c-325/c-328 Kierownica
RE: c-325/c-328 Kierownica
"Ursus" podaję linka do tej strony:
http://vtb.aceboard.fr/209862-700-5931- ... -URSUS.htm
sam trochę korespondowałem z tym gościem
strona bardzo podobna do naszego "Retrotraktora"...
http://vtb.aceboard.fr/209862-700-5931- ... -URSUS.htm
sam trochę korespondowałem z tym gościem
strona bardzo podobna do naszego "Retrotraktora"...
Dzięki. Ożywiłem też link w Twoim poście.
Spróbuję do niego napisać.
Spróbuję do niego napisać.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Jak będę miał okazję sam osobiście go odwiedzę. Fajna sprawa. Zachodni kolekcjonerzy mają takie zabytki, że głowa boli....
fajny ten ursusik Wiesiek ktory to rocznik? to jak one mialy z tymi lampami przednimi tu otwory maja siatke i lampy po bokach mozna sie na nim wzorowac bo w miare kompletny jest naprawde podoba mi sie
- chrapek3011
To raczej wytwór wyobraźni właściciela-lub właścicieli.
A może nawet wymuszony przepisami? W niektórych krajach było chyba określone jaka może być maksymalna wysokość reflektorów itd. Stąd na niektóre rynki np. Zetor Super miał inaczej światła ulokowane.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- chrapek3011
Ale to nie oryginalne,siateczki we wgłębieniach na reflektory przykręcone czy przynitowane,same reflektory zamocowane po domowemu,w 325/28 W maskach nowszego typu nie jest to tak prosto zamontowane.
Ja myślę, że te przeróbki były wynikiem potrzeby. Może oryginalnie zamocowane lampy były zbyt wysoko i groziło to ich uszkodzeniem podczas przejazdu miedzyrzędziem, np w winnicy, jakimś sadzie. Otwory zaślepione raczej amatorsko, więc wygląda to na przeróbkę właściciela.
Zauważcie żółte żarówki, nawet w szperaczu. Wydaje mi się, że chyba do roku 1994 obowiązywały we Francji. Dość oryginalnie to wyglądało.
Ale szperacz, ty chyba nie nasz??Jakiś inny kształt.
Wersja bez kierunkowskazów, no i moje wspaniałe podstawki na błotniku, pod karnister z zapasowym paliwem.
Tak jak pisałem, jak tylko będę miał okazję odwiedzę właściciela i sprawdzę w jakim stanie jest nasz "rodak".
Zauważcie żółte żarówki, nawet w szperaczu. Wydaje mi się, że chyba do roku 1994 obowiązywały we Francji. Dość oryginalnie to wyglądało.
Ale szperacz, ty chyba nie nasz??Jakiś inny kształt.
Wersja bez kierunkowskazów, no i moje wspaniałe podstawki na błotniku, pod karnister z zapasowym paliwem.
Tak jak pisałem, jak tylko będę miał okazję odwiedzę właściciela i sprawdzę w jakim stanie jest nasz "rodak".
A to wybierasz się do niego do Francji?
- chrapek3011
No,szperacz,Wiesiu nie oryginalny.Ale powiem,że u nas już w gorszym stanie widywałem te ciągniki,a tam mimo tylu lat dobrze się zachował.
Jadę , jadę Ursus. Niestety, trzeba gdzieś zarobić zaskórniaków na remont Zetorka, hehehe.
Tylko nie zawsze jest czas, na wizyty u kolekcjonerów. Ale tak jak pisałem, tam kolekcjonerstwo starych maszyn jest w troszkę większym rozwoju niż u nas. A może mi się tylko wydaje? Chm - cudze chwalicie.... Jak będzie okazja to zrobię foto.
Tylko nie zawsze jest czas, na wizyty u kolekcjonerów. Ale tak jak pisałem, tam kolekcjonerstwo starych maszyn jest w troszkę większym rozwoju niż u nas. A może mi się tylko wydaje? Chm - cudze chwalicie.... Jak będzie okazja to zrobię foto.
Wiesiek fotografuj i zbieraj miejsca
jeśli stałby gdzieś w pokrzywach jakiś Le Percheron ,Société française Vierzon , Landini ,pampa czy inny lanzopodobny dziwak - jestem zainteresowany
jeśli stałby gdzieś w pokrzywach jakiś Le Percheron ,Société française Vierzon , Landini ,pampa czy inny lanzopodobny dziwak - jestem zainteresowany