sprawdzalem u producenta)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Nowa tarcza pośrednia sprzęgła:

Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ursus-C45

Post autor: Ursus-C45 »

Witam forumowiczów,

dobre nowiny mamy. Dostałem dziś tłok - 228mm, pierścienie, sworzeń, płytki zaworowe, pokrywkę pompy, wskaźnik obrotów, zaworek odcinający paliwa, filtr oleju oraz klapki głowicy żarowej.
W poniedziałek tłok leci do szlifierza, po czym mamy gotowy zestaw cylinder-tłok oraz koła zamachowe do montażu. W międzyczasie pochromawaliśmy tuleje mimośrodowe regulatora aby skasować luzy wynikające ze zużycia. Powinno być cacy ale czas pokaże.

pozdrawiam

Szczepan

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us<br><br><br><br>
drandrzej napisał/a:
Ursus-C45 napisał/a:

czy mozesz podac namiary tego zakladu gdzie robili Ci tlok?
nie bardzo rozumiem o co właściwie pytasz , sprecyzuj
Piszesz:"co do owalizacji - Złotecki od lat produkuje - nawet ostatnio dla Mahle , ale to już nie amatorka garażowa tylko w pełni zautomatyzowana linia produkcyjna - dorabiali mi tam tłok do slavii 5 (tej przywleczonej z Czech)"

zatem zrozumialem, ze jest jakis zaklad ktory odlewa tloki wiec pytalem o namiary. Moze sie przydadza. Na dzis tlok juz mam z Holandii wiec nie potrzebuje chyba ale na wszelki wypadek warto znac firmy jakie sie zajmuje taka produkcja.
Awatar użytkownika
drandrzej

proszę , oto link http://zlotecki.pl

ale przeważnie rozmawiają z zakładami które regenerują , nie z ludźmi pojedynczymi - ja produkcję swojego do slavii "załatwiałem" okrężną drogą przez zakład który przygotowywał całość - tuleję , mostek , tulejkę korbowodu,skracanie tłoka do właściwego wymiaru , ...

przy okazji - śmieszny kranik - taki z wajchą , oryginały jakie znam są na klucz (mam kilka takich )

jak szła paczka mogłeś jeszcze dorzucić sobie podstawkę pod lutlampę przykręcaną do swożnia przedniego zawieszenia i - jeśli nie masz - komplet tabliczek z napisami - robią je wytłaczane - jakoś porządniej niż nasze sitodruki to wygląda

jeśli to nie tajemnica - możesz napisać ile za każdy z elementów zapłaciłeś i ile transport ?
chcieli przedpłatę ?
Ursus-C45

drandrzej napisał/a:
proszę , oto link http://zlotecki.pl

ale przeważnie rozmawiają z zakładami które regenerują , nie z ludźmi pojedynczymi - ja produkcję swojego do slavii "załatwiałem" okrężną drogą przez zakład który przygotowywał całość - tuleję , mostek , tulejkę korbowodu,skracanie tłoka do właściwego wymiaru , ...

przy okazji - śmieszny kranik - taki z wajchą , oryginały jakie znam są na klucz (mam kilka takich )

jak szła paczka mogłeś jeszcze dorzucić sobie podstawkę pod lutlampę przykręcaną do swożnia przedniego zawieszenia i - jeśli nie masz - komplet tabliczek z napisami - robią je wytłaczane - jakoś porządniej niż nasze sitodruki to wygląda

jeśli to nie tajemnica - możesz napisać ile za każdy z elementów zapłaciłeś i ile transport ?
chcieli przedpłatę ?
No dzieki, w miedzyczasie juz sam znalazlem.

Dla mnie najwazniejszy byl tlok. Kolene rzeczy zalatwie przy okazji.
Kranik mnie sie podoba, no i wygodniejszy niz na klucz ;)

Tabliczki ma Pawel zorganizowac ale zobaczymy.
Ceny sa na stronie lanz-parts.com, transport mialem za darmo bo gosc mi przywiozl, ktory jest co miesiac w Holandii. Placilem gotowka przy odbiorze.
cobraxx napisał/a:
Też mnie interesuje cena tłoka.

I jak tam prace posuwają się do przodu czekam na relację foto;)
tlok 600EUR - mam nadzieje, z Pawel wrzuci jakies foty nowe ;)Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?
Tego mi brakuje teraz.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Paczka z drobnicą dotarła:) Jak dotrze tłok to będą kolejne fotki :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ursus-C45

Ursus napisał/a:
Paczka z drobnicą dotarła:) Jak dotrze tłok to będą kolejne fotki :)
Fotke tloka wstawilem Sam tlok jest u szlifierza - jutro bedziemy sie dowiadywac na kiedy szlif cylindra przewiduje.

Masz jakies info co to "gitary" mysle, ze mozna by wziac te dzirawa i cos z niej zrobic jesli cena nie bylaby zaporowa lub urzyc jej jako modelu do odtworzenia.
POdeslij jakies fotki.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Odnośnie gitary to czekam jeszcze na odpowiedź Jacka.

Drugą znalazłem ładną, ale gość nie chce sprzedać. Ewentualnie za odpłatnością może udostępnić do skopiowania - ale o jaką wysokość odpłatności chodzi - nie mam pojęcia.

Znalazłem też tłok 228 mm, przerabiany z 229 mm. Ma defekt w postaci pęknięcia ok. 2,5 cm od dołu, jest ryska. Szkoda, że teraz dopiero się trafił. Choć może co nowy to nowy ;)
Awatar użytkownika
drandrzej

w tłok wkręca się kołki- średnica 8 mm , wystarczy wytoczyć ze śruby i zakontrować od środka ,potem obciąć żeby się schowały lekko - one mają tylko blokowac obrót pierścienia
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus-C45 napisał/a:
Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?
Tego mi brakuje teraz.
Z tego co mi wiadomo, to już ustalone jest to między seniorami :)
Ursus-C45

Ursus napisał/a:
Ursus-C45 napisał/a:
Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?
Tego mi brakuje teraz.
Z tego co mi wiadomo, to już ustalone jest to między seniorami :)
no tak juz ustalone ale jak pisalem to nie wiedzialem.
A poza tym rada Andrzeja sie przyda. Jak nie nam to innym forumowiczom ;)

Przy okazji - jak masz jakies ciekawe fotki elementow czy z montazu lub innych prac to wrzuc - jestem ciekaw co i jak. Plan do wakacji bedzie raczej ciezko wykonac ale moze w polowie bedzie juz jezdzila maszyna.

Aha i jutro bede mial chlodnice wiec pewnie tez powrzucam foty ;)

pozdr.

S.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Oprzyrządowanie do sprawdzenia wyważenia układu korbowego - w praktyce jeszcze nie wypróbowane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Fotki z transportu karteru do tulejowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I przy okazji - palenisko z pochwy od Ursusa!
Awatar użytkownika
drandrzej

a co potrzebujecie zatulejować ?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

drandrzej napisał/a:
a co potrzebujecie zatulejować ?
Już zrobione, wałek zderzaka - lub kciukowy jak to niektórzy nazywają.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Widzę,że ,,dupa ''już zrobiona.
Ursus-C45

Chlodnice

Obrazek Obrazek Obrazek

sa juz u mnie ;)
W przyszlym tygodniu jada do Pawla - bedzie co montowac ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Pięknie się prezentują :)
Ursus-C45

robimy szaro czarny z dodarkami czerwieni?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Moja wizja byłaby właśnie taka jak wspomniałeś. Przewaga szarego, czarny komin, głowica i ewentualnie jakieś drobne elementy. Do tego np. czerwone obciążniki.

Dobrze byłoby jakbyś zdecydował się na konkretne RALe :)

W ubiegłym tygodniu wypiaskowaliśmy jeszcze trochę drobnych elementów.
liqwidator

Post autor: liqwidator »

renowacja trwa jestem ciekaw efektu końcowego
ODPOWIEDZ