Ursus C-451 - reanimacja
RE: Ursus C-451 - reanimacja
a jak z malowaniem ?
teraz przed montażem trzeba by pewnie jeszcze raz piaskować koła zam. + podkład + kolor , potem będzie ciężej - jedynie poprawki po montazu się porobi ,rdza dość chętnie działa z piaskowanym żeliwem jak jej się nie odetnie dostępu do tlenu - polecam podkłady reaktywne duxone firmy Dupont , przeszedłem na to po rezygnacji SIGMY produkcji gruntokoru (Wiadomość z dystrybucji w której się zaopatrywałem , nie sprawdzalem u producenta)
teraz przed montażem trzeba by pewnie jeszcze raz piaskować koła zam. + podkład + kolor , potem będzie ciężej - jedynie poprawki po montazu się porobi ,rdza dość chętnie działa z piaskowanym żeliwem jak jej się nie odetnie dostępu do tlenu - polecam podkłady reaktywne duxone firmy Dupont , przeszedłem na to po rezygnacji SIGMY produkcji gruntokoru (Wiadomość z dystrybucji w której się zaopatrywałem , nie sprawdzalem u producenta)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Witam forumowiczów,
dobre nowiny mamy. Dostałem dziś tłok - 228mm, pierścienie, sworzeń, płytki zaworowe, pokrywkę pompy, wskaźnik obrotów, zaworek odcinający paliwa, filtr oleju oraz klapki głowicy żarowej.
W poniedziałek tłok leci do szlifierza, po czym mamy gotowy zestaw cylinder-tłok oraz koła zamachowe do montażu. W międzyczasie pochromawaliśmy tuleje mimośrodowe regulatora aby skasować luzy wynikające ze zużycia. Powinno być cacy ale czas pokaże.
pozdrawiam
Szczepan

Uploaded with ImageShack.us<br><br><br><br>
zatem zrozumialem, ze jest jakis zaklad ktory odlewa tloki wiec pytalem o namiary. Moze sie przydadza. Na dzis tlok juz mam z Holandii wiec nie potrzebuje chyba ale na wszelki wypadek warto znac firmy jakie sie zajmuje taka produkcja.
dobre nowiny mamy. Dostałem dziś tłok - 228mm, pierścienie, sworzeń, płytki zaworowe, pokrywkę pompy, wskaźnik obrotów, zaworek odcinający paliwa, filtr oleju oraz klapki głowicy żarowej.
W poniedziałek tłok leci do szlifierza, po czym mamy gotowy zestaw cylinder-tłok oraz koła zamachowe do montażu. W międzyczasie pochromawaliśmy tuleje mimośrodowe regulatora aby skasować luzy wynikające ze zużycia. Powinno być cacy ale czas pokaże.
pozdrawiam
Szczepan

Uploaded with ImageShack.us<br><br><br><br>
Piszesz:"co do owalizacji - Złotecki od lat produkuje - nawet ostatnio dla Mahle , ale to już nie amatorka garażowa tylko w pełni zautomatyzowana linia produkcyjna - dorabiali mi tam tłok do slavii 5 (tej przywleczonej z Czech)"drandrzej napisał/a:nie bardzo rozumiem o co właściwie pytasz , sprecyzujUrsus-C45 napisał/a:
czy mozesz podac namiary tego zakladu gdzie robili Ci tlok?
zatem zrozumialem, ze jest jakis zaklad ktory odlewa tloki wiec pytalem o namiary. Moze sie przydadza. Na dzis tlok juz mam z Holandii wiec nie potrzebuje chyba ale na wszelki wypadek warto znac firmy jakie sie zajmuje taka produkcja.
proszę , oto link http://zlotecki.pl
ale przeważnie rozmawiają z zakładami które regenerują , nie z ludźmi pojedynczymi - ja produkcję swojego do slavii "załatwiałem" okrężną drogą przez zakład który przygotowywał całość - tuleję , mostek , tulejkę korbowodu,skracanie tłoka do właściwego wymiaru , ...
przy okazji - śmieszny kranik - taki z wajchą , oryginały jakie znam są na klucz (mam kilka takich )
jak szła paczka mogłeś jeszcze dorzucić sobie podstawkę pod lutlampę przykręcaną do swożnia przedniego zawieszenia i - jeśli nie masz - komplet tabliczek z napisami - robią je wytłaczane - jakoś porządniej niż nasze sitodruki to wygląda
jeśli to nie tajemnica - możesz napisać ile za każdy z elementów zapłaciłeś i ile transport ?
chcieli przedpłatę ?
ale przeważnie rozmawiają z zakładami które regenerują , nie z ludźmi pojedynczymi - ja produkcję swojego do slavii "załatwiałem" okrężną drogą przez zakład który przygotowywał całość - tuleję , mostek , tulejkę korbowodu,skracanie tłoka do właściwego wymiaru , ...
przy okazji - śmieszny kranik - taki z wajchą , oryginały jakie znam są na klucz (mam kilka takich )
jak szła paczka mogłeś jeszcze dorzucić sobie podstawkę pod lutlampę przykręcaną do swożnia przedniego zawieszenia i - jeśli nie masz - komplet tabliczek z napisami - robią je wytłaczane - jakoś porządniej niż nasze sitodruki to wygląda
jeśli to nie tajemnica - możesz napisać ile za każdy z elementów zapłaciłeś i ile transport ?
chcieli przedpłatę ?
No dzieki, w miedzyczasie juz sam znalazlem.drandrzej napisał/a:
proszę , oto link http://zlotecki.pl
chcieli przedpłatę ?
Dla mnie najwazniejszy byl tlok. Kolene rzeczy zalatwie przy okazji.
Kranik mnie sie podoba, no i wygodniejszy niz na klucz

Tabliczki ma Pawel zorganizowac ale zobaczymy.
Ceny sa na stronie lanz-parts.com, transport mialem za darmo bo gosc mi przywiozl, ktory jest co miesiac w Holandii. Placilem gotowka przy odbiorze.
tlok 600EUR - mam nadzieje, z Pawel wrzuci jakies foty nowe ;)Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?cobraxx napisał/a:
Też mnie interesuje cena tłoka.
I jak tam prace posuwają się do przodu czekam na relację foto;)
Tego mi brakuje teraz.
Paczka z drobnicą dotarła:) Jak dotrze tłok to będą kolejne fotki 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Fotke tloka wstawilem Sam tlok jest u szlifierza - jutro bedziemy sie dowiadywac na kiedy szlif cylindra przewiduje.Ursus napisał/a:
Paczka z drobnicą dotarła:) Jak dotrze tłok to będą kolejne fotki![]()
Masz jakies info co to "gitary" mysle, ze mozna by wziac te dzirawa i cos z niej zrobic jesli cena nie bylaby zaporowa lub urzyc jej jako modelu do odtworzenia.
POdeslij jakies fotki.
Odnośnie gitary to czekam jeszcze na odpowiedź Jacka.
Drugą znalazłem ładną, ale gość nie chce sprzedać. Ewentualnie za odpłatnością może udostępnić do skopiowania - ale o jaką wysokość odpłatności chodzi - nie mam pojęcia.
Znalazłem też tłok 228 mm, przerabiany z 229 mm. Ma defekt w postaci pęknięcia ok. 2,5 cm od dołu, jest ryska. Szkoda, że teraz dopiero się trafił. Choć może co nowy to nowy
Drugą znalazłem ładną, ale gość nie chce sprzedać. Ewentualnie za odpłatnością może udostępnić do skopiowania - ale o jaką wysokość odpłatności chodzi - nie mam pojęcia.
Znalazłem też tłok 228 mm, przerabiany z 229 mm. Ma defekt w postaci pęknięcia ok. 2,5 cm od dołu, jest ryska. Szkoda, że teraz dopiero się trafił. Choć może co nowy to nowy

w tłok wkręca się kołki- średnica 8 mm , wystarczy wytoczyć ze śruby i zakontrować od środka ,potem obciąć żeby się schowały lekko - one mają tylko blokowac obrót pierścienia
Z tego co mi wiadomo, to już ustalone jest to między senioramiUrsus-C45 napisał/a:
Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?
Tego mi brakuje teraz.

no tak juz ustalone ale jak pisalem to nie wiedzialem.Ursus napisał/a:Z tego co mi wiadomo, to już ustalone jest to między senioramiUrsus-C45 napisał/a:
Czy ktos wie gdzie mozna kupic/dorobic sruby, ktore sie wkreca tlok ?
Tego mi brakuje teraz.
A poza tym rada Andrzeja sie przyda. Jak nie nam to innym forumowiczom

Przy okazji - jak masz jakies ciekawe fotki elementow czy z montazu lub innych prac to wrzuc - jestem ciekaw co i jak. Plan do wakacji bedzie raczej ciezko wykonac ale moze w polowie bedzie juz jezdzila maszyna.
Aha i jutro bede mial chlodnice wiec pewnie tez powrzucam foty

pozdr.
S.
Oprzyrządowanie do sprawdzenia wyważenia układu korbowego - w praktyce jeszcze nie wypróbowane.

Fotki z transportu karteru do tulejowania.

I przy okazji - palenisko z pochwy od Ursusa!

Fotki z transportu karteru do tulejowania.

I przy okazji - palenisko z pochwy od Ursusa!
a co potrzebujecie zatulejować ?
Już zrobione, wałek zderzaka - lub kciukowy jak to niektórzy nazywają.drandrzej napisał/a:
a co potrzebujecie zatulejować ?
- chrapek3011
Widzę,że ,,dupa ''już zrobiona.
Pięknie się prezentują 

robimy szaro czarny z dodarkami czerwieni?
Moja wizja byłaby właśnie taka jak wspomniałeś. Przewaga szarego, czarny komin, głowica i ewentualnie jakieś drobne elementy. Do tego np. czerwone obciążniki.
Dobrze byłoby jakbyś zdecydował się na konkretne RALe
W ubiegłym tygodniu wypiaskowaliśmy jeszcze trochę drobnych elementów.
Dobrze byłoby jakbyś zdecydował się na konkretne RALe

W ubiegłym tygodniu wypiaskowaliśmy jeszcze trochę drobnych elementów.
-
renowacja trwa jestem ciekaw efektu końcowego