Łupak do drewna
- Kacper_25K
Łupak do drewna
Witam. Mam pytanie, otóż mam w planie zrobić sobie łupak do drewna na WOM do ciągnika - o cos takiego :
http://www.youtube.com/watch?v=1D7MQzJ8 ... re=related
Myślalem o tym by zrobić jakąś przekładnie zwiekszającą prędkość obrotu świdra zmiejszajac przy tym obroty silnika i zaoszczedzajac na paliwie.
Czy myślicie, że to dobry pomysł? No i czy poradzilibyście mi co do tej przekładni, jak by miała wygladać?Czy zrobić po prostu napęd na jedno koło zwiekszajac oboty paskiem na drugie?. Porady mile widziane
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=1D7MQzJ8 ... re=related
Myślalem o tym by zrobić jakąś przekładnie zwiekszającą prędkość obrotu świdra zmiejszajac przy tym obroty silnika i zaoszczedzajac na paliwie.
Czy myślicie, że to dobry pomysł? No i czy poradzilibyście mi co do tej przekładni, jak by miała wygladać?Czy zrobić po prostu napęd na jedno koło zwiekszajac oboty paskiem na drugie?. Porady mile widziane
Pozdrawiam
RE: Łupak do drewna
Jeżeli planujesz go założyć do ciągnika na wom to nie rób żadnych przekładni- obroty WOM są idealne dla świdra - ok 540 obr/min . Wystarczy wałek, dwa łożyska i na drugim końcu świder.
Nia ma co zmniejszać obrotów poprzez przekładnie pasową bo to niepotrzebnie dodatkowo komplikuje konstrukcje i naraża na dodatkowe koszty. No i zależy jaki masz silny ciągnik, bo jeżeli obniżysz obroty ciągnika i zwiększysz obroty na świdrze poprzez przekładnie to silnik może nie dać rady na wolnych obrotach tego pociągnąć.
Pozdrawiam
Nia ma co zmniejszać obrotów poprzez przekładnie pasową bo to niepotrzebnie dodatkowo komplikuje konstrukcje i naraża na dodatkowe koszty. No i zależy jaki masz silny ciągnik, bo jeżeli obniżysz obroty ciągnika i zwiększysz obroty na świdrze poprzez przekładnie to silnik może nie dać rady na wolnych obrotach tego pociągnąć.
Pozdrawiam
- Kacper_25K
No właśnie ja mam 30tke i do pod nia chce to robić.Ja z kolei myślę ze bedzie mi musiala chodzic non stop na wysokich obrotach aby uzyskać wymagane obroty świdra a przekładnie pasowa to bardzo proste rozwiazanie no ale musze jeszcze przemyśleć. Dzieki za uwagę
Ja w 4011 mogę sobie obroty takiego łupaka przyspieszyć przez 5 w skrzyni, ale w ciapku to nie da rady i będzie to chodzić, mając po prostu mniejszą wydajność.
O ile wiem to wom żeby działał prawidłowo w c-330 to wystarczy go trzymać w połowie zakresu obrotów. W tym też zakresie silnik uzyskuje właściwy moment obrotowy. Na wolnych obrotach ten moment jest dużo mniejszy i bardzo możliwe że silnik będzie się dusił i wtedy zużycie paliwa będzie większe niż na szybszych obrotach z lekkim obciążeniem. Ale to trzeba by było sprawdzić w praktyce jak sie to będzie sprawowało. To zależy też jakiej średnicy stożek chcesz założyć.
- Kacper_25K
Bede zdawał relacje ze swoich prac. Dzieki
Kacper_25K przekładnia o której pisałem Ci wczoraj na PW ma przełożenie 3,05 dziś sprawdziłem dokładnie. Wejście gotowe pod wałek WOM wyjście coś w rodzaju sprzęgła kłowego.
- Kacper_25K
Dziekuje postaram sie odezwac jak najszybciej co do tego wałka;)
Kacper ładuj przełożenie 2:1 tzn.2-wom, 1-swider i bracie trzydziestkę sobie dajesz na 1000 obr zeby lepiej silnik oddychał i świder będzie miał około 500-600 obr. i będzie git, noi prosta konstrukcja do zrobienia*helpless*:p drzewa na łupiesz że hej....*annoy*
Pzdr Przemo*yes*
Pzdr Przemo*yes*
- Kacper_25K
Dokładnie tak Przemo, podobnie myślałem. Tak mi teraz wpadło na myśl czy by nie użyć do tego piast z półosiami ( dwóch). Do pierwszej, do półosi dorobić wieloklin na WOM, do piasty duże koło i paskiem połączenie do drugiej piasty z mniejszym kolem, a do drugiej drugiej półosi swider ...Nie wiem czy zrozumiale napisalem. Zawsze to pozbywam sie kosztów toczenia wałków i kupna łożysk jezeli nie zdecyduje sie na zakup przekładni od Grzecha
Pzdr
Pzdr
A musisz to drewno na miejscu łupać? Może lepiej zwieżć do domu i elektrycznie połupać.
Będzie opłacalniej.
Będzie opłacalniej.
- Kacper_25K
Nie powiedział bym że elektrycznie bedzie opłacalnie, prąd jest drogi w tej chwili a paliwa mi na dzien duzo nie spali na małych obrotach
Pewnie kacper masz dobry i tani pomysł.Ciągnik na Wom ma znaczną przewagę nad elektryką bo przedewszystkim jest mobilny, możesz nawet w lesie łupać albo złapać fuchę u sąsiada,ale co najważniejsze można zastosować kilka wielkości i długości swidrów wyregulować na TUZ-ie wysokość i jechać nawet fi 100 pniaki a to jest niezła jazda ja to kiedyś z wujkiem przerabiałem dotoczysz sobie tylko wałek przezedłłużający świder i ogień*lol*.
My zrobiliśmy z przekładni od pompy hydr. ładowacza "cyklop" tam jest chyba3:1 trochę szybka ale daje radę ciągnik U-914 prawie nie czuje:p
pzdr.Przemo
My zrobiliśmy z przekładni od pompy hydr. ładowacza "cyklop" tam jest chyba3:1 trochę szybka ale daje radę ciągnik U-914 prawie nie czuje:p
pzdr.Przemo
- Kacper_25K
Tak o to mi głownie też chodziło by nie być zależnym od kabla że tak powiem 
Przemo ciekawy ten Wasz patent, gdybyś miał filmik czy zdjęcie to wrzuć proszę.
Pozdr

Przemo ciekawy ten Wasz patent, gdybyś miał filmik czy zdjęcie to wrzuć proszę.
Pozdr
przekładnia o której pisze Przemo jest chyba taka jak moja bo ta też napędzała pompę hydrauliki w kombajnie do porzeczki
z tego co kojarzę to są podobne i przełożenie to samo
z tego co kojarzę to są podobne i przełożenie to samo