Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie
RE: Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie
Cynkowanie jest liczone od wagi elementu i kosztuje 2.5 zł/ kg.
A jak z przygotowaniem elementu ? Czy trzeba do sobie wyczyścić i wtedy im dać, czy oni wytrawiają w kwasie i cynkują ?
Oczywiście najlepszy efekt cynkowania jest na elementach wykonanych ze stali fabrycznej, natomiast elementy skorodowane lub malowane muszą być piaskowane lub mechanicznie oczyszczone.W normalnym cyklu cynkowania kwas wytrawia lekkie naloty korozji, zaoliwienia, natłuszczenia ale nie poradzi sobie z pozostałościami farb różnego typu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Przeglądając ten temat stwierdzam że kolega aro1963 ma duży salon w domu bo z taką pieczołowitością jest odrestaurowywany ten RS że aż żal było by go wstawiać do garażu :p. Podziwiam piękną pracę.
Witam
Wrócił już z nawęglania sworzeń belki przedniej i sworznie tura.

Posiadając tokarkę i fortunkę w prosty sposób można przeszlifować sworznie nawęglane lub hartowane

Został już zmontowany ostatni element do skrzyni biegów i po świętach montaż z racji gabarytów będzie odbywał się w innym miejscu.

Złożony jest również kompletny przód RS-a

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzę każdemu retrotraktorzyście zdrowych i spokojnych świąt spędzonych z bliskimi a także dużo cierpliwości i zapału w renowacjach swoich maszyn.
Pozdrawiam
Wrócił już z nawęglania sworzeń belki przedniej i sworznie tura.

Posiadając tokarkę i fortunkę w prosty sposób można przeszlifować sworznie nawęglane lub hartowane

Został już zmontowany ostatni element do skrzyni biegów i po świętach montaż z racji gabarytów będzie odbywał się w innym miejscu.

Złożony jest również kompletny przód RS-a

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzę każdemu retrotraktorzyście zdrowych i spokojnych świąt spędzonych z bliskimi a także dużo cierpliwości i zapału w renowacjach swoich maszyn.
Pozdrawiam
- chrapek3011
To jest robota!Powtórzę to po raz kolejny.Powiem szczerze,że chciałbym zobaczyć remont ciągnika użytkowego(np.C-330)na takim poziomie,jak kolega remontuje tego RS-a.
-
I na przodku stanęło...
Oj chciałbym mieć tak oś zrobioną w Ciapku albo Zetorku 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
No, kolega po prostu poprawia fabrykę ;XD
Naprawdę podziwiam jakość wykonywanych prac przy tym RS-ie *eek*
Facebook. old URSUS tractor
Przy okazji go nieco przybyło 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
oj zeby mój tak wygladał daleko mu jeszcze*rolleyes*
witam
piekna robota i duza wiedza restauratora gratuluje !
w zwiazku z tym ze temat dotyczy rs 09 to moze ktos wie gdzie skupuja rs 09 bo mam do sprzedania na chodzie z plugiem i bronami plus dorzuce czesci do silnika moj email :pacalycha@poczta.fm
pozdrawiam
piekna robota i duza wiedza restauratora gratuluje !
w zwiazku z tym ze temat dotyczy rs 09 to moze ktos wie gdzie skupuja rs 09 bo mam do sprzedania na chodzie z plugiem i bronami plus dorzuce czesci do silnika moj email :pacalycha@poczta.fm
pozdrawiam
Pogratulować samozaparcia w dopracowywaniu pojazdu do stanu stuprocentowej sprawności.
Dużo mu jeszcze brakuje do tego żeby stanął na własnych kołach?
Dużo mu jeszcze brakuje do tego żeby stanął na własnych kołach?
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć
Witam
Prace posuwają się powoli ale za to cały czas do przodu.
RS zaczyna nabierać kształtów.

Nośnik stoi na kołach roboczych dla ułatwienia montażu poszczególnych podzespołów. Finalne felgi są wypiaskowane i polakierowane, czekają na montaż pod koniec odrestaurowywania.

W chwili obecnej zajmuje się belką tylną z siłownikiem oraz mocowaniami dźwigni dolnych mocujących narzędzia rolnicze.
Prace posuwają się powoli ale za to cały czas do przodu.
RS zaczyna nabierać kształtów.

Nośnik stoi na kołach roboczych dla ułatwienia montażu poszczególnych podzespołów. Finalne felgi są wypiaskowane i polakierowane, czekają na montaż pod koniec odrestaurowywania.

W chwili obecnej zajmuje się belką tylną z siłownikiem oraz mocowaniami dźwigni dolnych mocujących narzędzia rolnicze.
Napisałeś "prace posuwają się powoli ale do przodu", gdyby każdy remont przebiegały w takim tempie i z taką dokładnością to moglibyśmy mówić o poprawianiu fabryki
Podobają mi się wsyzstkie nowe śruby które błyszczą razem z tym lakierem
Piękna robota, czekam na efekt finalny, pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości! *tup*

Podobają mi się wsyzstkie nowe śruby które błyszczą razem z tym lakierem

Piękna robota, czekam na efekt finalny, pozdrawiam i życzę dalszej wytrwałości! *tup*
Witam
Niestety okres wakacyjny nie pozwala za wiele podłubać przy Rs-ie ale udało się zregenerować to co zamierzałem czyli elementy zawieszenia belki tylnej.
*stress*

Zregenerowany siłownik ( wymienione uszczelniacze, gumy tłoczyska)
Co dziwniejsze wszystko można było kupić pod wymiar.

*sarcasm*
Efekt końcowy:
sporo czasu i dużo pracy

Po wakacjach zajmę się hydrauliką i elektryką oraz dopracowaniem szczegółów. Miłych wakacji.
Niestety okres wakacyjny nie pozwala za wiele podłubać przy Rs-ie ale udało się zregenerować to co zamierzałem czyli elementy zawieszenia belki tylnej.

Zregenerowany siłownik ( wymienione uszczelniacze, gumy tłoczyska)
Co dziwniejsze wszystko można było kupić pod wymiar.

Efekt końcowy:
sporo czasu i dużo pracy

Po wakacjach zajmę się hydrauliką i elektryką oraz dopracowaniem szczegółów. Miłych wakacji.
no jestem pełen podziwu super maszynka mam taka sama ale w gorszym stanie*no*
oj długo sie tutaj nic nie dzieje? jak teraz wyglada rs?
oj długo sie tutaj nic nie dzieje? jak teraz wyglada rs?
- damian223311
Bardzo ciekawy traktor*rofl* A dla czego on się nazywa "nośnik narzędzi":?