Ursus C-451 - reanimacja

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Ursus C-451 - reanimacja

Post autor: Ursus »

Niektóre elementy osobno, inne w całości - różnie :) Miało być tak, żeby było dobrze.

A do pierwszego bum już coraz bliżej, aczkolwiek jeszcze troszkę cierpliwości ;)

Filmik raczej będzie, ba, nawet mam zamiar lada dzień może kamerkę sobie sprawić, to będzie okazja wypróbować :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

No to czekamy !!:D Mi także nie wiele brakuje by usłyszeć dźwięk budowanego ursusika, ale wału jeszcze brak. ( jak tylko go otrzymam ze szlifierni, to z kopyta, tylko montować, wyregulować i jaazzzdaa :) _
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No to uzupełnij swoją relację, chętnie tam zajrzę :D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No pięknie Paweł powiem Ci że fajnie z tym kolorkiem zrobiliście moim zdaniem jest wyjątkowy,szacun dla p.Franka:p, noi obowiązkowo daj znać chciałbym być przy tym wydarzeniu jakim będzie to pierwsze bum*eek*

POzdro Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No myślę, że do tego wydarzenia coraz bliżej.

Tymczasem kilka fotek jeszcze:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejne fotki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cobraxx

Opony na przód mam takie same, albo bardzo podobne :) ale brak czasu by je założyć ;) I robota ładnie do przodu :) Czekamy i kibicujemy!
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

A powiedz jakiej marki masz te opony?

Kolejne fotki. Stoi już na przednich kołach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Co tu dużo pisać ,piękny ursus się szykuje !:)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No Paweł ta bestia nabiera wyglądu bardzo ładne te gumki z przodu super na czerwonym bębnie to wyszło:p

Pzdr.Przemo*yes*
Ursus-C45

Post autor: Ursus-C45 »

Wczoraj doszły tylne opony i detki - będzie można postawić ciągnik na kołach.
Opony wziąłem Trayal podobno niezłe i trochę tańsze od Mitasow i od ręki były.

Czekamy na dokończenie pompy wtryskowej przez p. Franciszka i test oraz ewentualne poprawki dorobionych części wtryskiwacza.
Andrzej, jak widać połowa Twojej "winy" przy doborze koloru bazowego przypadła forumowiczom do gustu, teraz musisz sie wywiązać z wspolojcostwa wtryskiwacza...;)
Kiedy będzie gotów?

Pytanie ogólne - czy ktoś wie i chce sie podzielić wiedzą nt. tylnych lamp i kierunkowskazow oraz napędu wycieraczki szyby przedniej? Jakieś wskazówki , gdzie szukać itd?

Mamy tez problem z dobrem paska klinowego. Jak sie okazało rozmiar z dokumentacji jest błędny. Chętnie skorzystamy z doświadczenia forumowiczów.
Gdzieś słyszałem, ze są rożne typy kół zamachowych ale nie wiem ile w tym prawdy. Faktem jest, ze pas zakupiony wg dokumentacji jest za krótki ...
Awatar użytkownika
cobraxx

A co chcesz wiedzieć odnośnie tylnych lamp? Z tego co ja wyszukałem w internecie na starych zdjęciach lampy były montowane na płaskownikach na wysokości podłogi, a nie na błodnikach.
Lampy tylne jak w tutaj http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=3775 tylko nie wiem czy nie powinno być szkiełko górne pomarańczowe, a dolne czerwone (ja takie założyłem).

Problem też jest w tym, że te lampy są tylko na dwie żarówki, czyli migacz i stop albo światło postojowe (ja przerobiłem na trzy)

Odnośnie napędu wycieraczki, to był na pewno napęd ręczny. Ja mam zwykłe ramie wycieraczki, a od srodka zrobione uszko do obracania wycieraczką.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Gotowy, w sensie zmontowany będzie do końca listopada, następnie docieranie na zimno i próby uruchomienia.

A kiedy będzie finał to dużo zależy od tego jakie efekty przyniesie pierwsze uruchomienie :)

Czekamy na wtryskiwacz, pasek klinowy. Opony są. Wizualnie - kwestia gustu, bieżnik trochę jak od czterdziestki.

Potrzebna jest także lutlampa - żeby ją sprawdzić i ewentualnie zregenerować - bo wspominałeś, że masz - ale stan nieznany.

Lampy tylne są w oryginale niemal nieosiągalne - trzeba mieć szczęście i szukać. Zapewne na początku były oba czerwone szkiełka - postój i stop.

Kierunkowskazy w latach minionych początkowo były ramieniowe, później był nakaz montowania migowych - wtedy to już każdy montował co chciał.

Lampy przednie są już pomalowane, reszta blacharki chyba będzie gotowa po niedzieli.
Awatar użytkownika
cobraxx

Jaki macie sposób na docieranie na zim no ? silnik elektryczny ? czy może innym ciągnikiem?

Bo ja myślę nad silnikiem elektrycznym ale nie wiem jakiej mocy by dał rade obrócić wał.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Na moje to S 320 lub podobny by tu mógł pomóc. Nie za duże obroty by to miało?
Awatar użytkownika
cobraxx

Ursus napisał/a:
A powiedz jakiej marki masz te opony?

Stomil
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Zetor 25 u nas :)

A Stomile to inne. Zrób fotkę
Ursus-C45

Tak, tyle to wiem. Już tez po necie poszperalem i w dokumentacji. Chodzi o to gdzie można kupić albo oryginał, albo z epoki albo zbliżone nowe. Wiadomo, ze na foto wszystkie są względnie ładne ale jak sie weźmie do ręki to moze być pazdzierz.

cobraxx napisał/a:
A co chcesz wiedzieć odnośnie tylnych lamp? Z tego co ja wyszukałem w internecie na starych zdjęciach lampy były montowane na płaskownikach na wysokości podłogi, a nie na błodnikach.
Lampy tylne jak w tutaj http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ad_id=3775 tylko nie wiem czy nie powinno być szkiełko górne pomarańczowe, a dolne czerwone (ja takie założyłem).

Problem też jest w tym, że te lampy są tylko na dwie żarówki, czyli migacz i stop albo światło postojowe (ja przerobiłem na trzy)

Odnośnie napędu wycieraczki, to był na pewno napęd ręczny. Ja mam zwykłe ramie wycieraczki, a od srodka zrobione uszko do obracania wycieraczką.
<br><br><br><br>Paweł, pytanie było do Andrzeja o wtryskiwacz.

Resztę szczegółów przecież znam.
Ursus napisał/a:
Gotowy, w sensie zmontowany będzie do końca listopada, następnie docieranie na zimno i próby uruchomienia.

A kiedy będzie finał to dużo zależy od tego jakie efekty przyniesie pierwsze uruchomienie :)

Czekamy na wtryskiwacz, pasek klinowy. Opony są. Wizualnie - kwestia gustu, bieżnik trochę jak od czterdziestki.

Potrzebna jest także lutlampa - żeby ją sprawdzić i ewentualnie zregenerować - bo wspominałeś, że masz - ale stan nieznany.

Lampy tylne są w oryginale niemal nieosiągalne - trzeba mieć szczęście i szukać. Zapewne na początku były oba czerwone szkiełka - postój i stop.

Kierunkowskazy w latach minionych początkowo były ramieniowe, później był nakaz montowania migowych - wtedy to już każdy montował co chciał.

Lampy przednie są już pomalowane, reszta blacharki chyba będzie gotowa po niedzieli.

Lut lampa jest, jedna działająca w świdnicy - boczna. Druga mam u siebie z palnikiem w górę. Przywioze na uruchomienie

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus-C45 napisał/a:
Tak, tyle to wiem. Już tez po necie poszperalem i w dokumentacji. Chodzi o to gdzie można kupić albo oryginał, albo z epoki albo zbliżone nowe. Wiadomo, ze na foto wszystkie są względnie ładne ale jak sie weźmie do ręki to moze być pazdzierz.
Internet, Allegro, bazary, stodoły, garaże itd. - jeśli chodzi o oryginał.

Podobnych współczesnych brak. Inne retro są np. w Niemczech - ceny wysokie.

Lutlampa boczna się do niego nie nadaje.

Tą z palnikiem w górę należy natomiast wcześniej przynajmniej przejrzeć, próbnie uruchomić - jeśli chcesz z niej korzystać.
Ursus-C45

Mysle, ze boczna jak najbardziej sie nadaje, gdyz byla dziesiatki razy wykorzystywana do uruchamiania tego traktora co osobiscie widzialem.

pionowa sprawdzona, wyczyszczona i odpalona.
W zapasie mam skorke tloczka i dysze.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Kombinować można, ale po co?

Ta lutlampa ładnie chodzi :)

http://www.youtube.com/watch?v=4lvoIo9gEAw
ODPOWIEDZ