Łupak do drewna

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Łupak do drewna

Post autor: Kacper_25K »

Witam. Mam pytanie, otóż mam w planie zrobić sobie łupak do drewna na WOM do ciągnika - o cos takiego :
http://www.youtube.com/watch?v=1D7MQzJ8 ... re=related
Myślalem o tym by zrobić jakąś przekładnie zwiekszającą prędkość obrotu świdra zmiejszajac przy tym obroty silnika i zaoszczedzajac na paliwie.
Czy myślicie, że to dobry pomysł? No i czy poradzilibyście mi co do tej przekładni, jak by miała wygladać?Czy zrobić po prostu napęd na jedno koło zwiekszajac oboty paskiem na drugie?. Porady mile widziane
Pozdrawiam
djhavay

RE: Łupak do drewna

Post autor: djhavay »

Jeżeli planujesz go założyć do ciągnika na wom to nie rób żadnych przekładni- obroty WOM są idealne dla świdra - ok 540 obr/min . Wystarczy wałek, dwa łożyska i na drugim końcu świder.
Nia ma co zmniejszać obrotów poprzez przekładnie pasową bo to niepotrzebnie dodatkowo komplikuje konstrukcje i naraża na dodatkowe koszty. No i zależy jaki masz silny ciągnik, bo jeżeli obniżysz obroty ciągnika i zwiększysz obroty na świdrze poprzez przekładnie to silnik może nie dać rady na wolnych obrotach tego pociągnąć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kacper_25K

No właśnie ja mam 30tke i do pod nia chce to robić.Ja z kolei myślę ze bedzie mi musiala chodzic non stop na wysokich obrotach aby uzyskać wymagane obroty świdra a przekładnie pasowa to bardzo proste rozwiazanie no ale musze jeszcze przemyśleć. Dzieki za uwagę
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Ja w 4011 mogę sobie obroty takiego łupaka przyspieszyć przez 5 w skrzyni, ale w ciapku to nie da rady i będzie to chodzić, mając po prostu mniejszą wydajność.
djhavay

Post autor: djhavay »

O ile wiem to wom żeby działał prawidłowo w c-330 to wystarczy go trzymać w połowie zakresu obrotów. W tym też zakresie silnik uzyskuje właściwy moment obrotowy. Na wolnych obrotach ten moment jest dużo mniejszy i bardzo możliwe że silnik będzie się dusił i wtedy zużycie paliwa będzie większe niż na szybszych obrotach z lekkim obciążeniem. Ale to trzeba by było sprawdzić w praktyce jak sie to będzie sprawowało. To zależy też jakiej średnicy stożek chcesz założyć.
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Bede zdawał relacje ze swoich prac. Dzieki
GRZECHU

Post autor: GRZECHU »

Kacper_25K przekładnia o której pisałem Ci wczoraj na PW ma przełożenie 3,05 dziś sprawdziłem dokładnie. Wejście gotowe pod wałek WOM wyjście coś w rodzaju sprzęgła kłowego.
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Dziekuje postaram sie odezwac jak najszybciej co do tego wałka;)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Kacper ładuj przełożenie 2:1 tzn.2-wom, 1-swider i bracie trzydziestkę sobie dajesz na 1000 obr zeby lepiej silnik oddychał i świder będzie miał około 500-600 obr. i będzie git, noi prosta konstrukcja do zrobienia*helpless*:p drzewa na łupiesz że hej....*annoy*

Pzdr Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Dokładnie tak Przemo, podobnie myślałem. Tak mi teraz wpadło na myśl czy by nie użyć do tego piast z półosiami ( dwóch). Do pierwszej, do półosi dorobić wieloklin na WOM, do piasty duże koło i paskiem połączenie do drugiej piasty z mniejszym kolem, a do drugiej drugiej półosi swider ...Nie wiem czy zrozumiale napisalem. Zawsze to pozbywam sie kosztów toczenia wałków i kupna łożysk jezeli nie zdecyduje sie na zakup przekładni od Grzecha
Pzdr
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

A musisz to drewno na miejscu łupać? Może lepiej zwieżć do domu i elektrycznie połupać.
Będzie opłacalniej.
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Nie powiedział bym że elektrycznie bedzie opłacalnie, prąd jest drogi w tej chwili a paliwa mi na dzien duzo nie spali na małych obrotach
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Pewnie kacper masz dobry i tani pomysł.Ciągnik na Wom ma znaczną przewagę nad elektryką bo przedewszystkim jest mobilny, możesz nawet w lesie łupać albo złapać fuchę u sąsiada,ale co najważniejsze można zastosować kilka wielkości i długości swidrów wyregulować na TUZ-ie wysokość i jechać nawet fi 100 pniaki a to jest niezła jazda ja to kiedyś z wujkiem przerabiałem dotoczysz sobie tylko wałek przezedłłużający świder i ogień*lol*.
My zrobiliśmy z przekładni od pompy hydr. ładowacza "cyklop" tam jest chyba3:1 trochę szybka ale daje radę ciągnik U-914 prawie nie czuje:p

pzdr.Przemo
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Tak o to mi głownie też chodziło by nie być zależnym od kabla że tak powiem :)
Przemo ciekawy ten Wasz patent, gdybyś miał filmik czy zdjęcie to wrzuć proszę.
Pozdr
GRZECHU

Post autor: GRZECHU »

przekładnia o której pisze Przemo jest chyba taka jak moja bo ta też napędzała pompę hydrauliki w kombajnie do porzeczki

z tego co kojarzę to są podobne i przełożenie to samo
ODPOWIEDZ