amperomierz ?
- Rolnik122894
RE: amperomierz ?
Można go podłączyć na wiele sposobów. Amperomierze włącza sie w obwód szeregowo. Nie widziałem instalacji jaka jest w zetorku. Możesz podłączyć go pod przewód doprowadzający prąd z akumulatora. Wtedy amperomierz będzie wskazywał tylko prąd ładowania akumulatora, oraz przy braku ładowania pobór prądu z akumulatora (wskazania ujemne).
To od ciężarówki. Zetor miał białe. Ale nie szkodzi. Ważne, że jest.
Co do podłączenia nie pomogę niestety
Co do podłączenia nie pomogę niestety
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
To jest galwanometr, rodzaj amperomierza który pokazuje kierunek przepływu prądu.
Tu masz na wzór sposób podłączenia:
https://picasaweb.google.com/Bolszewik3 ... 9166826066
Żeby poprawnie działał musisz pokombinować.
Tu masz na wzór sposób podłączenia:
https://picasaweb.google.com/Bolszewik3 ... 9166826066
Żeby poprawnie działał musisz pokombinować.
- chrapek3011
Dobrze Rolnik prawi w szeregu.Na przewodzie zasilającym stacyjkę z akumulatora(zacisk 30).Jak ma pod spodem oznaczenia + - to podłącz tak.Przecinasz ten przewód od stacyjki doprowadzający prąd z aku do niej.Po między powstałe dwa przewody wpinasz amperomierz plusem do aku a minusem na instalację i po robocie.będziesz widział jak działa przy uruchamianiu silnika wskazówka powinna iść na minus,a jak zapali i zacznie ładować na plus.Jak będzie odwrotnie to zamień przewody miejscami.
Dzięki koledzy za pomoc ,na dniach będę działał a o wynikach napiszę .P.S.Paweł ja wiem że to od ciężarówki ale zmiana koloru nie będzie trudna gorzej z napisami .Nie takie problemy się rozwiązywało z pomocą tego forum .
Jakbyś wyjął szybkę, zeskanował w dobrej jakości, pomierzył, to ewentualnie może bym się podjął wykonania takich napisów. Tamte stare musiałbyś zmyć i nałożylibyśmy nowe - w czerni. A tło białe byś wstawił.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Taki jest plan ,kolor jaki został użyty to L 87 W KOŚĆ SŁONIOWA firmy Motip ,w porównaniu z oryginałem rewelacja ,co do szyldów myślałem o foli samoprzylepnej przezroczystej tylko nie wiem jak to ugryźć
To jest amperomierz od Pragi V3S wersja wojskowa. Poszukam wieczorem schematu elektryki i wrzucę.
Tło kość słoniowa? Ale takie lekko w kość...patryk98 napisał/a:
Taki jest plan ,kolor jaki został użyty to L 87 W KOŚĆ SŁONIOWA firmy Motip ,w porównaniu z oryginałem rewelacja ,co do szyldów myślałem o foli samoprzylepnej przezroczystej tylko nie wiem jak to ugryźć
A napisy - ploter i specjalna folia - ja to tak widzę. Najlepiej byłoby sitodrukiem na szkło, ale drogo by wyszło przygotowanie matrycy. Chyba, żebyś takich szkiełek robił kilka, to cena znacznie spada jednostkowo
Zgadza się. Chyba też opancerzone pojazdy czechosłowackie mają takie wskaźnikiolowaty napisał/a:
To jest amperomierz od Pragi V3S wersja wojskowa. Poszukam wieczorem schematu elektryki i wrzucę.
Paweł ta kość słoniowa jest w bardzo jasnym odcieniu dobierana na podstawie szyldy z zegara ciśnienia jaki miałem w zakupionym zetorku -niestety uszkodzony ,a z tym ploterem i folią to zagadam w drukarni jak tylko będę bardziej "mobilny ",ale to dopiero na wiosnę ,tym czasem zajmę się próbnym podłączeniem zegara .Kolego ~olowaty jak byś pamiętał o tym schemacie to bym był wdzięczny .Pozdrawiam
A słuchaj, masz jakiś uszkodzony zegar od ciśnienia oleju, ale który wygląda jako tako?
Jak cię kolego interesuje, to mam oryginalne jasne tarcze od Tatry 138. To są takie same zegary jak te z zetorka. Od pragowskich różnią się kolorem tła i chromowaną obwódką. W sumie to całe wskaźniki, ale stan średni. Jedynie szkło i chrom ładny.
U mnie właśnie jest jeden wskaźnik dobry, tzn. sprawny, ale ma tragiczny wygląd. Jakby ktoś miał taki "na części" to mógłbym nabyć i zreanimować go.
Jeżeli masz wnętrze dobre to mam resztę ale szkiełka są bez napisów,uszkodzenia polegały na urwanej wskazówce po za tym były sprawne jak chcesz to wyśle zdjęciaa te szkła od Tatry 138 to czarne napisy mają?
To wyślij - ursus@retrotraktor.pl

Tak wyglądają zegary w tatrze 138/148. Późniejsze modele miały już zegary PAL jak w skodzie czy liazie. Ewentualnie można szukać zegarów od starego liaza/skody 706 tego z okrągłą kabiną (też wzór jak tatrze).
Pięknie. A nie dało rady odtworzyć logo PAL ?
Mówiąc szczerze to napisów nie ruszałem dlatego po części są białe a nie czarne ,jeszcze nie rozgryzłem tego problemu,ale pracuję nad tym i następny zegar będzie mam nadzieje idealny.