OK Panowie temat uszczelnienia filtra oleju mojego URSUSA C 328 został rozwiązany.
~damber Dzięki Wielkie, ponieważ zastosowałem Twój patent czyli 2 O-ringi gumowe o przekroju OKRĄGŁYM ale GRUBSZE i o nieco mniejszej średnicy niż te oryginalne. Filtr już nie kapie i nie poci się. Dodatkowo dołożyłem trzeci O-ring na sam spód kopuły, ale spełnia on głównie rolę wypełniacza szczeliny korpusu nieco okaleczonego latami eksploatacji. Mój filtr ma 2 rowki na O-ringi a z tego co zauważyłem faktyczne uszczelnienie stanowi ten umieszczony wyżej. Dolny drugi O-ring dopełnia uszczelnienie.
TRUDNOŚCI zastosowania powyższego patentu:
1. Jak pisał ~damber - nałożenie kopuły jest utrudnione. Dodam, że BARDZO utrudnione. Za pierwszym podejściem wgniotłem kopułę a mimo tego nie udało mi się jej wcisnąć. Minimalnie i z wyczuciem zeszlifowałem na szlifierce stołowej pierwszy gumowy O-ring po zewnętrznej stronie, włożyłem go ponownie i wysmarowałem olejem. Ciasno było ale tym razem kopuła dała się docisnąć aż na dolny O-ring, co było już łatwiejsze, ponieważ kopuła na dole jest lejkowato wytłoczona.
2. aby operację przeprowadzić musiałem zdemontować filtr wraz z podstawą i umieścić wszystko w dużym imadle.
~papiszon napisałeś, aby nie stosować uszczelnień z gumy do filtra oleju, ale z czego innego mógłbym te uszczelki zrobić lub od czego dobrać? Wiem, że są materiały typu "korek" lub "korko-guma", stosuję takie w innych moich zabytkach ale do ciapka nie mogłem znaleźć nic z tego materiału co by przypominało O-ring filtra. Zastosowałem więc gumowe i nie obawiam się, że się rozlezą bo tam gdzie siedzą to może być nawet korzystne aby się nieco rozepchały. Oczywiście jak się to stanie, ponowne ich włożenie nie będzie możliwe.
~Wicher dzięki za podpowiedź użycia silikonu, pewnie chciałeś dobrze

ale ja nie uznaję uszczelniania silikonem tam gdzie pracuje olej. Zawiodłem się na silikonach wiele razy i praktycznie nie stosuję silikonu nigdzie poza domową łazienką.
Jeszcze raz Dzięki za merytoryczną pomoc, Ciapek jest coraz bliższy właściwego stanu

.. a z tej radości, że już nie cieknie dołożyłem mu dzisiaj świeżo odnowiony oryginalny szperacz

Pozdrawiam